Η Τέλεια Βάπτιση - Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης - Τι χρειάζεται
Η Τέλεια Βάπτιση – Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης – Τι χρειάζεται

Εάν αποφασίσατε να βαφτίσετε σε λίγους μήνες το μωράκι σας, είτε είστε οι γονείς είτε είστε νονός ή νονά και δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, διαβάστε και κρατήστε τον Οδηγό Οργάνωσης Βάπτισης που σας έχουμε ετοιμάσει. Θα βρείτε όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να οργανώσετε την τέλεια βάπτιση που έχετε ονειρευτεί, για να είναι επιτυχημένη και να μείνει αξέχαστη σε εσάς και τους καλεσμένους σας.

Καταρχήν ξεκινήστε αποβάλλοντας το άγχος. Δεν είναι Γάμος! Είναι ένα άλλο μυστήριο που πρέπει να είστε πιο χαλαροί και να φροντίσετε διαφορετικά πράγματα για να το ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο.

Η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία σε συνδυασμό με πρακτικές επιλογές είναι το μυστικό της επιτυχίας για την οργάνωση της τέλειας βάπτισης. Δεν είναι δύσκολο να το καταφέρετε αυτό και να γίνουν όλα όπως πρέπει και η εμπειρία αυτή να σας μείνει αξέχαστη.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνετε για να οργανώσετε την τέλεια Βάπτιση

 

Καθορίστε τον προϋπολογισμό της Βάπτισης

Ένα από τα πιο σημαντικά στην οργάνωση της βάπτισης είναι να καθορίστε το ποσό που θα ξοδέψετε χωρίς να «στριμωχτείτε» για το επόμενο διάστημα. Το να καθορίσετε το κόστος της Βάπτισης είναι πολύ σημαντικό γιατί θα αποτελεί το χρήσιμο οδηγό σε κάθε βήμα της οργάνωσης. Υπάρχει μεγάλη πληθώρα σε λύσεις, σχέδια, προτάσεις για όλα τα είδη βάπτισης και μπορεί να ξεφύγετε κατά πολύ από τον προϋπολογισμό σας, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε πολύ όμορφα πράγματα που δεν είναι τόσο ακριβά όσο θα νομίζατε.

Tip: Συζητήστε με τους γονείς και τα πεθερικά σας αν ενδιαφέρονται ή αν μπορούν να σας βοηθήσουν με τα έξοδα της βάπτισης. Μπορεί εσείς να μην το θέλετε αλλά εκείνοι να είναι πρόθυμοι (ειδικά αν δώσετε όνομα από παππού ή γιαγιά).

 

Βρείτε Νονά ή Νονό

Αρχικά φροντίστε να βρείτε το νονό ή τη νονά. Αφού τους βρείτε διαβάστε και πείτε τους να διαβάσουν και αυτοί τι χρειάζεται για τη βάπτιση η νονά ή ο νονός ώστε να είναι ενήμεροι για το τι θα χρειαστεί να κάνουν. Όχι μόνο σχετικά με τις αγορές για τα είδη βάπτισης αλλά και τις υποχρεώσεις τους πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη βάπτιση.

Γνωρίστε το μωρό με τη νονά ή τον νονό ώστε να υπάρχει μια οικειότητα και να μην φοβάται το μωρό όταν θα βρίσκεται στην αγκαλιά του νονού ή της νονάς. Καλό είναι να το βλέπουν συχνά μέχρι την βάπτιση.

Ενημερώστε τον νονό ή την νονά για τα έξοδα που έχει η βάπτιση ώστε να είσαστε όλοι προετοιμασμένοι.

Οργανώστε την τέλεια βάπτιση
Οργανώστε την τέλεια βάπτιση

Κλείστε την εκκλησία της Βάπτισης, Ημερομηνία και Τόπο

Συζητήστε με τον σύζυγο σας για τον τόπο, την εκκλησία και την ημερομηνία της βάπτισης.

