Τα 5 συνηθέστερα Σημάδια Υπογονιμότητας σε Άνδρες και Γυναίκες
Τα 5 συνηθέστερα Σημάδια Υπογονιμότητας σε Άνδρες και Γυναίκες

 

Είναι κοινό για τα ζευγάρια να βιώνουν διάφορα προβλήματα που αφορούν την υπογονιμότητα. Πολλά από αυτά τα ζευγάρια δεν εμφανίζουν φανερά συμπτώματα. Δεν έχουν κανένα λόγο, επομένως, να υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι στείρα, μέχρις ώτου να αρχίσουν τις προσπάθειες για σύλληψη.

Για το λόγο αυτό, τα ζευγάρια που προσπαθούν ανεπιτυχώς να συλλάβουν παιδί για περισσότερο από ένα χρόνο, κρίνεται σκόπιμο να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Για τις γυναίκες άνω των 35 ετών, η χρονική αυτή περίοδος μειώνεται στους έξι μήνες. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την υπογονιμότητα για γυναίκες και άνδρες αυξάνονται με την ηλικία.

Διαβάστε ενδιαφέροντα άρθρα για να αυξήσετε τη γονιμότητα σας.

 

Σημάδια και συμπτώματα της υπογονιμότητας

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της υπογονιμότητας συχνά σχετίζονται με άλλες υποκείμενες συνθήκες. Για παράδειγμα, το 10 με 15 τοις εκατό των περιπτώσεων με χλαμύδια που δεν έχουν υποστεί θεραπεία, θα αντιμετωπίσει τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID). Η νόσος αυτή οδηγεί σε απόφραξη των σαλπίγγων, γεγονός που εμποδίζει τη γονιμοποίηση.

Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες και τις γυναίκες. Τα σημάδια και τα συμπτώματα του καθενός μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Εάν ανησυχείτε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα υπογονιμότητας είναι τα ακόλουθα.

Τα 5 συνηθέστερα Σημάδια Υπογονιμότητας σεΓυναίκες
Τα 5 συνηθέστερα Σημάδια Υπογονιμότητας σε Γυναίκες

Κοινά σημάδια υπογονιμότητας στις γυναίκες

 1. Άστατη περίοδος

Ο μέσος κύκλος της γυναίκας είναι 28 ημέρες. Όμως, οτιδήποτε απέχει λίγες ημέρες από αυτό μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό, εφ ‘όσον οι κύκλοι αυτοί είναι σταθεροί. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει κύκλο 33 ημερών τον ένα μήνα, 31 ημερών τον επόμενο και 35 ημερών τον μεθεπόμενο, έχει πιθανόν «κανονικές» περιόδους.

Όμως, μια γυναίκα της οποίας οι κύκλοι ποικίλλουν τόσο πολύ που δεν μπορεί να υπολογίσει πότε είναι πιθανό να έρθει η περίοδος της, βιώνει ακανόνιστες περιόδους. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με ορμονικά προβλήματα ή με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Και τα δύο αυτά μπορούν να συμβάλουν στη υπογονιμότητα.

 

 1. Επίπονες ή βαριές περίοδοι

Οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν κράμπες στις περιόδους τους. Αλλά οι επώδυνες περίοδοι που παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης.

 

 1. Ανύπαρκτες περίοδοι

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες να έχουν και μήνες χωρίς περίοδο μια στο τόσο. Παράγοντες όπως το άγχος ή οι έντονες προπονήσεις μπορεί να καθυστερήσουν τη περίοδο σας. Αλλά αν δεν σας έχει έρθει περίοδος  για μήνες, τότε ήρθε η ώρα να ελέγξετε τη γονιμότητά σας.

 

 1. Συμπτώματα ορμονικών διαταραχών

Τα σημάδια των ορμονικών διαταραχών στις γυναίκες μπορεί να υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα γονιμότητας. Μιλήστε στο γυναικολόγο σας αν παρουσιάσετε τα ακόλουθα:

 • δερματικές παθήσεις
 • μειωμένη σεξουαλική διάθεση
 • ανεπτυγμένη τριχοφυΐα προσώπου
 • αραίωση μαλλιών
 • αύξηση βάρους

 

 1. Πόνος κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής

Κάποιες γυναίκες βιώνουν επίπονο σεξ σε ολόκληρη τη ζωή τους, γι ‘αυτό και έχουν πειστεί ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά δεν είναι. Θα μπορούσε να σχετίζεται με ορμονικά προβλήματα, με ενδομητρίωση ή με άλλες υποκείμενες παθήσεις που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.

 

Τα 5 συνηθέστερα Σημάδια Υπογονιμότητας σε Άνδρες και Γυναίκες
Τα 5 συνηθέστερα Σημάδια Υπογονιμότητας σε Άνδρες

Διαβάστε επίσης: Πώς να μείνετε έγκυος γρήγορα!

Κοινά σημάδια υπογονιμότητας στους άνδρες

 1. Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία

Η γονιμότητα του άνδρα συνδέεται επίσης με την ορμονική υγεία του. Οι αλλαγές στην αρρενωπότητα, που συχνά σχετίζονται με ορμόνες, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν προβλήματα γονιμότητας.

 

 1. Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόνο ή πρήξιμο στους όρχεις, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα.

 

 1. Στυτικά προβλήματα

Η ικανότητα ενός άνδρα να διατηρεί τη στύση του συνδέεται συχνά με τα επίπεδα ορμονών του. Αυτές οι ορμόνες μπορεί να μειωθούν, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει πρόβλημα στη σύλληψη.

 

 1. Προβλήματα με την εκσπερμάτωση

Ομοίως, η αδυναμία εκσπερμάτωσης είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

 

 1. Μικροί, σκληροί όρχεις

Οι όρχεις αποθηκεύουν το σπέρμα του άνδρα, οπότε η υγεία των όρχεων είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανδρική γονιμότητα. Μικροί ή σκληροί όρχεις θα μπορούσαν να υποδείξουν πιθανά θέματα που πρέπει να διερευνηθούν από ιατρό.

 

Τα 5 συνηθέστερα Σημάδια Υπογονιμότητας σε Άνδρες και Γυναίκες
Τα 5 συνηθέστερα Σημάδια Υπογονιμότητας σε Άνδρες και Γυναίκες

Συμπέρασμα

Περίπου 15 με 20% των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν πιθανόν να έχουν προβλήματα που σχετίζονται με υπογονιμότητα. Η γυναικεία υπογονιμότητα είναι συνήθως υπεύθυνη για το 40 τοις εκατό των περιπτώσεων, ενώ η ανδρική υπογονιμότητα είναι υπεύθυνη για το 30 με 40 τοις εκατό. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων οδηγεί σε υπογονιμότητα 20 με 30 τοις εκατό.

Αν έχετε διαγνωσθεί με υπογονιμότητα, ή φοβάστε ότι ίσως έχετε πρόβλημα να συλλάβετε στο μέλλον, δεν είστε μόνοι. Η Ιατρική Επιστήμη και η φαρμακευτική βιομηχανία κάνει συνέχεια προόδους στον τομέα αυτό. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας και μην ανησυχείτε. Ακόμη και αν έχετε διαγνωστεί με υπογονιμότητα, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να συλλάβετε. Βρές συμβουλές για να αυξήσεις τη γονιμότητα σου.

 

Οι παραπάνω οδηγίες δεν αποτελούν κανόνα. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές/ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσεις τις συμβουλές του γιατρού σου!

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.