Τα προβλήματα γονιμότητας επηρεάζουν έως και το 15% των ζευγαριών (1). Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας και να μείνετε έγκυος γρηγορότερα. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση γονιμότητας έως και 69% (2).

Παρακάτω αναφέρονται 17 φυσικοί τρόποι για να ενισχύσετε τη γονιμότητα και να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα.

Καρύδια

1. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά όπως το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες (3, 4, 5, 6).

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τόσο τα σπερματοζωάρια όσο και τα ωάρια (7).

Μια μελέτη νέων, ενήλικων ανδρών διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση 75 γραμμαρίων καρυδιών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά βελτίωσε την ποιότητα του σπέρματος (6). Φάτε καρύδια λοιπόν.

Μια άλλη μελέτη που παρακολούθησε 60 ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, διαπίστωσε ότι η λήψη αντιοξειδωτικού συμπληρώματος είχε ως αποτέλεσμα 23% μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης (8).

Τα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα καρύδια και τα δημητρικακά είναι γεμάτα από ευεργετικά αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E, το φυλλικό οξύ, το β-καροτένιο και η λουτεΐνη (9, 10).

Συμπέρασμα: Η λήψη ενός αντιοξειδωτικού συμπληρώματος ή η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά γονιμότητας, ειδικά των ανδρών με προβλήματα γονιμότητα.

Πλούσιο πρωινό

2. Φάτε ένα καλύτερο πρωινό για την ενίσχυση της Γονιμότητας σας

Η κατανάλωση ενός πλούσιου σε θρεπτικές ουσίες πρωινού μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας πρωινού μπορεί να βελτιώσει τα ορμονικά προβλήματα από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), που αποτελεί κύρια αιτία της υπογονιμότητας (11).

Για τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους με PCOS, η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων τους το πρωί, μείωσε τα επίπεδα ινσουλίνης κατά 8% και τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 50%. Τα υψηλά επίπεδα και των δύο μπορούν να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα (11).

Επιπλέον, αυτές οι γυναίκες είχαν ωορρηξία 30% περισσότερο από τις γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερο πρωινό και μεγαλύτερο δείπνο, γεγονός που υποδηλώνει βελτίωση της γονιμότητας τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του μεγέθους του πρωινού χωρίς τη μείωση του βραδινού σας γεύματος είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Οπότε δείξτε προσοχή στην ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε μέσα στη μέρα.

Συμπέρασμα: Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων στο πρωινό και λιγότερο στο βραδινό σας γεύμα, μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα.

Τρανς λιπαρά

3. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά

Η κατανάλωση καλών λιπαρών καθημερινά είναι σημαντική για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Ωστόσο, τα τρανς λιπαρά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ωορρηξιακής υπογονιμότητας, λόγω των αρνητικών τους επιδράσεων της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται συνήθως στα υδρογονωμένα φυτικά έλαια και συνήθως υπάρχουν στη μαργαρίνη, στα τηγανητά φαγητά, στα επεξεργασμένα προϊόντα και αρτοσκευάσματα.

Από μια μεγάλη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή υψηλότερη σε τρανς λιπαρά και χαμηλότερη σε ακόρεστα λιπαρά είχε σχέση με την υπογονιμότητα (2).

Η προτίμηση των τρανς λιπαρών αντί των μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ωορρηξιακής υπογονιμότητας κατά 31%. Η κατανάλωση τρανς λιπαρών αντί υδατανθράκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτό κατά 73% (12).

Συμπέρασμα: Για να αυξήσετε τα επίπεδα γονιμότητας, αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε καλά λιπαρά, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Bronut με κρέμα μπανάνα

4. Μειώστε τους υδατάνθρακες

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συνιστάται γενικά για γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να μειώσετε τα επίπεδα ινσουλίνης και λίπους, όλα βοηθώντας παράλληλα την κανονική λειτουργία της εμμηνόρροιας (13, 14, 15).

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι όσο αυξανόταν η πρόσληψη υδατανθράκων, αυξανόταν επίσης κι ο κίνδυνος υπογονιμότητας (16).

Στη μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωσαν περισσότερους υδατάνθρακες είχαν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο ωορρηξιακής υπογονιμότητας από αυτές που ακολουθούσαν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων (16).

