10 Σημάδια ότι Γεννάς – Πως να καταλάβεις τα συμπτώματα της γέννας

Πολλές μέλλουσες μανούλες αναρωτιούνται πώς θα αισθανθούν κατά την διάρκεια της γέννας, πόσο χρόνο θα πάρει και πώς θα ξέρουν αν ήρθε η ώρα ή απλά είναι ένας ακόμα ¨ψεύτικος συναγερμός”. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις, καθώς κάθε γέννα είναι διαφορετική. Αλλά αν δώσετε μεγάλη προσοχή και παρατηρήσετε αυτά τα 10 σημάδια, θα πρέπει να είστε σε θέση να γνωρίζετε ότι είναι πλέον ώρα να συναντήσετε το μωρό σας!

Τι είναι η γέννα;

Η γέννα είναι η διαδικασία τοκετού, ξεκινώντας από συσπάσεις της μήτρας και τελειώνοντας με την γέννηση του μωρού.

Εάν είσαι όπως οι περισσότερες εγκυμονούσες μητέρες, θα αναρωτιέσαι ήδη πως θα καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα να γεννήσεις. Αυτά λοιπόν είναι τα 10 σημάδια που πρέπει να προσέξεις και σημαίνουν ότι η ώρα της γέννησης του μωρού σου πλησιάζει.

 

Προ της γέννας: Από μια ώρα πριν, έως και ένα μήνα ή λίγο περισσότερο πριν από την γέννα.

 

1. Το μωρό “κατεβαίνει”

Εάν θα γίνετε για πρώτη φορά μαμά, συνήθως το μωρό αρχίζει να κατεβαίνει προς την λεκάνη σας λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του τοκετού (συνήθως περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει).

Στην επόμενη ή επόμενες γέννες, αυτό το “φαινόμενο” δεν συμβαίνει συχνά παρά μόνο όταν πραγματικά γεννάτε. Το μωρό σας έρχεται σε θέση να κάνει την έξοδο του, ιδανικά με το κεφάλι προς τα κάτω. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε συσπάσεις ακόμα περισσότερο από ό, τι μέχρι τώρα- και ίσως εξακολουθείτε να πηγαίνετε συχνά  στο μπάνιο όπως πιθανότατα κάνατε κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αυτό συμβαίνει επειδή το κεφάλι του μωρού πιέζει προς τα κάτω την ουροδόχο κύστη. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αναπνεύσετε λίγο ευκολότερα, αφού το μικρό σας απομακρύνεται από τους πνεύμονές σας.

Διαβάστε επίσης: Βαλίτσα για το μαιευτήριο

 

2. Ο τράχηλος σας διαστέλλεται

Ο τράχηλος σας, επίσης, αρχίζει να προετοιμάζεται για τη γέννηση του μωρού: αρχίζει να διαστέλλεται (ανοίγει) και να εξαλείφεται (προς τα έξω) τις ημέρες ή τις εβδομάδες πριν από την γέννα. Κατά τους εβδομαδιαίους ιατρικούς ελέγχους προ του τοκετού, ο ιατρός σας μπορεί να μετρήσει και σημειώσει την διαστολή και την εξάλειψη του τραχήλου με εσωτερική εξέταση. Στην κάθε εγκυμονούσα η διαδικασία είναι διαφορετική οπότε δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει εάν σε εσάς είναι γρηγορότερη η πιο αργή.

 

3. Αισθάνεστε περισσότερες κράμπες και αυξημένο πόνο στην μέση

Ειδικά αν αυτή δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να αισθανθείτε κάποια δυσκαμψία και πόνο στο κάτω μέρος της μέσης καθώς και στη βουβωνική περιοχή όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Οι μύες και οι αρθρώσεις σας τεντώνονται και μετατοπίζονται κατά την προετοιμασία για τη γέννα.

Διαβάστε ακόμα: Τρίτο Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

 

4. Αισθάνεσαι τις αρθρώσεις σου πιο χαλαρές

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μια ορμόνη έχει κάνει τους συνδέσμους στις αρθρώσεις σας να χαλαρώσουν (είναι επίσης υπεύθυνη για τις πιθανές περιόδους αδεξιότητας σας στο τελευταίο τρίμηνο). Πριν τον τοκετό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι αρθρώσεις σε όλο σας το σώμα έχουν την αίσθηση σαν να είναι ελαφρός μουδιασμένες, λιγότερο σφιχτές και πιο χαλαρές. Είναι ο τρόπος της φύσης για να ανοίξει τη λεκάνη σας και να επιτρέψει στον μικρό επιβάτη σας να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο μας.

 

5. Έχετε διάρροια

Ακριβώς όπως οι μύες στη μήτρα σας χαλαρώνουν και προετοιμάζονται για τον τοκετό, έτσι και άλλοι μύες στο σώμα σας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων του πρωκτού. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια, είναι το ενοχλητικό μικρό σύμπτωμα της γέννας που μπορεί να έχετε βιώσει και άλλες φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και ενοχλητικό, είναι εντελώς φυσιολογικό. Παραμείνετε ενυδατωμένοι και να θυμάστε ότι είναι ένα καλό σημάδι!

