Υποχρεώσεις του Νονού & της Νονάς για την Βάπτιση
Βάπτιση:Τι χρειάζεται για τη Βάπτιση η Νονά ή ο Νονός

Εάν θα βαπτίσεις κάποιο μωράκι και αναρωτιέσαι ποιες είναι οι υποχρεώσεις σου ως νονά ή νονός για το μυστήριο της βάπτισης, βρες παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να κάνεις πριν και μετά τη βάπτιση αλλά και γενικότερα τις αρμοδιότητες αυτού του νέου ρόλου που θα αποκτήσεις σαν πνευματικός γονέας ενός παιδιού.

Οδηγίες για τη Νονά και το Νονό

Ο ρόλος αυτός είναι πολύ σημαντικός τόσο κατά τη διάρκεια του μυστηρίου όσο και στη μετέπειτα ζωή του παιδιού, όπου η ευθύνη είναι ουσιαστική και κυρίως πνευματική.

Το να γίνεις νονά ή νονός είναι ύψιστη τιμή και ευχάριστη ευθύνη!

Υποχρεώσεις του Νονού ή της Νονάς για την Βάπτιση

Εδώ θα βρεις τις βασικές υποχρεώσεις σου πριν, κατά την διάρκεια του μυστηρίου και μετά την βάπτιση ώστε να είστε όλοι προετοιμασμένοι και να οργανωθείτε χωρίς άγχος.

Δείτε τον Πλήρη Οδηγό Οργάνωσης Βάπτισης για να πάρετε αναλυτικές ιδέες και προτάσεις για το πως θα οργανώσετε την τέλεια βάπτιση.

Πριν την βάπτιση

Φροντίστε να έχετε καλή σχέση με το μωρό, να του είστε οικείο πρόσωπο ώστε να μην δυσανασχετήσει την ώρα της βάπτισης όταν το κρατάτε. Η σχέση σας με το μωρό θεωρείται δεδομένη αφού οι γονείς του σας επέλεξαν για νονό/νονά.

Θα πρέπει αρκετό καιρό πριν την βάπτιση να έχετε συχνή επαφή με το μωρό ώστε την ώρα του μυστηρίου να νιώθει οικεία στην αγκαλιά σας, να σας νιώθει μέλος της οικογένειας.

Υποχρεώσεις του Νονού ή της Νονάς για την Βάπτιση
Υποχρεώσεις του Νονού ή της Νονάς για την Βάπτιση – To λάδι για την βάπτιση

Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία επίσης ο νονός/νονά οφείλει τρεις μέρες πριν την βάπτιση να πάει στον ιερέα το λάδι να το ευλογήσει. Και πάλι αν το πάτε την ημέρα της βάπτισης δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα.

Ρωτήστε τον ιερέα εάν επιτρέπεται ο στολισμός της κολυμπήθρας γιατί κάποιοι ιερείς δεν το επιτρέπουν (είναι ιερό σκεύος) και ο στολισμός του εξωτερικού χώρου της εκκλησίας γιατί μπορεί να θέλουν να τον έχουν «καθαρό». Επίσης πριν από τη βάπτιση ρωτήστε τι άλλο μπορεί να χρειαστεί για τη γραφειοκρατία γιατί σε εξαίρετες περιπτώσεις μπορεί να σας ζητηθεί ακόμη και Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης ή Ληξιαρχική πράξη Γάμου.

Φροντίστε την ημέρα της βάπτισης να έχετε μαζί σας την ταυτότητα σας και ενημερωθείτε αν μπορείτε να γίνετε νονά ή νονός, αν πληρείται τις προϋποθέσεις. Θα βρείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε στο Δικαιολογητικά για την Βάπτιση.

 

Τα απαραίτητα που χρειάζεται να αγοράσει ο Νονός ή η Νονά για το μυστήριο της Βάπτισης

Τα απαραίτητα βαπτιστικά είδη που χρειάζεται να αγοράσει η νονά ή ο νονός για τη Βάπτιση
Τα απαραίτητα βαπτιστικά είδη που χρειάζεται να αγοράσει η νονά ή ο νονός για τη Βάπτιση

Τα απαραίτητα βαπτιστικά είδη που χρειάζεται να αγοράσει η νονά ή ο νονός για τη Βάπτιση είναι:

Tip: Τις πετσέτες, το σεντονάκι, τα λαδόπανα κλπ. μπορείτε να τα βρείτε όλα μαζί σε Σετ Βάπτισης στα καταστήματα με είδη βάπτισης.

