Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι δύσκολη για τα περισσότερα αν όχι για όλα τα παιδιά, ωστόσο όσο και αν σε μερικούς φαίνεται αστείο και οι γονείς βιώνουν το δικό τους άγχος αποχωρισμού. Εδώ θα δώσουμε μερικές οδηγίες προς ναυτιλωμένους για να μετριάσουμε αυτό το συναίσθημα.

watercolor back school background 52683 42866

  1. Εμπιστοσύνη μια λέξη που πρέπει να θυμάστε…

Αρχικά, το α και ω είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ γονέα και παιδαγωγού. Αν υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί σχετικά με την προσαρμογή και τη λειτουργία του σχολείου, ρωτήστε τους παιδαγωγούς. Είναι καλό να ξέρετε τη ρουτίνα του σχολείου διότι αφενός εσείς θα αισθανθείτε μεγαλύτερη ασφάλεια και αφετέρου δεν θα χρειαστεί να βομβαρδίσετε το παιδί με ερωτήσεις κατά την επιστροφή του στο σπίτι. Το παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι το αφήνετε σε καλά χέρια, διαφορετικά η ανασφάλεια που τυχόν έχετε μεταφέρεται σε εκείνο. Μη ξεχνάτε πως όπως λέει και το τραγούδι «τα παιδιά τα ξέρουν όλα»…

  1. Βάλτε χρονικό όριο με μια συμβολική φράση

Επίσης ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος να ξέρετε τη λειτουργία του παιδικού σταθμού ή του νηπιαγωγείου είναι διότι έτσι μπορείτε να πούμε στο παιδί πότε θα επιστρέψετε να το πάρετε με έναν τρόπο που να μπορεί να το αντιληφθεί διότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν αντιλαμβάνονται ακόμα την έννοια του χρόνου. Αντί να πείτε: «Θα γυρίσω σε 2 ώρες.» πείτε: «Θα γυρίσω μετά το μεσημεριανό.»

  1. Μην τρέχετε να πάρετε το παιδί με αγωνία

Κατά την ώρα του αποχωρισμού μην χρησιμοποιείτε εκφράσεις που επιβαρύνουν την κατάσταση. Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως: «Είσαι μεγάλο παιδί, γιατί κλαις;», «Τα άλλα παιδιά παίζουν και εσύ κλαις», «Με στεναχωρείς που κλαις». Όλες οι παραπάνω εκφράσεις ακυρώνουν το συναίσθημα του παιδιού και μάλιστα η τελευταία όχι μόνο ακυρώνει το συναίσθημα αλλά μεταφέρει ενοχές στο παιδί για μια αντίδραση του που είναι απόλυτα φυσιολογική. Επιπλέον, αποφύγετε την λέξη «φεύγω» διότι εντείνει τον φόβο που έχει το παιδί ότι δεν θα γυρίσετε πίσω, αντίθετα τονίστε με ηρεμία με κάθε τρόπο ότι θα επιστρέψετε για εκείνο.

  1. Κάντε ανοικτές ερωτήσεις

Επίσης σημαντικό είναι να μη «βάζετε λόγια» στο παιδί, ρωτώντας το με κλειστές ερωτήσεις όπως: «έκανες νέους φίλους;», «είναι αυστηρή η δασκάλα;», «τσακώθηκες με κανέναν;» Οι ερωτήσεις αυτές δεν βοηθούν το παιδί να περιγράψει την μέρα του, αλλά το κάνουν να απαντά μονολεκτικά και συνήθως με την απάντηση που θέλει να ακούσει ο γονέας για να κατευνάσει την αγωνία του.

Ακόμη, όταν συναντάτε το παιδί μετά από το σχολείο καθώς και όταν το αφήνετε είναι σημαντικό να μιλάτε με ήρεμή και σταθερή φωνή ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας και να το καθησυχάζετε. Αντίθετα αν τρέξετε να το συναντήσετε με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο σας, θα ενταθεί το άγχος του και είναι πιθανόν την επόμενη μέρα να μη θέλει να πάει σχολείο.

Ως εκ τούτου, προσπαθήστε να κάνετε ανοικτές ερωτήσεις για το σχολείο, ερωτήσεις δηλαδή που το παιδί θα πρέπει να σας περιγράψει την μέρα του όπως : «Τι σου άρεσε από όλα όσα έκανες στο σχολείο;» «Υπήρχε κάτι που σε έκανε να αισθανθείς άσχημα;» «Η δασκάλα σου είναι πολύ καλή, αν χρειάζεσαι κάτι να της το πεις.»

4+1. Αντιμετωπίστε άμεσα ότι σας ανησυχεί

Τέλος, να θυμάστε αυτό που είπαμε και στην αρχή του άρθρου. Τα παιδιά έχουν ανοικτές κεραίες και αντιλαμβάνονται αμέσως τις ανησυχίες μας. Η πλειονότητα των ανησυχιών των παιδιών πηγάζουν από το άγχος που έχουν οι γονείς. Είναι μείζονος σημασίας να εντοπίζετε τι είναι αυτό που σας αγχώνει και να προσπαθείτε να το λύσετε και σημαντικό είναι να έχετε εμπιστοσύνη στο σχολείο που επιλέξατε, να αισθάνεστε ότι υπάρχει μια πόρτα ανοικτή για κάθε τι που αφορά το παιδί. Αν ο αποχωρισμός γίνεται μια διαδικασία επίπονη και δύσκολη για εσάς, μειώστε τη διάρκεια της προσαρμογής και αυξήστε την σταδιακά. Η προσαρμογή είναι μια διαδικασία η οποία πρέπει να προσαρμόζεται στα μέτρα σας.

Το άγχος αποχωρισμού είναι μια φυσιολογική κατάσταση και για εσάς όσο και για το παιδί. Από την πλευρά σας να έχετε εμπιστοσύνη στις επιλογές σας και το παιδί θα μπορέσει ανοίξει τα φτερά του με ηρεμία.

Περισσότερα tips για τα παιδιά θα βρεις εδώ

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΣυμβουλές για την πρώτη μέρα στο σχολείο – Πώς θα αγαπήσει το παιδί σου το σχολείο!!!
Επόμενο άρθροUTech Lab σύγχρονο εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης στο Ίδρυμα Ευγενίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.