 

6. Σταματάτε να παίρνετε βάρος (ή ακόμα και χάνετε)

Η αύξηση του σωματικού βάρους συχνά σταματά πριν το τέλος της εγκυμοσύνης. Ορισμένες μητέρες μάλιστα μπορεί να χάσουν και λίγες εκατοντάδες γραμμάρια! Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θα επηρεάσει το βάρος του μωρού σας κατά την γέννηση του. Το μωρό εξακολουθεί να παίρνει βάρος, εσείς χάνετε λόγω των χαμηλότερων επιπέδων αμνιακού υγρού, περισσότερων ουρήσεων και ίσως ακόμη και λόγω αυξημένης σωματικής δραστηριότητας.

 

7. Έξτρα κούραση… Νιώθετε ότι πρέπει άμεσα να φωλιάσετε

Και κάπως έτσι αναρωτιέστε αν είναι το πρώτο η το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μεταξύ της υπέρ-ενεργού ουροδόχου κύστης και της εξάντλησης, μερικές φορές μπορεί να νιώσετε σαν να έχετε ταξιδέψει  πίσω στον χρόνο. Αυτή η υπερμεγέθους κοιλιά, μαζί με την ευαίσθητη ουροδόχο κύστη, μπορεί να καταστήσει έναν καλό ύπνο κάτι πολύ δύσκολο για  τις τελευταίες ημέρες ή και εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μαζέψτε τα μαξιλάρια σε μπόγους και πάρτε “μικρούς υπνάκους” κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν μπορείτε φυσικά!

 

Αν δεν αισθάνεστε κόπωση (συμβαίνει καμιά φορά): Μερικές μαμάδες βρίσκουν μερικά αποθεματικά ενέργειας καθώς πλησιάζει η ημέρα του τοκετού, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντισταθούν στην επιτακτική ανάγκη να καθαρίσουν και να οργανώσουν τα πάντα στο σπίτι. Δεν είναι κακό, αρκεί να μην το παρακάνετε!

 

Προ γέννας: Οι μέρες και ώρες πριν τον τοκετό

 

8. Κολπικό έκκριμα. Οι κολπικές σας εκκρίσεις αποκτούν περίεργο χρώμα και υφή

Όσο κυοφορούσατε το μωρό σας ένα πώμα από βλέννες σφράγιζε τον τράχηλό σας. Κατά τα πρώτα στάδια του τοκετού, ίσως και νωρίτερα, το πώμα αυτό απελευθερώνεται και εμφανίζεται σαν μια παχιά, κολλώδης αιματηρή έκκριση. Μπορεί να βγει σε ένα μεγάλο κομμάτι (μοιάζει με τη βλέννα της μύτης) ή πολλά μικρά κομματάκια, ίσως όμως και να μην το δείτε καθώς μερικές γυναίκες το αποβάλλουν κατά τον τοκετό.

Τις τελευταίες ημέρες πριν από τον τοκετό, θα δείτε πιθανότατα αυξημένη ή και πυκνή κολπική έκκριση. Αυτή η παχύρρευστη ροζ έκκριση είναι μια καλή ένδειξη ότι ο τοκετός είναι κοντά, αλλά χωρίς τις συστολές ή την διαστολή τριών έως τεσσάρων εκατοστών, ο τοκετός θα μπορούσε να απέχει και μερικές μέρες ακόμα.

 

9. Νιώθεις ισχυρότερες και πιο συχνές συσπάσεις

Οι συστολές είναι ένα πρώιμο σημάδι της γέννας – εκτός από όταν δεν είναι. Μπορεί να αντιμετωπίσετε τις «προπαρασκευαστικές» συσπάσεις (Braxton Hicks) για εβδομάδες και ακόμη και μήνες πριν από τον τοκετό. Θα αισθανθείτε σαν τσιμπήματα καθώς οι μύες στη μήτρα σφίγγονται και προετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή: πιέζοντας το μωρό προς τα έξω. Πώς μπορείτε να πείτε τη διαφορά μεταξύ πραγματικών και ψευδών συστολών; Τα παρακάτω σημάδια θα σας επιτρέψουν να το ξεχωρίσετε.