Τόπος και εκκλησία Βάπτισης

Που θα γίνει η βάπτιση; Στην ενορία σας; Σε κάποιο ξωκλήσι; Σε κάποιο γραφικό εκκλησάκι στην εξοχή ή στην πόλη; Στον τόπο καταγωγής σας; Σε νησί; Αποφασίστε πρώτα πού θα γίνει η βάπτιση. Λάβετε υπόψιν σας ότι αν σκοπεύετέ να κάνετε βάπτιση με πολλούς καλεσμένους θα πρέπει να είναι σχετικά κοντά η εκκλησία για να μην έχετε απουσίες. Αν επιθυμείτε να βαπτίσετε κάπου μακριά ή σε νησί, θα πρέπει να σκεφτείτε το πως θα έρθουν οι νονοί και οι καλεσμένοι, που θα μείνουν (αν χρειάζεται διαμονή) αλλά και πως θα μεταφερθούν όλα τα απαραίτητα είδη βάπτισης (μπομπονιέρες, λαμπάδες, στολισμός, λουλούδια, μπαλόνια, βαπτιστικά κλπ.) στην εκκλησία. Μια λύση είναι και τα κτήματα που έχουν και εκκλησία μέσα οπότε μπορείτε να κάνετε μυστήριο και δεξίωση στον ίδιο χώρο χωρίς πολλές μετακινήσεις για όλους.

Ημερομηνία Βάπτισης

Πότε  είναι καλύτερη εποχή για αυτό; Αν γίνει η βάπτιση μέσα στον ναό ή έξω; Αν γίνει έξω θα πρέπει να είναι καλοκαίρι ή νωρίς τον Σεπτέμβρη. Η άνοιξη είναι ριψοκίνδυνη για βροχές αν θέλετε να κάνετε τη βάπτιση έξω από το ναό ή σε κάποιο ξωκλήσι.

Συνήθως οι περισσότερες βαπτίσεις γίνονται μετά το Πάσχα και μέχρι τον Ιούλιο και οι υπόλοιπες αρχές του Φθινοπώρου. Οπότε καλό θα είναι να κλείσετε την εκκλησία τουλάχιστον 5-6 μήνες πριν τη βάπτιση για να βρείτε ανοικτές ημερομηνίες, μια και όσο πιο «δημοφιλής» είναι μια εκκλησία, τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεις κενή ημερομηνία.

Σκεφτείτε την ώρα της Βάπτισης. Θα πρέπει να βρείτε κάποια ώρα ώστε το παιδί να μην βγει πολύ έξω από το ημερήσιο πρόγραμμα του, ειδικά αν θα ακολουθήσει δεξίωση και γλέντι. Επίσης μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε διαθέσιμη απογευματινή ώρα για τη βάπτιση γιατί μετά τις 6 συνήθως ξεκινούν οι τελέσεις γάμων. Προτιμότερες ώρες είναι οι πρωινές αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς και το τι θα ακολουθήσει μετά τη βάπτιση.

Αν απλά προσφέρετε γλυκό στο προαύλιο της εκκλησίας, η ώρα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί.

Αν μετά τη βάπτιση, προσφέρετε στο σπίτι σας cocktail και finger food, μπορείτε να κάνετε τη βάπτιση οποιαδήποτε ώρα.

Αν όμως ακολουθήσει κάποια δεξίωση, πάρτι ή γλέντι σε κέντρο δεξιώσεων τότε σκεφτείτε ότι οι καλύτερες ώρες είναι 12 με 1 το μεσημέρι ή 6 με 7 το απόγευμα, ώστε να μην μεσολαβήσει πολύς χρόνος μεταξύ τελετής και δεξίωσης.

Αν θέλετε να κεράσετε γλυκό, σνακ και ποτό στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας καλό θα είναι να επιλέξετε απόγευμα ή αργά το μεσημέρι, ώστε να είστε το τελευταίο μυστήριο της ημέρας.

Σκεφτείτε επίσης ποιες είναι οι ώρες που το μωρό κοιμάται, πότε τρώει, πότε είναι ευδιάθετο και χαλαρό και προσπαθήστε να συμπίπτει η ώρα της βάπτισης με τις ώρες που το μωρό είναι ορεξάτο και δεν πεινάει ή νυστάζει.

 

Βρείτε Όνομα για το μωρό

Είτε σας αρέσουν τα αρχαιοελληνικά ονόματα, είτε τα Χριστιανικά, είτε θα δώσετε παραδοσιακά το όνομα του παππού ή της γιαγιάς καλό είναι να έχετε αποφασίσει με τον/την σύντροφο σας το όνομα που θα δώσετε στο παιδί πριν τη βάπτιση. Ενημερώστε τους νονούς και παππούδες, γιαγιάδες ώστε να το ξέρουν πριν το μυστήριο για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, παρεξηγήσεις ή ότι άλλο μπορεί να χαλάσει τη μέρα. Δεν θα θέλετε στις φωτογραφίες να βλέπετε κατσουφιασμένα και «ξινισμένα» πρόσωπα.