Στολισμός κολυμπήθρας
Στολισμός κολυμπήθρας

Η νονά μπορεί να αναλάβει τον στολισμό της εκκλησίας (σε συνεννόηση με τους γονείς) και της κολυμπήθρας (λουλούδια , μπαλόνια, τούλι όπου χρειάζεται κλπ.) . Παράλληλα προσφέρει και ένα ποσό, συμβολικό προς το ναό στο οποίο θα τελεστεί το μυστήριο της βάπτισης για τα λειτουργικά του έξοδα. (Δίδεται απόδειξη από τον ιερέα)

Καλό θα είναι να είστε σε συνεννόηση με τους γονείς για τις αγορές των παραπάνω βαπτιστικών ειδών ώστε να ταιριάζουν με το ύφος ή το θέμα της βάπτισης.

Η παράδοση λέει ότι ο νονός δεν πρέπει να αγοράζει για βαπτιστικά, παπουτσάκια “αγκαλιάς” (αυτά με την πολύ μαλακή σόλα που δεν είναι κατάλληλα για παιδάκι που περπατάει) αλλά κανονικά παπούτσια, γιατί το νεοφώτιστο πρέπει να φορέσει σταθερά παπούτσια που συμβολίζουν την σταθερή και γερή μετέπειτα ζωή του.

Δείτε τον Πλήρη Οδηγό Οργάνωσης Βάπτισης για να πάρετε αναλυτικές ιδέες και προτάσεις για είδη Βάπτισης.

 

Κατά την διάρκεια του μυστηρίου της βάπτισης

Το μυστήριο της Βάπτισης
Το μυστήριο της Βάπτισης

Στην αρχή του μυστηρίου κρατώντας αγκαλιά το μωρό είστε στραμμένοι δυτικά προς την είσοδο της εκκλησίας:

Ο ιερέας ρωτά:
Αποτάσση τω Σατανά ; Απαντάτε: Αποτάσσομαι. Επαναλαμβάνετε η ερώτησή και η απάντηση 3 φορές.

Απετάξω τω Σατανά; Απαντάτε: απεταξάμην .Επαναλαμβάνετε 3 φορές πάλι.

Ο ιερέας λέει :
Και έμφυσον και έμπτυσον αυτώ. Φυσάτε 3 φορές στον αέρα και φτύνετε 3 φορές στο έδαφος.

Στρέφεστε ανατολικά και ο Ιερέας ρωτά 3 φορές : Συντάσση τω Χριστώ ; Απαντάτε : Συντάσσομαι.

Συνετάξω τω Χριστώ; Απαντάτε Συνεταξάμην
Και πιστεύεις αυτώ ; Απαντάτε : Πιστεύω αυτώ ως Βασιλεί και Θεώ.
Απαγγέλλετε το “Πιστεύω”

Μετά το “Πιστεύω” ο Ιερέας ρωτά 3 φορές : Συνετάξω τω Χριστώ ; Απαντάτε: Συνεταξάμην.
Και προσκύνησον αυτώ; Απαντάτε: Προκυνώ Πατέρα Υιόν και Άγιο Πνεύμα , Τριάδα ομοούσιον και αχώριστον.

Ακολουθεί η ευχή της ονοματοδοσίας και όταν ερωτηθείτε λέτε καθαρά το όνομα του παιδιού.

Στην κολυμπήθρα ο Ιερέας θα σας δώσει να αλείψετε το μωρό με λάδι αφού θα το έχει κάνει πρώτα αυτός.

Μετά τις 3 καταδύσεις θα σας το δώσει αγκαλιά. Θα κρατάτε την μεγάλη πετσέτα να το τυλίξετε και το σεντονάκι για να προστατέψετε τα ρούχα σας.