Μια άλλη μικρή μελέτη μεταξύ των υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών με PCOS ανέφερε ότι η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μειώνει τα επίπεδα ορμονών, όπως η ινσουλίνη και η τεστοστερόνη, και τα δύο από τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα (15).

Συμπέρασμα: Ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βελτιωθούν τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με τη γονιμότητα, ειδικά σε γυναίκες με PCOS.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

5. Καταναλώστε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες για ενίσχυση γονιμότητας

Δεν είναι σημαντική μόνο η ποσότητα των υδατανθράκων, αλλά και ο τύπος τους. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και επεξεργασμένα δημητριακά, όπως λευκά ζυμαρικά, ψωμί και ρύζι.

Αυτοί οι υδατάνθρακες απορροφώνται πολύ γρήγορα, προκαλώντας αιχμές στο σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα ινσουλίνης. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες έχουν επίσης υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI).

Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα υψηλού GI συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο ωορρηξιακής υπογονιμότητας (16).

Δεδομένου ότι το PCOS συνδέεται με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να το καταστήσουν ακόμη χειρότερο.

Συμπέρασμα: Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και να δυσκολέψει τη σύλληψη.

Φυτικές Ίνες

6. Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από τις υπερβολικές ορμόνες και διατηρεί σε ισορροπία το σάκχαρο στο αίμα.

Μερικά παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια.

Ορισμένοι τύποι ινών μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του περιττού οιστρογόνου προσκολλώντας πάνω του στα έντερα.

Στη συνέχεια, το περιττό οιστρογόνο απομακρύνεται από το σώμα ως άχρηστο προϊόν.

Από μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων φυτικών ινών δημητριακών ανά ημέρα σχετίζεται με 44% χαμηλότερο κίνδυνο ωορρηξιακής υπογονιμότητας σε γυναίκες άνω των 32 ετών (16).

Ωστόσο, τα στοιχεία για τις φυτικές ίνες είναι μπερδεμένα. Σε μια άλλη μελέτη 250 γυναικών ηλικίας 18 έως 44 ετών, η κατανάλωση των συνιστώμενων 20-35 γραμμαρίων φυτικών ινών ημερησίως συσχετίστηκε με έναν σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μη φυσιολογικών κύκλων ωορρηξίας (17).

Συμπέρασμα: Η φυτική ίνα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη γονιμότητα. Ωστόσο, πάρα πολλές φυτικές ίνες μπορεί να επηρεάσουν την ωορρηξία. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

ξηροί καρποί και σπόροι

7. Κάντε εναλλαγές στις πηγές πρωτεϊνών που καταναλώνετε

Η αντικατάσταση ορισμένων ζωικών πρωτεϊνών (όπως κρέας, ψάρι και αυγά) με πηγές φυτικών πρωτεϊνών (όπως φασόλια, ξηροί καρποί και σπόροι) συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας (2).

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών κρέατος συνδέθηκε με τη πιθανότητα ανάπτυξης ωορρηξιακής υπογονιμότητας κατά 32% (2).

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών μπορεί να προστατεύσει από τη υπογονιμότητα (18).

Μια μελέτη έδειξε ότι όταν το 5% των προσλαμβανόμενων θερμίδων προερχόταν από φυτικές πρωτεΐνες κι όχι από ζωικές, ο κίνδυνος της ωορρηξιακής υπογονιμότητας μειώθηκε περισσότερο από 50% (18).

Επομένως, καλό είναι να αντικαταστήσετε μερικές πρωτεΐνες κρέατος στη διατροφή σας με πρωτεΐνες από λαχανικά, φασόλια, φακές και ξηρούς καρπούς για την ενίσχυση της γονιμότητας σας.

Συμπέρασμα: Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών από φυτικές πηγές, αντί για ζωικές, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γονιμότητας στις γυναίκες.

γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

8. Επιλέξτε γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Η πρόσληψη πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας, ενώ οι γαλακτοκομικές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορούν να τον μειώσουν (2).

Μια μεγάλη μελέτη εξέτασε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περισσότερο από μία φορά την ημέρα ή λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ανά ημέρα ήταν 27% λιγότερο πιθανό να είναι άγονες (19).

Μπορείτε να δοκιμάσετε να αντικαταστήσετε ένα γαλακτοκομικό προΐόν με χαμηλά λιπαρά με ένα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως ένα ποτήρι πλήρους γάλακτος.