 

Δικαιολογητικά και διαδικαστικά της Βάπτισης

Το μυστήριο της Βάπτισης έχει και αυτό τη γραφειοκρατία του. Αφού έχετε βρει όνομα, το νονό ή τη νονά, έχετε κλείσει ημερομηνία και ώρα και εκκλησία θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά της βάπτισης.

Για να κλείσετε την εκκλησία θα χρειαστείτε ληξιαρχική γέννηση (με σήμανση για βάπτιση) του παιδιού, πιστοποιητικό γάμου και αστυνομικές ταυτότητες δικές σας και των νονών. Θα χρειαστεί να υπογράψετε για το όνομα και θρήσκευμα του μωρού πριν το μυστήριο. Οι νονοί θα χρειαστεί να δηλώσουν τα στοιχεία τους και να υπογράψουν.

Οι νονοί πληρώνουν και τα λειτουργικά έξοδα της εκκλησίας για τη βάπτιση οπότε καλό είναι να τα ρωτήσετε από πριν. Τα έξοδα της εκκλησίας ξεκινούν από €50 και φτάνουν ακόμα και μερικές εκατοντάδες ευρώ ανάλογα την εκκλησία. Για τα έξοδα αυτά δίδεται απόδειξη από τον ιερέα.

Μετά την τελετή ο ιερέας θα σας δώσει πιστοποιητικό βάπτισης για να το πάτε στο ληξιαρχείο που ανήκετε και εκεί θα δηλώσετε και το όνομα του παιδιού. Πλέον η βάπτιση δηλώνει μόνο το θρήσκευμα του παιδιού και όχι το κύριο όνομα. Η ονοματοδοσία γίνεται στο ληξιαρχείο. Περισσότερα για την ονοματοδοσία θα βρείτε στο Πράξη Ονοματοδοσίας – Διαδικασία, Αίτηση και Δικαιολογητικά για να δώσετε Όνομα στο παιδί.

 

Οι Προσκεκλημένοι της Βάπτισης – Λίστα καλεσμένων

Φτιάξτε τη λίστα των καλεσμένων σας, ώστε να γνωρίζετε πόσα προσκλητήρια, προσκλητήρια, γλυκά, μαρτυρικά θα χρειαστείτε για τη βάπτιση. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τους νονούς αν θα καλέσουν και εκείνοι άλλα άτομα, όπως και τους γονείς και τα πεθερικά σας.

Αν κάνετε και δεξίωση μετά, υπολογίστε πόσα άτομα θα προσκαλέσετε, γράψτε τα σε χαρτί συνυπολογίζοντας τα παιδιά και τις ηλικίες τους για να δείτε πόσα παιδικά μενού θα χρειαστείτε. Τα παιδικά μενού είναι πιο οικονομικά από τα μενού για τους μεγάλους ενώ συνήθως δεν χρεώνονται τα μωρά κάτω των τριών ετών.

Ο αριθμός των παιδιών και οι ηλικίες τους θα καθορίσουν επίσης πόσες παιδικές μπομπονιέρες θα χρειαστείτε, αν θα χρειαστείτε διασκεδαστή (και πόσους) για τα παιδιά ή δωράκια που μπορεί να θέλετε να προσφέρεται στους μικρούς καλεσμένους. Αυτά θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε το κόστος των παραπάνω ώστε να μείνετε εντός του προϋπολογισμού σας και να μην ξεφύγετε.

