Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος – ΒΜΙ – Ιδανικού Βάρους

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, Body Mass Index (BMI), ή Quetelet index) είναι μια μέτρηση που θεωρείται ως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για τον υπολογισμό της παχυσαρκίας ανδρών και γυναικών. Ο ΔΜΣ καθορίζει το ιδανικό βάρος καθενός μας με βάση το ύψος και τα κιλά μας υπολογίζοντας το ποσοστό λίπους στο σώμα μας.

Χρησιμοποιήστε τον Υπολογιστή Δείκτη Μάζας Σώματος παρακάτω, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με το ύψος σας σε εκατοστά (πχ. Για ύψος 1,85 συμπληρώστε 185), τα κιλά σας και πατήστε Υπολογισμός για να δείτε το δικό σας ΔΜΣ και το ιδανικό βάρος σας αλλά και σε ποια κατηγορία βάρους ανήκετε.

Βρείτε το δικό σας ΔΜΣ, εισάγοντας το ύψος σε ΕΚΑΤΟΣΤΑ, το βάρος σας σε ΚΙΛΑ και μετά κάνετε κλικ στον ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

Υπολογίστε το Δείκτη Μάζας Σώματος σας και το Ιδανικό βάρος σας
Υπολογισμός με κιλά και εκατοστά
Υπολογισμός με lbs και ft  

Το βάρος σας: lbs

Το ύψος σας: ft   in
ΒΜΙ - Δείκτης Μάζας Σώματος
Κατηγορία
Μικρότερος από 18.5
Λιποβαρής
18.5-25
Φυσιολογικός
25-30
Υπέρβαρος
30-40
Παχύσαρκος
Τα παραπάνω αποτελέσματα ισχύουν για ενήλικες.


Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος - Ιδανικού Βάρους

Δείκτης Μάζας Σώματος BMI και Ιδανικό Βάρος

Λιποβαρής: Χαμηλές τιμές ΔΜΣ μπορεί να συνοδεύονται από προβλήματα υγείας όπως ανίσχυρο ανοσοποιητικό, οστικά προβλήματα και άλλα θέματα υγείας που πιθανόν να προκύψουν από μη επαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.
Φυσιολογικός: Φυσιολογικές τιμές ΔΜΣ συσχετίζονται με μικρό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Υπέρβαρος: Υψηλές τιμές ΔΜΣ χρειάζονται προσοχή καθώς συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων θεμάτων άμεσα σχετικών με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος. Καλό θα είναι να προσέξετε τη διατροφή σας και να αρχίσετε κάποια σωματική άσκηση.
Παχύσαρκος: Πολύ υψηλές τιμές ΔΜΣ χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή καθώς συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης και άλλων θεμάτων άμεσα σχετικών με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος. Καλό θα είναι να προσέξετε τη διατροφή σας και να χάσετε βάρος αλλά και να αρχίσετε κάποια σωματική άσκηση.Πίνακας Τιμών Δείκτη Μάζας Σώματος - Ιδανικού Βάρους

Δείκτης Μάζας Σώματος BMI και Ιδανικό Βάρος

Ο Δείκτης Μάζας σώματος BMI δημιουργήθηκε το 1832 από τον Adolphe Quetelet. Μετράει την αναλογία ύψους και βάρους, διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα και βρίσκει το δείκτη σωματικού λίπους, προσδιορίζοντας την κατηγορία βάρους ενός ατόμου και το ιδανικό βάρος.

Υπολογίζεται πολύ εύκολα από τον τύπο:
ΔΜΣ = βάρος(kg) / (ύψος)2 (m2)

Από το 1850 είναι το πιο διαδεδομένο εργαλείο για τον εντοπισμό της παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων βάρους.

Η τιμή του Δείκτη Μάζας Σώματος είναι ανεξάρτητη ηλικίας και φύλλου αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδιά που βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη, σε εγκύους και σε άτομα με προβλήματα υγείας.

Ειδικά για τα παιδιά χρησιμοποιούνται διαφορετικοί πίνακες που έχουν δημιουργηθεί με στατιστικά στοιχεία για κάθε ομάδα ατόμων, ηλικία και φύλλο. Ο ΔΜΣ εξαρτάται και από το φύλλο, την ηλικία αλλά ακόμα και τον σωματότυπο του ατόμου, καθώς τα μυώδη άτομα, οι αθλητές ή όσοι ασκούνται συχνά έχουν μεγαλύτερο ΔΜΣ χωρίς να έχουν περισσότερο λίπος. Το αντίθετο ισχύει και για άτομα ηλικιωμένα ή με προβλήματα υγείας που έχουν χάσει μυϊκή μάζα, όπου έχουν μικρότερο ΔΜΣ χωρίς να έχουν λιγότερο λίπος.

Ιδανικό βάρος σημαίνει πάνω από όλα υγεία! Ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε το ιδανικό βάρος είναι η σωστή διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και ο σωστός ύπνος. Οι δίαιτες που υπόσχονται απώλεια κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν ωφελούν, γιατί μετά το πέρας της δίαιτας, τα κιλά που χάσαμε είναι πολύ πιθανόν να τα ξαναπάρουμε και με το παραπάνω. Η επίτευξη του ιδανικού βάρους είναι ένας στόχος που πρέπει να τον επιτύχουμε με αργά βήματα, κάνοντας τρόπο ζωής μας την άσκηση και την σωστή διατροφή, όσο αυτό είναι δυνατόν. Ο ΔΜΣ και το ιδανικό βάρος είναι μόνο ένας οδηγός για τη γενική υγεία μας. Σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η περιφέρεια μέσης, το επίπεδο σωματικού λίπους,η πίεση αίματος, η χοληστερόλη, η φυσική δραστηριότητα, η αποχή από το κάπνισμα και η σωστή διατροφή.

Ποτέ δεν είναι αργά για να ενδιαφερθείτε για την υγεία σας!

Σημείωση: Ο Υπολογιστής Δείκτη Μάζας Σώματος ΔΜΣ (BMI) υπολογίζει το ιδανικό βάρος σύμφωνα με το ύψος σας και σας δείχνει μια ενδεικτική τιμή για το βάρος σας. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή θέλετε να λάβετε αποφάσεις για κάποια δίαιτα καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ή το γιατρό σας. Ο υπολογιστής αυτός δεν έχει σχεδιαστεί ή προορίζεται να χρησιμεύσει ως ιατρική συμβουλή.

 

Διαβάστε επίσης:

Άλλα χρήσιμα εργαλεία:

Σχετικά Άρθρα