Καλή εβδομάδα με νέα συνταγή από την Νικόλ. Κριτσίνια με καρότο, κουρκουμά και γλυκιά πάπρικα, ιδανικά για σκακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Φτιάξτε τα και δώστε τα ως κολατσιό στο σχολείο.
Υλικά:
για 20 κομμάτια
- 200 γρ.αλεύρι γ.ο.χ
- 200 γρ.αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 καρότο μεγάλο
- 125 γρ.ελαιόλαδο
- 170 γρ.χλιαρό νερό
- 1 κουτ.γλ.μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ.γλ.σόδα μαγειρική
- 2 κουτ.σούπας ζάχαρη καστανή
- 2 κουτ.γλ.κουρκουμά σκόνη
- 2 κουτ.γλ.πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ.σούπας σπασμένο λιναρόσπορο
- 1 κουτ.γλ.αλάτι
Για την επικάλυψη:
Σουσάμι λευκό, μαύρο σουσάμι, παπαρουνόσπορος
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Τρίβουμε το καρότο στον ψιλό τρίφτη των λαχανικών το στίβουμε πολύ καλά να φύγουν τα ζουμιά .
Μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε τα δύο αλεύρια κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά μαζί και το καρότο.
Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά και να πάρουμε μια μέτρια ζύμη. Αν βγει πολύ υγρή προσθέτουμε 1 κουτ.σούπας αλεύρι ακόμη.
Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα. Σε βαθύ ταψάκι βάζουμε μπόλικο κρύο νερό για την επικάλυψη.
Κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τη ζύμη στο μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μπαστουνάκια στο μέγεθος ενός δαχτύλου και μήκος 12 εκ.περίπου.
Τα περνάμε από το κρύο νερό και στη συνέχεια μετά από τον παπαρουνοόσπορο ή το λευκό σουσάμι ή το μαύρο σουσάμι.
Τα τοποθετούμε στο ταψί να έχουν 2 δάχτυλα απόσταση το ένα από το άλλο και ψήνουμε για 30 λεπτά στις αντιστάσεις.
Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
Tips:
🔸️ Αντί για γλυκιά πάπρικα μπορείτε να βάλετε καπνιστή πάπρικα.
🔸️Αντί για λιναρόσπορο μπορείτε να βάλετε στην ίδια ποσότητα όποιο ξηρό καρπό θέλετε περασμένο από τον πολυκόφτη να γίνει σαν σκόνη.
Καλή επιτυχία!
➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!
➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα!