Πρόγραμμα για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως και 2,5 ετών από μια νταντά η οποία θα πληρώνεται από το κράτος αφορά το νέο πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς” που ξεκινάει πιλοτικά την λειτουργία τους στην χώρα μας.

Τι είναι οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»

 

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών μέσω οικονομικής ενίσχυσης των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

 

Η δικαιούχος μητέρα ή πατέρας της επιταγής των 250 ευρώ θα προκύπτει με βάση το ατομικό τους εισόδημα  και όχι το οικογενειακό.

Στο Εθνικό Τυπογραφείο δημοσιεύθηκε η απόφαση για τον καθορισμό λειτουργίας της πλατφόρμας του gov.gr  για το Μητρώο Επιμελητών της δράσης «Νταντάδες της Γειτονιάς».

 

Η παραγωγική λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος ξεκίνησε σήμερα 23 Μαρτίου 2022 με την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Μητρώου Επιμελητών.

 

Η πλατφόρμα ntantades.gov.gr που θα τεθεί το προσεχές διάστημα σε πληρη λειτουργία, θα χρησιμοποιείται τόσο από γονείς και τα πρόσωπα που έχουν την επιμέλεια βρεφών και νηπίων όσο και από τους επιμελητές.

 

Το πληροφοριακό σύστημα εκδίδει τα παρακάτω έγγραφα:

  • Το προβλεπόμενο ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο αποδέχονται ηλεκτρονικά τα συμβαλλόμενα μέρη
  • Τις υπεύθυνες δηλώσεις, που ενσωματώνονται στις ψηφιακές αιτήσεις/δηλώσεις

 

Μέσω της πλατφόρμας, οι γονείς θα μπορούν να επιλέξουν επιμελητή/τρια καθώς και οι ωφελούμενοι να αιτηθούν το voucher.

Πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς
Πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς

Τι ξέρουμε για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

 

Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας αφορά στη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και ιδιαίτερα των μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους.

 

Ποιοι μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Επιμελητών

 

Στο Μητρώο Επιμελητών εγγράφονται τα φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

 

α. έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,

β. είναι Έλληνες πολίτες ή διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, με δικαίωμα εργασίας,

γ. είναι απόφοιτοι/ες επαγγελματικής εκπαίδευσης ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή Μεταδευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ή κάτοχοι ισότιμου τίτλου σπουδών των ειδικοτήτων Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας, Προσχολικής Αγωγής, Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή είναι απόφοιτοι/ες κατ’ελάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και έχουν ολοκληρώσει το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για επιμελητές/τριες.

δ. έχουν γνώσεις παροχής Α΄ Βοηθειών σε παιδιά.

ε. έχουν καλή κατάσταση ψυχικής και σωματικής υγείας και δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα.

στ. δεν τελούν υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης

ζ. δεν έχουν εκπέσει της γονικής μέριμνας ή δεν έχουν απωλέσει το δικαίωμα άσκησης αυτής, εφόσον είναι γονείς.

η. δεν διώκονται και δεν έχουν καταδικαστεί για αδικήματα που επισύρουν, σύμφωνα με το άρθρο 1537 Α.Κ., έκπτωση από την γονική μέριμνα ή για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων, μαστροπείας, σωματεμπορίας, ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής, αποπλάνησης παιδιών, καθώς και για τα αδικήματα που συνδέονται με ναρκωτικά ή εμπορία οργάνων.

θ. έχουν ικανότητα κατανόησης και ομιλίας της ελληνικής γλώσσας.

 

 

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ποιοι δικαιούνται voucher

 

Τα πρόσωπα που δικαιούνται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση (voucher) για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε στο σπίτι της οικογένειας είτε στο σπίτι ενός/μιας Επιμελητή/τριας είναι:

 

  1. 1.μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  2. πατέρας φυσικός, θετός ή ανάδοχος που ασκεί την αποκλειστική γονική μέριμνα βρέφους ή νηπίου και εργάζεται είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  3. κάθε πρόσωπο, στο οποίο έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη η αποκλειστική επιμέλεια βρέφους ή νηπίου και η οποία εργάζεται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα με οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.
  4. μητέρα φυσική, θετή ή ανάδοχη που είναι εγγραμμένη στα μητρώα του ΟΑΕΔ ως άνεργη.

 

Πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ή/και προσωπικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς  στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την ισότητα, για τα επόμενα χρόνια. Το έργο θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο στις αρχές του 2022, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

 

Το πρόγραμμα αυτό αφορά κυρίως τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων -κυρίως- γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.

 

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός. Στοχεύει αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργασθούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.

 

Τι άλλο ξέρουμε για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

H φιλοξενία βρεφών ή νηπίων στο σπίτι της νταντάς για κάποιες ώρες εφαρμόζεται στη Γαλλία (gardepartagee) και στην Αγγλία (childminers) και σε κάποιες βόρειες χώρες, με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά σε κάθε κράτος, και έχει μεγάλη επιτυχία.

 

Στην Ελλάδα, θα αφορά τη φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως και 2,5 ετών από μια νταντά η οποία θα πληρώνεται από το κράτος (κοινοτικά κονδύλια) από 250 ευρώ για κάθε παιδί για 8 ώρες εργασία. Στην ελληνική εκδοχή του προγράμματος η νταντά θα μπορεί είτε να πηγαίνει στο σπίτι της οικογένειας είτε να φροντίζει στο σπίτι της από 1-3 παιδιά, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά των γονέων. Όπως τονίζεται από την ΕΑΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος, «η σχέση ανάμεσα στη μητέρα (σ.σ. η επιδότηση αφορά τις μητέρες και μάλιστα κατά προτεραιότητα όσες εργάζονται) και την νταντά είναι μια ελεύθερη σχέση. Το οικονομικό αντίτιμο θα συμφωνηθεί μεταξύ τους και μπορεί φυσικά να είναι μεγαλύτερο της “κρατικής επιδότησης” αλλά και οι ώρες εργασίας».

