Δήλωση Βάπτισης – Αίτηση, δικαιολογητικά και χρόνος δήλωσης της Βάπτισης
Δήλωση Βάπτισης – Αίτηση, δικαιολογητικά και χρόνος δήλωσης της Βάπτισης

Εάν μόλις κάνατε τη βάπτιση του παιδιού σας, ή σχεδιάζετε να την κάνετε και θέλετε να είστε οργανωμένοι, τότε το επόμενο πράγμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να προχωρήσετε με τη δήλωση της Βάπτισης στο Ληξιαρχείο. Αν δεν έχετε κάνει ακόμα τη βάπτιση δείτε τα δικαιολογητικά για βάπτιση που θα χρειαστείτε για να βαπτίσετε το παιδί σας.

Δείτε παρακάτω ποια είναι η διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την δήλωση της Βάπτισης του παιδιού σας στο Ληξιαρχείο και τι χρειάζεται να κάνετε μετά ώστε να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες.

 

Πού γίνεται η δήλωση βάπτισης του παιδιού;

Η δήλωση της Βάπτισης γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου δήλωσης της γέννησης του παιδιού ή στο Ληξιαρχείο που υπάγεται ο ναός που έγινε το μυστήριο, σύμφωνα με τα άρθρα 26-27 του Ν. 344/76. Συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι να πάτε στο Ληξιαρχείο του Δήμου που δηλώσατε τη γέννηση του παιδιού.

 

Πότε γίνεται η δήλωση βάπτισης ;

Σύμφωνα με τον ν. 4144/2013 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ για τις βαπτίσεις μετά τις 8/5/2013

Όσον αφορά στην επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμη δήλωση, πριν την ισχύ του ν. 4144/2013 (8-5-2013), ισχύουν οι προγενέστερες διατάξεις, του άρθρου 49 του ν. 344/1976, όπως ίσχυε δηλαδή από την 90η ημέρα, μέχρι και την 180η με παράβολο 4,50 € και μετά την 180η ημέρα, με παράβολο 13,50 €

 

Δικαιολογητικά για Δήλωση Βάπτισης

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση της Βάπτισης είναι:

  • Η Δήλωση Βαπτίσεως που σας έσωσε ο ιερέας μετά το μυστήριο με υπογραφές από τον Ιερέα, τους γονείς, τον ανάδοχο και σφραγίδα του Ι. Ναού
  • Ταυτότητα ή ταυτότητες αυτών που θα δηλώσουν τη βάπτιση στο Ληξιαρχείο ή διαβατήριο και άδεια παραμονής για πολίτες τρίτης χώρας
  • Αίτηση που θα σας δοθεί από το Ληξιαρχείο να συμπληρώσετε

Αφού τη συμπληρώσετε και καταθέσετε την αίτηση μαζί με τα δικαιολογητικά, θα σας δοθεί νέα Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης – Πιστοποιητικό Γέννησης που θα αναγράφει το κύριο όνομα του παιδιού – αν δεν έχετε κάνει ήδη Ονοματοδοσία.

 

Ποιος μπορεί να δηλώσει τη βάπτιση;

Τη βάπτιση υπόχρεοι είναι να δηλώσουν και οι δυο γονείς από κοινού ή  ο ένας γονέας με έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής από νόμιμη αρχή (Αστυνομική Τμήμα ή ΚΕΠ), στην περίπτωση που δεν έχει προηγηθεί ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ.

Υπόχρεοι για τη δήλωση της βάπτισης είναι οι γονείς του παιδιού, ο ανάδοχος (νονός/νονά), ο ίδιος ο βαπτισθείς (αν είναι πάνω από 14 χρονών) και οι συγγενείς εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 & 26 του Ν.344/1976 η βάπτιση έχει ως αποτέλεσμα την κτήση θρησκεύματος και όχι την κτήση κυρίου ονόματος.

Μπορεί να εκληφθεί ως ονοματοδοσία (δηλαδή  κυρίου ονόματος) μόνο όταν στην δήλωσή της προβαίνουν και οι δύο γονείς από κοινού ή από τον ένα γονέα με έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής από νόμιμη αρχή (Αστυνομική Τμήμα ή ΚΕΠ), στην οποία θα αναφέρεται το κύριο όνομα του τέκνου που επιθυμεί ο γονέας να λάβει το τέκνο του.

Αν η δήλωση της βάπτισης στο Ληξιαρχείο γίνει απο τρίτο πρόσωπο (Παππούς, Γιαγιά, Θείος, Θεία, Ανάδοχος) μπορεί να δηλώσει τη βάπτιση αλλά μόνο ως προς το δόγμα (θρήσκευμα) και όχι το κύριο όνομα του τέκνου.

Διαβάστε περισσότερα για την Πράξη ονοματοδοσίας.

 

Αφού πάρετε στα χέρια σας τα νέα πιστοποιητικά (Ληξιαρχική πράξη γέννησης – Πιστοποιητικό γέννησης) μπορείτε να τα καταθέσετε στο Δήμο σας για την διόρθωση των στοιχείων της Οικογενειακής μερίδας, στον ασφαλιστικό σας φορέα για να ασφαλίστε το παιδί εφόσον πλέον έχει όνομα και δεν είναι αβάπτιστο  και σε άλλες υπηρεσίες όπου πριν το παιδί σας εμφανιζόταν χωρίς κύριο όνομα (εάν δεν έχετε κάνει ήδη ονοματοδοσία).

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.