 

Φωτογράφος για τη Βάπτιση

Αν και λογικά θα έχετε ήδη μια πρώτη εμπειρία και επαφή από το γάμο σας, από τα πιο σημαντικά μιας βάπτισης είναι η φωτογράφηση (και βιντεοσκόπηση της). Η αλήθεια είναι ότι αυτά σας μένουν στο τέλος και φτιάχνουν τις αναμνήσεις! Για αυτό θα πρέπει να επιλέξετε τον κατάλληλο φωτογράφο για την βάπτιση, αυτός θα κρατήσει ζωντανή εκείνη τη στιγμή. Δείτε δείγματα δουλειάς του πριν τον κλείσετε και πάρτε προσφορά για φωτογράφιση βάπτισης από έναν ή περισσότερους φωτογράφους μια και υπάρχουν πολλές επιλογές και διαφορετικά πακέτα για να επιλέξετε.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 500 ευρώ και συνήθως συμπεριλαμβάνουν φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση του μυστηρίου, ψηφιακό ή αναλογικό άλμπουμ με φωτογραφίες για τους γονείς και ξεχωριστά άλμπουμ για το νονό ή τη νονά και το βίντεο αλλά μπορείτε να προσθέσετε και άλλες υπηρεσίες όπως βιντεοσκόπηση με drone από ψηλά, φωτογράφιση επόμενης μέρας και άλλα.

Οργάνωστε την τέλεια βάπτιση
Οργάνωση Βάπτισης

Θέμα της Βάπτισης

Πριν προχωρήσετε με τα προσκλητήρια και τις μπομπονιέρες και τον στολισμό, θα πρέπει να έχετε αποφασίσει ποιο θα είναι το θέμα της βάπτισης και το ύφος που θα έχει. Βρείτε έναν θεματικό άξονα και δημιουργήστε μια γιορτινή και χαρούμενη ατμόσφαιρα.

Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές (πχ. Νεράιδες του δάσους, Χάρι Πότερ, Πεταλούδες, θάλασσα, μονόκεροι, vintage, μικρός πειρατής, ποδοσφαιριστής, κήπος με λουλούδια, Πινόκιο, άλογα κλπ.) και μπορείτε να κινηθείτε σε άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων (μπλε, ροζ, λιλά, σε παλ αποχρώσεις, μπεζ χρυσό και ότι άλλο φανταστείτε. Τα υλικά για τη διακόσμηση της βάπτισης είναι και αυτά αμέτρητα, τούλια, υφάσματα, λουλούδια, κατασκευές και πάρα πολλά άλλα. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε μόνοι σας, υπάρχουν επαγγελματίες του χώρου που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Το κόστος του στολισμού το καθορίζουν οι επιλογές σας οπότε μπορείτε να κινηθείτε από πολύ οικονομικές έως και πολύ ακριβές λύσεις. Ξεκαθαρίστε με τον νονό ή τη νονά ποιος θα καλύψει το κόστος του στολισμού της εκκλησίας, η δική σας σίγουρη υποχρέωση είναι ο στολισμός της δεξίωσης, εφόσον κάνετε.

 

Στολισμός Βάπτισης

Οδηγός Βάπτισης - Στολισμός Κολυμπήθρας
Οδηγός Βάπτισης – Στολισμός Κολυμπήθρας

Ο στολισμός της κολυμπήθρας είναι μια από τις υποχρεώσεις του νονού. Ο στολισμός της εκκλησίας (αν το επιτρέπει η εκκλησία) είναι μια άλλη περίπτωση. Σε κάποια μέρη ανήκει στις υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς και σε άλλα ανήκει στις υποχρεώσεις των γονιών. Καλό είναι να το συζητήσετε (γονείς και νονοί) και να συμφωνήσετε ποιος θα αναλάβει αυτό το έξοδο και τι ύφος θα έχει ο στολισμός. Ο στολισμός του χώρου δεξίωσης ανήκει στις υποχρεώσεις των γονιών.

Υπάρχουν απλές λύσεις όπως μπαλόνια (συνθέσεις με ανθρωπάκι και μπαλόνια) που κοστίζουν γύρω στα 40 ευρώ και πολύ περίπλοκοι στολισμοί με λουλούδια, τούλια, κατασκευές, υφάσματα, ποδήλατα, άμαξες και στολίδια που ανεβάζουν κατά πολύ το κόστος. Η επιλογή είναι δική σας.

Οργάνωση Βάπτισης - Στολισμός Εκκλησίας
Οργάνωση Βάπτισης – Στολισμός Εκκλησίας

Ο στολισμός της εκκλησίας θα πρέπει να ταιριάζει με το θέμα της βάπτισης, πχ. Ρομαντικό, vintage, floral, μονόκεροι, πειρατές, στρουμφάκια, θάλασσα, πρίγκιπες και πριγκίπισσές, σε χρώματα μπλε, ροζ, λιλά, χρυσό, οι επιλογές είναι αμέτρητες.

Tip: Τον στολισμό της εκκλησίας μετά τη βάπτιση μπορείτε να τον μεταφέρετε και να στολίσετε το χώρο της δεξίωσης.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Δεξίωση Βάπτισης

Το τι θα κάνετε μετά τη βάπτιση για να γιορτάσετε το γεγονός είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα και εξαρτάται κυρίως από τον προϋπολογισμό σας και αν θα κάνετε τη βάπτιση σε στενό οικογενειακό κύκλο ή με πολλούς καλεσμένους. Μπορείτε μετά τη βάπτιση να κεράσετε τους καλεσμένους σνακ και κάποιο cocktail στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας εφόσον το επιτρέπει η ώρα της βάπτισης και δεν ακολουθεί άλλη βάφτιση ή γάμος. Θα χρειαστείτε ένα καλό catering που θα αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου, τον εξοπλισμό, το φαγητό και τα ποτά. Καλό είναι να είστε το τελευταίο μυστήριο της ημέρας.

Ακόμα μπορείτε να κάνετε πάρτι, τραπέζι ακόμα και γλέντι στο σπίτι σας εφόσον το επιθυμείτε και να έχετε έτοιμα τα φαγητά ή να έχετε κλείσει κάποιο catering που θα αναλάβει τον εξοπλισμό, το σερβίρισμα, το φαγητό και τα ποτά (Το καθάρισμα μετά δεν το γλυτώνετε). Σκεφτείτε πόσους μικρούς καλεσμένους έχετε και τι θα τους κάνετε (ή τι θα κάνουν αυτοί στο σπίτι σας), αν έχετε κήπο ή βεράντα ώστε να απασχοληθούν ή διαμορφώστε κάποιον χώρο ώστε να απασχολούνται εκεί.

Αν δεν κάνετε δεξίωση μπορείτε ακόμα να πάτε με τους πιο κοντινούς συγγενείς (το λεγόμενο σόι) τους νονούς και μερικούς καλούς φίλους για φαγητό σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο. Καλό είναι να έχετε κλείσει τραπέζι και να έχετε ενημερώσει ποιους θα καλέσετε από πριν (για αποφυγή παρεξηγήσεων).

Εάν αποφασίσετε να κάνετε δεξίωση τότε οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες. Μπορείτε να κλείσετε κάποιο κτήμα, εστιατόριο, ταβέρνα, ξενοδοχείο ή χώρο εκδηλώσεων με καθιστό γεύμα «σερβιριστό» ή μπουφέ.

Λάβετε υπόψιν σας:

  • Την εποχή, ώστε να ψάξετε για ανοικτό ή κλειστό χώρο για τη δεξίωση
  • Την ώρα, ώστε να μην μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα από την ώρα της βάπτισης μέχρι την ώρα της δεξίωσης για να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί ή οι καλεσμένοι
  • Τον αριθμό των καλεσμένων
  • Την απόσταση από την εκκλησία μέχρι τον χώρο της δεξίωσης για να μην ταλαιπωρηθεί το παιδί, εσείς και οι καλεσμένοι

 

Απασχόληση των παιδιών

Σε κάθε περίπτωση σκεφτείτε τα μικρά παιδιά, φροντίστε να έχουν δικό τους χώρο για να φάνε και παιδικό μενού ώστε να περάσουν καλά! Μπορείτε να πάρετε κάποιον επαγγελματία διασκεδαστή, ανιματέρ, κλόουν, μάγο για τη διασκέδαση τους ή παιδαγωγούς για να τα απασχολήσουν δημιουργικά. Μπορείτε να βρείτε διάφορα πακέτα που περιλαμβάνουν μπαλονοκατασκευές, face painting, παντομίμα, καραόκε, κυνήγι θησαυρού, χορό, ομαδικά παιχνίδια, κουκλοθέατρο ή ακόμη και ταχυδακτυλουργικά κόλπα και άλλα. Σε πολλούς χώρους δεξιώσεων υπάρχουν και φουσκωτά παιχνίδια ή ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για παιδιά ή παιδική χαρά. Έτσι και τα παιδιά θα περάσουν καλά και οι γονείς θα είναι πιο χαλαροί να απολαύσουν μαζί σας τον εορτασμό της βάπτισης.

 

Στολισμός χώρου δεξίωσης της Βάπτισης

Μην ξεχάσετε ότι καλό είναι να στολίσετε το χώρο της δεξίωσης στο ίδιο ύφος με το στολισμό της βάπτισης. Οι χώροι δεξιώσεων έχουν συνήθως γυάλες, γλάστρες και υφάσματα που μπορεί να σας ταιριάζουν και να τα χρησιμοποιήσετε βάζοντας μικρές πινελιές ώστε να απογειώσετε τη διακόσμηση του χώρου.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Τραπέζι ευχών – Βιβλίο Ευχών

Ακόμα μπορείτε να δημιουργήσετε μια γωνιά για το τραπέζι των ευχών. Βάλτε πάνω το βιβλίο των ευχών ώστε οι καλεσμένοι να σας γράψουν τις ευχές τους για τη βάπτιση του παιδιού και διακοσμήστε το με κεράκια, γυάλες και δίσκους με γλυκίσματα ή και δωράκια για τα παιδιά. Βιβλίο ευχών μπορείτε να βρείτε και από το χαμόγελο του παιδιού.

 

Candy bar

Είναι πλέον πολύ συνηθισμένο η δημιουργία Candy bar γεμάτη με γλυκίσματα και λιχουδιές σε κάποιο χώρο της δεξίωσης (ο χώρος λατρείας για μικρούς και μεγάλους). Μπορείτε να βάλετε ότι γλύκισμα μπορείτε να φανταστείτε cupcakes, marshmallows, κουφετάκια με διάφορες γεύσεις σε διάφορα χρώματα, smarties, γλειφιτζούρια, χρωματιστά popcorn, τούρτες, cake pops, cookies, χυμούς, smoothies ή ότι άλλο θέλετε.

Το candy bar μπορείτε να το στήσετε και έξω από την εκκλησία αν δεν κάνετε δεξίωση.

Μην ξεχάσετε τη λίστα των καλεσμένων και το πλάνο για τη δεξίωση της βάπτισης ώστε να γνωρίζουν οι καλεσμένοι σας σε ποιο τραπέζι θα καθίσουν. Φροντίστε να έχετε επιβεβαιώσει πόσοι από τους καλεσμένους σας  θα παρευρεθούν ώστε να μην χρεωθείτε για παραπάνω άτομα από όσα πραγματικά θα έρθουν. Μην περιμένετε επιβεβαίωση από τους καλεσμένους αλλά λίγες μέρες πριν την βάπτιση πάρτε τηλέφωνο και ρωτήστε όσους δεν σας έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

 

Μουσική

Για να μην αγχώνεστε για τη μουσική την ώρα της δεξίωσης ή του πάρτι, φροντίστε να έχετε κλείσει έναν καλό dj που θα αναλάβει τον ηχητικό εξοπλισμό και τις μουσικές επιλογές ώστε να ξεσηκώσει τον κόσμο και να περάσετε όλοι τέλεια!

 

Tip: Αν προσκαλέσετε όλους τους καλεσμένους στη δεξίωση, δεν χρειάζεται να χαιρετήσετε στην εκκλησία, μια και θα τους δείτε όλους αργότερα στο χώρο της δεξίωσης. Αν δεν είναι όλοι καλεσμένοι στη δεξίωση τότε θα πρέπει να τους χαιρετήσετε όλους στην εκκλησία μετά τη βάπτιση.

 

Υποχρεώσεις Γονιών για τη Βάπτιση

Εκτός από την εύρεση του νονού ή της νονάς, το κλείσιμο ημερομηνίας και εκκλησίας, τα δικαιολογητικά βάπτισης, τη λίστα των καλεσμένων (δικών σας και του νονού ή της νονάς), τον φωτογράφο της βάπτισης, την οργάνωση της δεξίωσης (αν κάνετε), θα χρειαστεί να αναλάβετε και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουν οι γονείς στην βάπτιση.

Ανάλογα με το αν θα κάνετε μια βάπτιση σε κλειστό οικογενειακό κύκλο ή με πολύ κόσμο, αυτό θα καθορίσει και το ύψος του κόστους της βάπτισης. Η ποικιλία των επιλογών μπορεί να σας βοηθήσει να κινηθείτε εντός του προϋπολογισμού που έχετε θέσει μια και υπάρχουν πολλές λύσεις με μικρό ή μεγάλο κόστος.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι υπόλοιπες υποχρεώσεις των γονιών στη βάπτιση.