Συμπέρασμα: Η αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με άλλα υψηλής περιεκτικότητας μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα και να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.

9. Πάρτε πολυβιταμίνες

Οι γυναίκες που παίρνουν πολυβιταμίνες μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ωορρηξιακή υπογονιμότητα.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 20% της ωορρηξιακής υπογονιμότητας μπορεί να αποφευχθεί αν οι γυναίκες καταναλώνουν 3 ή περισσότερες πολυβιταμίνες την εβδομάδα (20).

Επιπλέον, μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έλαβαν πολυβιταμίνες είχαν έως και 41% χαμηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας. Για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, μια πολυβιταμίνη που περιέχει φυλλικό οξύ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική και να ενισχύσει την γονιμότητα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής, συμπεριλαμβανομένου της λυγαριάς (φυτό), του πράσινου τσαγιού, της βιταμίνης Ε και της βιταμίνης Β6, βελτίωσε τις πιθανότητες σύλληψης (21).

Μετά από τρεις μήνες με το συμπλήρωμα, το 26% των γυναικών έμειναν έγκυες σε σύγκριση με το μόλις 10% εκείνων που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.

Συμπέρασμα: Η λήψη πολυβιταμινών μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της γονιμότητας εάν δεν προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τη διατροφή σας.

Γίνετε Δραστήριοι

10. Γίνετε Δραστήριοι

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης γονιμότητας (22).

Στην πραγματικότητα, ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας (23).

Η μελέτη για την Υγεία από μια ομάδα νοσηλευτών διαπίστωσε ότι κάθε ώρα ασκήσεως τη βδομάδα συνδέεται με 5% χαμηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας (23).

Για τις παχύσαρκες γυναίκες, τόσο η μέτρια όσο και η έντονη σωματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την απώλεια βάρους, συμβάλουν θετικά στην ενίσχυση γονιμότητας (22, 24).

Ωστόσο, το μέτρο είναι καθοριστικό. Η υπερβολική άσκηση υψηλής έντασης έχει συνδεθεί με μειωμένη γονιμότητα σε ορισμένες γυναίκες.

Η υπερβολική άσκηση μπορεί να αλλάξει την ενεργειακή ισορροπία στο σώμα και να επηρεάσει αρνητικά το αναπαραγωγικό σύστημα (25).

Από μια μεγάλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος υπογονιμότητας ήταν 3,2 φορές μεγαλύτερος για τις γυναίκες που γυμναζόνταν έντονα καθημερινά, σε σύγκριση με τις ανενεργές γυναίκες (26).

Συμπέρασμα: Ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με την υπογονιμότητα και η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα. Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ξεκουραστείτε

11. Ξεκουραστείτε

Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα στρες, μειώνονται οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται όταν αγχώνεστε (27).

Η αγχωτική δουλειά και οι πολλές ώρες εργασίας μπορούν επίσης να αυξήσουν το χρόνο για να μείνετε έγκυος (28, 29, 30).

Στην πραγματικότητα, το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν περίπου το 30% των γυναικών που πηγαίνουν σε κλινικές γονιμότητας (31).

Η λήψη υποστήριξης και η παροχή συμβουλών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος (32).

Συμπέρασμα: Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες σας για σύλληψη. Ωστόσο, η διαχείριση του άγχους μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Παγωμένος Καφές

12. Κόψτε την καφεΐνη για ενίσχυση της γονιμότητας

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά πάνω από 500 mg καφεΐνης χρειάζονται έως και 9,5 μήνες περισσότερο για να μείνουν έγκυες (33).

Η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης πριν από την εγκυμοσύνη συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο αποβολής (34, 35).

Ωστόσο, άλλες μελέτες δεν βρήκαν κάποια ισχυρή σχέση μεταξύ πρόσληψης καφεΐνης και αυξημένου κινδύνου υπογονιμότητας (36, 37).

Συμπέρασμα: Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα, αλλά τα στοιχεία είναι πολλά. Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες ίσως πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης.

Αποκτήστε ένα υγιεινό βάρος

13. Αποκτήστε ένα υγιεινό βάρος

Το βάρος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες όσον αφορά τη γονιμότητα. Στην πραγματικότητα, είτε είστε κάτω είτε πάνω του φυσιολογικού βάρους, αυτό σχετίζεται με αυξημένη υπογονιμότητα (23, 38).