  • Εάν κάνετε κάποια εργασία και οι συσπάσεις γίνονται πιο έντονες αντί να χαλαρώνουν
  • Εάν αλλάζετε θέση αλλά οι συσπάσεις δεν σταματούν
  • Πρόοδος διαστολών: Έρχονται συχνότερα και είναι πιο επίπονες, μερικές φόρες αποκτούν και συστηματικό μοτίβο. Η κάθε σύσπαση δεν θα είναι απαραίτητα πιο επίπονη από την προηγούμενη και δεν θα διαρκεί απαραίτητα για περισσότερο χρόνο, η ένταση τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου καθώς πλησιάζει ο τοκετός. Η συχνότητα δεν αυξάνεται πάντοτε με ένα κανονικό ρυθμό, αλλά θα αυξάνεται σταδιακά.
  • Οι πρώιμες πραγματικές συστολές του τοκετού μπορεί να έχουν την αίσθηση των έντονων εμμηνορροϊκών κραμπών, ή στομαχικών διαταραχών ή χαμηλότερων κοιλιακών πιέσεων. Ο πόνος μπορεί να είναι στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή και σε χαμηλά σημεία της πλάτης και μπορεί να ακτινοβολεί και στα πόδια. Η θέση του πόνου δεν είναι τόσο αξιόπιστη ένδειξη πραγματικών έναντι πρώιμων συσπάσεων, κυρίως επειδή οι «προπαρασκευαστικές» συσπάσεις (Braxton Hicks) μπορούν επίσης να γίνουν αισθητές σε όλα αυτά τα σημεία.

 

10. Σπάνε τα νερά

Οι περισσότερες ταινίες μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι έρχεται η ώρα του τοκετού όταν σπάνε τα νερά (φυσικά κατά την διάρκεια ενός ρομαντικού δείπνου μέσα σε ένα κατάμεστο εστιατόριο). Αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο. Αν και είναι πράγματι ένα από τα τελευταία σημάδια ότι έρχεται η ώρα, η αλήθεια είναι ότι μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 15% και λιγότερο ζει αυτή την εμπειρία. Οπότε μην βασίζεστε σε αυτό για να σας υποδείξει το πότε γεννάτε.

Εξακολουθείτε να αισθάνεστε πως δεν ξέρετε πότε να φωνάξετε “Ήρθε η ώρα!” και να ετοιμαστούν όλοι να γνωρίσουν το μωρό;

Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε. Τις τελευταίες βδομάδες θα βλέπετε αρκετά συχνά τον γυναικολόγο η την μαία σας, θα σας βοηθήσουν να  καταλάβετε τι θα πρέπει να προσέξετε για να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα.

Συμπτώματα Γέννας

Πρόκειται να γεννήσω; Να τηλεφωνήσω στον γιατρό;

Αν νομίζετε ότι πλησιάζει η ώρα του τοκετού, ο γυναικολόγος σας θα πρέπει να σας έχει συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε όταν οι συσπάσεις σας γίνουν οι αναμενόμενες για τον τοκετό: “Καλέστε με όταν οι συσπάσεις έρχονται περίπου κάθε πέντε λεπτά ανά μεταξύ τους για τουλάχιστον μία ώρα” για παράδειγμα. Οι συσπάσεις δεν θα απέχουν ακριβή διαστήματα μεταξύ τους, αλλά αν γίνονται αρκετά συχνά, διαρκούν περισσότερο και είναι πιο επώδυνες (συνήθως με διαφορά 30 έως 70 δευτερολέπτων), τότε ήρθε η ώρα να ενημερώσετε τον ιατρό σας.

Αν νομίζετε ότι γεννάτε αλλά δεν είστε σίγουρη τηλεφωνήστε στον ιατρό σας. Θα σας συμβουλέψει και θα σας καθησυχάσει για την οποιαδήποτε περίπτωση. Μην ντρέπεστε και μην ανησυχείτε για το αν είναι ακατάλληλη ώρα (ο γυναικολόγος και η μαία γνώριζαν πολύ καλά τι είδους επάγγελμα επέλεγαν).

Θα πρέπει πάντα να καλέσετε εάν:

  • Παρουσιάζετε οποιαδήποτε αιμορραγία ή ανοιχτό-κόκκινες εκκρίσεις (δεν είναι καφέ ή ροζ).
  • Αν σπάσουν τα νερά – ειδικά εάν το υγρό φαίνεται πράσινο ή καφέ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είναι μηκώνιο. Το μηκώνιο στην πραγματικότητα είναι σημάδι ότι το μωρό έχει ενεργηθεί.
  • Παρουσιάζετε θολή ή διπλή όραση, σοβαρούς πονοκεφάλους ή αιφνίδιο πρήξιμο. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα προεκλαμψίας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση αίματος που προκαλείται από εγκυμοσύνη και απαιτεί ιατρική φροντίδα.

 

Φυσικοί τρόποι που βοηθούν τον τοκετό

Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα του τοκετού… αλλά αισθάνεστε «πλήρης» και έχετε περιέργεια για το τι μπορείτε να κάνετε για να προχωρήσουν τα πράγματα; Υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να προκαλέσετε τον τοκετό μόνη σας και μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, της σεξουαλικής επαφής, των πικάντικων τροφών και του βελονισμού.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες που να πιστοποιούν τα παραπάνω και θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πρώτα πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε μπορεί να επιταχύνει τον ερχομό του μωρού σας. Γιατί να βιαστείτε όμως; Αφήστε τα πράγματα να κυλίσουν φυσικά!

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα για εγκυμοσύνη.

 

Οι παραπάνω οδηγίες δεν αποτελούν κανόνα. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές/ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσεις τις συμβουλές του γιατρού σου!

Image credit: Freepik

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.