Πράξη Ονοματοδοσίας – Διαδικασία, Αίτηση και Δικαιολογητικά για να δώσετε Όνομα στο παιδί

Πλέον στα ληξιαρχεία ολοένα αυξάνονται οι ονοματοδοσίες παιδιών από τους γονείς που δεν σκοπεύουν να βαπτίσουν τα παιδιά τους.

Πλέον οι νέοι γονείς έχουν την δυνατότητα να ολοκληρώσουν αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες ηλεκτρονικά μέσα από το gov.gr

Ένας λόγος για τον οποίο γίνεται η Πράξη Ονοματοδοσίας μπορεί να είναι η αποφυγή των εξόδων που έχει μια βάπτιση.  Μία βάπτιση μπορεί να στοιχίσει από μερικές εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ αν σκεφτεί κανείς πως συνήθως οι γονείς, ειδικά στην χώρα μας θέλουν μετά το μυστήριο να κάνουν τραπέζι και γλέντι για να γιορτάσουν μαζί με τους καλεσμένους το γεγονός. Σημαντικά είναι επίσης τα έξοδα για προσκλητήρια, μπομπονιέρες, βαπτιστικά, σταυρό και ό,τι άλλο χρειάζεται για την περίσταση.

Ένας άλλος λόγος για ονοματοδοσία πιθανόν είναι ότι οι γονείς επιθυμούν να σπάσουν τα “δεσμά” με την παράδοση και τη θρησκεία ή πιστεύουν στην ελευθερία της βούλησης του ατόμου ακόμα και για το παιδί τους και δεν επιθυμούν να το βαπτίσουν Χριστιανό Ορθόδοξο έως ότου θα έχει τη βούληση να μπορεί από μόνο του να επιλέξει ποια θρησκεία θέλει να ασπαστεί.

Όπως και να έχει, νομικά η βάπτιση και η ονοματοδοσία δεν έχουν καμία σχέση η μία με την άλλη (σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 & 26 του Ν.344/1976 και όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του Ν. 1438/1984). Με την ονοματοδοσία οι γονείς δίνουν όνομα στο παιδί τους. Με την βάπτιση, δηλώνουν το θρήσκευμα (δόγμα). Η βάπτιση δεν σημαίνει και Ονοματοδοσία.

Εαν επιθυμείτε να κάνετε πέραν της ονοματοδοσίας και βάπτιση, να γνωρίζετε ότι μπορείτε να κάνετε ονοματοδοσία ακόμα και πριν από τη βάπτιση. Δείτα τα δικαιολογητικά για τη θρησκευτική βάπτιση.

Η Βάπτιση δεν είναι υποχρεωτική για να δοθεί Όνομα σε ένα παιδί

 

Κύριο Όνομα

Το κύριο όνομα του ατόμου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο αναγνώρισης και ταυτοποίησής του, χαρακτηρίζει την αστική του κατάσταση, το συνοδεύει σε όλο το δημόσιο και κοινωνικό του βίο και, με την έννοια αυτή, αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητάς του, που ενδιαφέρει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

 

Πράξη Ονοματοδοσίας – Διαδικασία

Η ονοματοδοσία δεν γίνεται στην εκκλησία, γίνεται είτε στον δήμο που έχουν δηλώσει μόνιμη κατοικία οι γονείς είτε στο Ληξιαρχείο που έχει δηλωθεί η γέννηση του μωρού.

Η ονοματοδοσία του παιδιού, είτε είναι βαπτισμένο, είτε είναι αβάπτιστο, πραγματοποιείται με κοινή δήλωση των γονιών του κυρίου ονόματος του τέκνου προς τον αρμόδιο ληξίαρχο, ο οποίος είναι το μόνο αρμόδιο όργανο του κράτους προς το οποίο απευθύνεται η σχετική δήλωση των γονέων.

Η διαδικασία γίνεται με την παρουσία και των δύο γονέων με τις ταυτότητές τους ενώπιον του Ληξίαρχου. Αν προσέλθει ο ένας γονέας, χρειάζεται να φέρει  εξουσιοδότηση του άλλου με γνήσιο υπογραφής από ΚΕΠ ή όποια Δημόσια Αρχή, όπου θα αναγράφεται απαραίτητα το όνομα που θα δοθεί στο τέκνο.

Για να κάνετε Πράξη Ονοματοδοσίας τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι

Αστυνομικές ταυτότητες γονέων (ή διαβατήρια)

Απαραίτητα για την συμπλήρωση του εντύπου με το όνομα και τα στοιχεία του παιδιού. Θα χρειαστούν αμέσως πριν την ονοματοδοσία.

Εξουσιοδότηση

Για να γίνει η ονοματοδοσία, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρίσκεστε εκεί και οι δύο γονείς, είναι απαραίτητη μία εξουσιοδότηση του απόντα που θα λέει το όνομα του παιδιού, πότε γεννήθηκε και θα έχει υπογραφή.

Αίτηση Πράξης Ονοματοδοσίας

Θα την προμηθευτείτε από το ληξιαρχείο αλλά μπορείτε να την κατεβάσετε και από εδώ. Κατεβάστε την Αίτηση Πράξης Ονοματοδοσίας.

 

Ονοματοδοσία με Βάπτιση

Εάν κάνετε βάπτιση τότε κατά την δήλωση της βάπτισης (προκειμένου να δηλωθεί το θρήσκευμα) μπορεί η δήλωση βάπτισης να εκληφθεί ως ονοματοδοσία – δηλαδή πρόσδοση κυρίου ονόματος – μόνο όταν στη δήλωση της προβαίνουν και οι δύο γονείς από κοινού ή από τον ένα γονέα με έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

Η δήλωση της βάπτισης στο ληξιαρχείο γίνεται με κατάθεση της Δήλωσης Βάπτισης από το λειτουργό (ιερέα) και τις αστυνομικές ταυτότητες των γονέων, μέσα σε 60 μέρες από την ημέρα της ονοματοδοσίας.

Στην περίπτωση που με τη βάπτιση  δοθεί διαφορετικό όνομα από αυτό που έχει δοθεί με ονοματοδοσία, το δόγμα θα ισχύει, αλλά το όνομα δεν θα αλλάξει με τη βάπτιση.

(Αυτό λύνει και πολλά θέματα που είχαν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν, όπως για παράδειγμα ο νονός να πει άλλο όνομα από αυτό που έχουν συμφωνήσει οι γονείς, ο ιερέας να μην ακούσει καλά και να δώσει άλλο όνομα με τη βάπτιση – κάτι που παλαιότερα δεν άλλαζε – όχι τουλάχιστον εύκολα)

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πράξη ονοματοδοσίας για συγκεκριμένους Δήμους θα βρείτε στα ληξιαρχεία των Δήμων, ενδεικτικά βρείτε μερικούς συνδέσμους για το Δήμο Αμαρουσσίου, Δήμο Παλαιού Φαλήρου και Δήμο Θεσσαλονίκης.

 

Διαβάστε επίσης Δήλωση Γέννησης – Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης. Διαδικασία και Δικαιολογητικά

Σε περίπτωση που χρειάζεστε ΑΜΚΑ για το νεογέννητο σας δείτε τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά εδώ.

 

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΤα 5 συνηθέστερα Σημάδια Υπογονιμότητας σε Άνδρες και Γυναίκες
Επόμενο άρθροΤα Δικαιολογητικά Βάπτισης – Όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη Θρησκευτική Βάπτιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.