Από μια μεγάλη μελέτη παρατηρήθηκε ότι στις ΗΠΑ, το 12% της ωορρηξιακής υπογονιμότητας οφειλόταν στην έλλειψη βάρους, ενώ το 25% οφειλόταν σε περιττό βάρος (23).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα σας επηρεάζει την έμμηνη λειτουργία.

Οι γυναίκες που έχουν ελλιπές ή υπερβολικό βάρος έχουν μεγαλύτερη διάρκεια κύκλου, καθιστώντας πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη (23).

Για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος, προσπαθήστε να χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαροι και να πάρετε κιλά αν είστε ελλιποβαρείς, ώστε να ενισχύσετε την γονιμότητα σας.

Νομίζετε ότι είστε παχύσαρκες ή υπερβολικά λεπτές; Υπολογίστε τον δείκτη μάζας του σώματος σας (ΔΜΣ), χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή δείκτη μάζας σώματος.

Συμπέρασμα: Είτε είστε ελλιποβαρείς είτε υπέρβαροι, αυτόι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Δείτε τον Υπολογιστή Ωορηξίας για να μάθετε ποιές είναι οι γόνιμες μέρες σας.

14. Αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων σιδήρου και μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος προέρχεται από φυτικές τροφές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ωορρηξιακής υπογονιμότητας.

Μια μελέτη που περιελάμβανε 438 γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου συνδέεται με 40% χαμηλότερο κίνδυνο ωορρηξιακής υπογονιμότητας (39).

Ο μη αιμικός σίδηρος συνδέθηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας. Ο αιμικός σίδηρος, που προέρχεται από ζωικές πηγές, δεν φάνηκε να επηρεάζει τα επίπεδα γονιμότητας.

Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί εάν τα συμπληρώματα σιδήρου θα πρέπει να συνιστώνται σε όλες τις γυναίκες, ειδικά αν τα επίπεδα σιδήρου είναι υγιή για να αρχίσουν από αυτά.

Παρόλα αυτά, η αύξηση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε σίδηρο μπορεί να βοηθήσει.

Ακόμα, οι πηγές μη αιμικού σιδήρου είναι πιο δύσκολα απορροφήσιμες από το σώμα σας, οπότε προσπαθήστε να τις παίρνετε με τροφές ή ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C για να αυξηθεί η απορρόφηση.

Συμπέρασμα: Η κατανάλωση συμπληρωμάτων σιδήρου και μη αιμικού σιδήρου από φυτικές πηγές, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ωορρηξιακής υπογονιμότητας.

Αλκοόλ

15. Αποφύγετε το υπερβολικό αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόση αλκοόλη απαιτείται για να προκληθεί αυτό το γεγονός.

Από μια μεγάλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 8 ποτών ανά εβδομάδα σχετίζεται με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σύλληψης (40).

Μια άλλη μελέτη που περιελάμβανε 7.393 γυναίκες έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ σχετίζεται με περισσότερες εξετάσεις υπογονιμότητας (41).

Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με τη ήπια κατανάλωση αλκοόλ είναι μικτά. Μία μελέτη δεν έδειξε καμία σχέση μεταξύ ήπιας κατανάλωσης και υπογονιμότητας, ενώ άλλες μελέτες αναφέρουν ότι η ήπια κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα (40).

Για παράδειγμα, μία μελέτη με 430 ζευγάρια έδειξε ότι η κατανάλωση πέντε ή λιγότερων αλκοολούχων ποτών εβδομαδιαίως συνδέθηκε με μειωμένη γονιμότητα (42).

Συμπέρασμα: Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα. Για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος, εξετάστε το ενδεχόμενο περιορισμού ή αποφυγής αλκοόλ.

προϊόντα σόγιας

16. Αποφύγετε τα αζύμωτα προϊόντα σόγιας

Ορισμένες πηγές υποδεικνύουν ότι τα φυτοοιστρογόνα που υπάρχουν στη σόγια μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ορμονών και να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας.

Αρκετές μελέτες σε ζώα έχουν συνδέσει τη σόγια με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος σε αρσενικούς αρουραίους και μειωμένη γονιμότητα σε θηλυκούς (43, 44).

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι ακόμη και μικρές ποσότητες προϊόντων σόγιας προκάλεσαν αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά στους άνδρες απογόνους (45).