Ο ιερέας μυρώνει κάνοντας το σχήμα του σταυρού με άγιο μύρο το μέτωπο, το στήθος, τα χέρια και τα πόδια του μωρού δίνοντάς του ευχές και με ένα ψαλιδάκι κόβει μικρές τούφες από τα μαλλάκια του. Αυτό θα πρέπει να είναι και το πρώτο “κούρεμα” του μωρού και οι τούφες πρέπει να ριχτούν στην κολυμπήθρα.

Κατόπιν το ντύνετε με τη βοήθεια της μητέρας ή άλλου συγγενικού προσώπου με τα βαπτιστικά του ρούχα, το παίρνετε αγκαλιά  μαζί με τον ιερέα και του φοράτε τον βαπτιστικό του σταυρό. Μαζί με τον ιερέα κάνετε τρεις γύρους γύρω από την κολυμπήθρα. Από πίσω ακολουθεί και ένα άλλο παιδάκι το οποίο κρατάει την λαμπάδα της βάπτισης.

Τέλος, παραδίνετε το μωρό στη μητέρα του αφού όμως πρώτα εκείνη φιλήσει το χέρι σας κάνοντας πρώτα μετάνοια.

 

Τι κάνει η νονά ή νονός μετά την Βάπτιση

Σύμφωνα με την παράδοση ο νονός πρέπει να παρευρίσκεται στο πρώτο μπάνιο του νεοφώτιστου 3 μέρες μετά την βάπτιση.

Το νερό από το μπάνιο του, σύμφωνα με τη παράδοση πρέπει να χυθεί στη θάλασσα ή σε χώμα απάτητο. Το ίδιο ισχύει και για το νερό που θα χρησιμοποιηθεί για το πλύσιμο των βαπτιστικών ρούχων του παιδιού.

Την πρώτη Κυριακή μετά το μυστήριο οι νονοί συνοδεύουν το μωρό στην εκκλησία για να λάβει την πρώτη του Θεία Κοινωνία. Αυτό επαναλαμβάνεται και τις επόμενες δύο Κυριακές. Και τις τρεις Κυριακές παίρνουν και την λαμπάδα της βάπτισης στην εκκλησία, η οποία είναι αναμμένη να καίγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας.

Την τρίτη Κυριακή, η βαπτιστική λαμπάδα ξεστολίζεται και μένει στην εκκλησία.

 

Ο ρόλος της νονάς ή του νονού στη μετέπειτα ζωή του παιδιού

Φυσικά ο νονός αναλαμβάνει τα δώρα του παιδιού Χριστούγεννα, Πάσχα, σε γιορτές και γενέθλια κλπ. αλλά πιο βασικό από τα δώρα και η κύρια υποχρέωση σας είναι να βρίσκεστε δίπλα στο παιδί να χτίσετε μια σχέση ζωής μαζί του να είστε παρόν καθώς μεγαλώνει, άλλωστε είστε ο πνευματικός του γονιός.

Συνήθως το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι νονοί είναι πως καθώς περνούν τα χρόνια απομακρύνονται και περιορίζονται στα τυπικά δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Για το παιδί όμως είναι πιο σημαντική η παρουσία των νονών στην ζωή, του παρά το ακριβό δώρο που θα του κάνουν. Είναι μια σχέση δύσκολή και δέσμευση που οφείλετε να δουλέψετε πολύ για να πετύχετε.

Ο ανάδοχος είναι εκείνος που θα μυήσει το παιδί στους δρόμους της εκκλησίας και θα σταθεί δίπλα του σε όλη την πορεία της ζωής του, όταν και όποτε χρειαστεί. Έχει καθοριστικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού και δίκαια η εκκλησία του δίνει τον τίτλο του «πνευματικού γονέα».

Δείτε επίσης:

Ξέρατε ότι:  Η εκκλησία απαγορεύει τον γάμο μεταξύ δυο ανθρώπων που έχουν τον ίδιο νονό αφού τους θεωρεί αδέρφια!

Οι πνευματικοί γονείς του παιδιού οφείλουν να το βοηθούν να βρει το δρόμο του στη ζωή και να του συμπαραστέκονται ενεργά. Φροντίστε να είστε παρόντες στη ζωή του!

Να σας ζήσει! Πάντα Άξιοι!

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.