 

Ο τρόπος λειτουργίας

Ηδη έχουν προετοιμαστεί δύο πλατφόρμες, ενώ η μία έχει ήδη ανοίξει. Η πρώτη αφορά το μητρώο επιμελητριών/επιμελητών όπου μπορούν να εγγραφούν όσοι επιθυμούν να εργαστούν, αναλαμβάνοντας τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων. Στην πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής οι υποψήφιοι φροντιστές θα πρέπει να έχουν πτυχίο βρεφονηπιακής σχολής καθώς επίσης και να διαθέτουν ψυχιατρική εκτίμηση από γιατρό του Δημοσίου. Ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζουν πρώτες βοήθειες για βρέφη και νήπια. Για όσους δεν διαθέτουν ανάλογη πιστοποίηση θα προσφερθούν σε ειδικές ημερομηνίες μαθήματα σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ.

 

Όταν το πρόγραμμα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα (πιθανότατα από το 2023) τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων μπορούν να αναλάβουν και άνθρωποι χωρίς εξειδικευμένες σπουδές υπό την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθήσουν ειδικά μαθήματα που θα οργανωθούν (σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας) και θα λάβουν πιστοποίηση. Απαραίτητος όρος η ψυχιατρική εκτίμηση ανά διετία από δημόσιο φορέα.

 

Η δεύτερη πλατφόρμα αφορά τις εν δυνάμει ωφελούμενες μητέρες οι οποίες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, θα πρέπει να έχουν ατομικό εισόδημα (σε αντίθεση με τα προγράμματα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που έως τώρα εφαρμόζονται και στα οποία λαμβάνεται υπ’ όψιν το συνολικό οικογενειακό εισόδημα) έως 24.000 ευρώ. Μπορούν να συμμετέχουν και μητέρες οι οποίες είναι άνεργες αλλά η φροντίδα του παιδιού θα περιοριστεί στις 4 ώρες, ενώ ο μισθός του φροντιστή μέσω του προγράμματος διαμορφώνεται στα 150 ευρώ.

 

Επιπλέον, το υφιστάμενο σύστημα φροντίδας βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών δεν καλύπτει τις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών, που είναι πολύ πιθανό να μην έχουν το στερεότυπο πρωινό ωράριο αλλά να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες οπότε χρειάζονται κάποιον και τα απογεύματα, ή ενδεχομένως για τους υπαλλήλους εστίασης ή τις νοσηλεύτριες και τις βραδινές ώρες. Οι «νταντάδες της γειτονιάς» μπορούν να προσαρμόσουν το ωράριό τους ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.

 

Στην πιλοτική του εφαρμογή το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τους δήμους που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΤΑΑ, υστερούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι φιλοξενούν παιδιά  από βρέφη έως 2,5 ετών. Για παράδειγμα, σε πολλά χωριά ο χαμηλός πληθυσμός των βρεφών δεν δικαιολογεί το άνοιγμα ενός βρεφονηπιακού σταθμού, ωστόσο η αναγκαιότητα της φύλαξης για να μπορέσει η μητέρα να εργαστεί υφίσταται.

 

Κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα κατατίθενται 30.000 αιτήσεις για βρεφονηπιακούς σταθμούς εκ των οποίων περίπου το 1/3, κοντά στις 8.000 αιτήσεις, δεν ικανοποιείται λόγω έλλειψης θέσεων. Επίσης για τους παιδικούς σταθμούς (μετά την ηλικία των 2,5 ετών) οι αιτήσεις φτάνουν τις 110.000 τον χρόνο.

 

Βιογραφικό και φωτογραφίες

Στην πλατφόρμα με τις επιμελήτριες – επιμελητές θα μπορούν να αναρτώνται φωτογραφίες,  μίνι βιογραφικό και τις ώρες διαθεσιμότητας, κάτι το οποίο στις αντίστοιχες πλατφόρμες του εξωτερικού είναι κανόνας. Οι γονείς, αρχικά θα μπορούν να επιλέξουν το άτομο που εκτιμούν ότι ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους και στη συνέχεια να συναντιούνται μαζί του για να γνωριστούν και να συζητήσουν τους όρους συνεργασίας. Φυσικά η αμοιβή, πέραν του ποσού που παρέχει το πρόγραμμα, μπορεί να διαμορφωθεί αναλόγως. Επίσης ανάμεσα στις οικογένειες και τους φροντιστές θα συνάπτεται ιδιωτικό συμφωνητικό, τους όρους και το πλαίσιο του οποίου καθορίζει το πρόγραμμα. Εχει προβλεφθεί επίσης διαδικασία ελέγχου και παραπομπής για τις περιπτώσεις που υπάρξουν προβλήματα ή και ενδεχομένως καταγγελίες. Σε περίπτωση που η νταντά φροντίζει τα παιδιά στο δικό της σπίτι, δεν θα μπορεί να φιλοξενεί πάνω από 3 νήπια ταυτόχρονα, ενώ εφόσον πρόκειται για βρέφη περισσότερα από δύο.

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθρο«Πέππα το γουρουνάκι». Επιτρέπουμε ή όχι στα παιδιά να βλέπουν το αγαπημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα;
Επόμενο άρθροΔήλωση ονοματοδοσίας και δήλωση βάπτισης μέσω gov.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.