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις της σόγιας στους ανθρώπους και χρειάζονται περισσότερα στοιχεία.

Επιπλέον, αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις συνήθως συνδέονται μόνο με μη ζυμωμένη σόγια. Η ζυμωμένη σόγια θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση.

Συμπέρασμα: Τα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν τα προϊόντα σόγιας με μειωμένη γονιμότητα περιορίζονται σε μελέτες με ζώα. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε τα μη ζυμωμένα προϊόντα σόγιας αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.

Μάκα

17. Φυσικά συμπληρώματα

Ορισμένα φυσικά συμπληρώματα έχουν συνδεθεί με αυξημένη γονιμότητα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μάκα: Η Μάκα προέρχεται από φυτό που καλλιεργείται στο κεντρικό Περού. Μερικές μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε η γονιμότητα, αλλά τα αποτελέσματα από μελέτες σε ανθρώπους είναι μικτά. Μερικές αναφέρουν βελτιώσεις στην ποιότητα του σπέρματος, ενώ άλλες δεν έχουν κάποια επίδραση (46, 47, 48).
  • Γύρη: Η γύρη των μελισσών έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ανοσία, γονιμότητα και γενικά διατροφή. Από μια μελέτη σε ζώα διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γύρης βελτίωσε τη ποιότητα σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα (49).
  • Πρόπολη: Μια μελέτη σε γυναίκες με ενδομητρίωση διαπίστωσε ότι η λήψη πρόπολης δύο φορές την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα 40% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες μετά από 9 μήνες (50).
  • Βασιλικός πολτός: Βασιλικός πολτός, ο οποίος επίσης προέρχεται από τις μέλισσες, είναι γεμάτος αμινοξέα, λιπίδια, σάκχαρα, βιταμίνες, λιπαρά οξέα, σίδηρο και ασβέστιο. Μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι μπορεί να βελτιώσει την αναπαραγωγική υγεία σε αρουραίους (51, 52).

Tip: Μπορείτε επίσης να εξετάσετε ένα ολοκληρωμένο συμπλήρωμα γονιμότητας που θα περιέχει την καθημερινή συνιστώμενη ποσότητα φολικού οξέος, εκτός από βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συστατικά που δείχνουν ότι ενισχύουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

Συμπέρασμα: Ορισμένα φυσικά συμπληρώματα μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Ωστόσο, τα περισσότερα στοιχεία περιορίζονται σε μελέτες με ζώα και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

18. Κάτι άλλο;

Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές σώμα και αναπαραγωγικό σύστημα.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι ακολουθώντας μια θρεπτικά πλούσια δίαιτα και κάνοντας στροφή σε πιο θετικό τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της γονιμότητας και στην προετοιμασία του σώματός σας για την εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, το πώς επιλέγετε να ζείτε και να τρώτε σήμερα, θα επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων για τις επόμενες 90 ημέρες.

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Διαβάστε επίσης: Πώς να μείνω έγκυος γρήγορα – Συμβουλές για να αυξήσεις τη γονιμότητα σου

Δοκιμάσατε τον υπολογισμό ωορρηξίας μας; Απλά τοποθετήστε την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου και το μήκος του κύκλου σας και θα σας δείξει τις γόνιμες μέρες για να δοκιμάσετε και να συλλάβετε κάθε μήνα. Αξίζει επίσης να αγοράσετε ένα κιτ ωορρηξίας, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την γονιμότητάς σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας.

Καλή τύχη! Και για περισσότερες συμβουλές για το πώς να μείνετε έγκυος, ρίξτε μια ματιά στην ενότητα Γονιμότητα.


Αποποίηση ευθύνης: Οι παραπάνω οδηγίες δεν αποτελούν κανόνα. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές/ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσεις τις συμβουλές του γιατρού σου!

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΠΗΓΗHealthLine
Προηγούμενο άρθροΠως να χρησιμοποιήσετε τα Lego, για την εκμάθηση της γλώσσας.
Επόμενο άρθροΣυνταγή για Κοχύλες γεμιστές με κιμά από κοτόπουλο, Νικόλ Μαρίνου
mama'Sou
Είμαι η Sou μαμά του Νίκου και της Βαλέριας! Αγαπώ τα βιβλία, την μουσική και το φαγητό! Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου ως μαμά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.