Προσκλητήρια βάπτισης

Αφού έχετε φτιάξει τη λίστα των καλεσμένων σας θα χρειαστείτε να τους δώσετε το προσκλητήριο βάπτισης. Κάντε την βόλτα σας σε τυπογραφεία, σε καταστήματα με είδη βάπτισης ή στο ίντερνετ και στο χαμόγελο του παιδιού και δείτε σχέδια, γραμματοσειρές και κειμενάκια ή στιχάκια για προσκλητήρια. Η ποικιλία σε χαρτιά, σε περίεργες εκτυπώσεις, διακοσμητικά και φακέλους θα σας εντυπωσιάσουν και η τιμή τους εξαρτάται από το σχέδιο που θα διαλέξετε και τον αριθμό των προσκλητηρίων που θα χρειαστείτε. Αν πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε να τα φτιάξετε και μόνοι σας.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Το προσκλητήριο της βάπτισης θα πρέπει να δίνει σαφείς οδηγίες για την ημερομηνία, ώρα και εκκλησία που θα γίνει η βάπτιση και αν κάνετε τραπέζι ή δεξίωση μην ξεχάσετε να το σημειώσετε, όπως και τα τηλέφωνα που θα μπορούν να σας ενημερώσουν οι καλεσμένοι για το αν θα παραβρεθούν. Σε πολλές περιπτώσεις συνηθίζεται να υπάρχει και χάρτης πρόσβασης για την εκκλησία ή το χώρο που θα γίνει η δεξίωση.

Φροντίστε να παραδώσετε τα προσκλητήρια στους καλεσμένους 1 μήνα πριν τη βάπτιση, ειδικά αν έχετε καλεσμένους από μακρινές περιοχές και χρειαστεί να τους τα στείλετε ταχυδρομικά, ώστε να ρυθμίσουν οι καλεσμένοι το πρόγραμμα τους και να σας απαντήσουν αν θα παραβρεθούν στη δεξίωση, στο τραπέζι ή το παιδικό πάρτι -αν κάνετε.

Πλέον ζούμε στην  ψηφιακή εποχή και στους καλεσμένους που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία μπορείτε να στείλετε και με email το προσκλητήριο της βάπτισης ή τους χάρτες πρόσβασης και να γλυτώσετε την εκτύπωση.

 

Μπομπονιέρες βάπτισης

Στις υποχρεώσεις των γονιών ανήκουν και οι μπομπονιέρες. Αν κάνετε μια βόλτα στα καταστήματα με είδη βάπτισης θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από σχέδια και καλό είναι να ασχοληθείτε λίγο παραπάνω γιατί αυτό θα μείνει και θα θυμίζει σε όλους την βάπτιση του παιδιού σας. Οι τιμές ξεκινούν συνήθως από 1 ευρώ και υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές όπως διακοσμητικά, μαγνητάκια, παιχνίδια, κορνίζες, κουτάκια και πολλά άλλα. Αν έχετε χρόνο, διάθεση και πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνοι σας. Επίσης  μπορείτε να βρείτε μπομπονιέρες στο χαμόγελο του παιδιού όπου τα χρήματα πάνε σε καλό σκοπό.

Μην ξεχάσετε ότι ο αριθμός των κουφέτων σύμφωνα με την παράδοση πρέπει να είναι μονός και ότι θα χρειαστείτε αρκετές μπομπονιέρες παραπάνω από τον αριθμό των καλεσμένων για να κρατήσετε και εσείς για ενθύμιο αλλά και να μοιράσετε τις επόμενες μέρες σε όσους δεν θα παραβρεθούν -όπως συνάδελφους, γείτονες και άλλους.

Σκεφτείτε αν θα διαλέξετε διαφορετικές μπομπονιέρες για τους μεγάλους και τα παιδιά. Για τους μικρούς καλεσμένους μπορείτε να επιλέξετε κάποιο μικρό παιχνίδι ή ένα παιδικό διακοσμητικό και αντί για κουφέτα να προσφέρετε σοκολατένια κουφετάκια ή άλλες λιχουδιές. Αυτό όμως εξαρτάται από εσάς και μόνο!

 

Γλυκά βάπτισης

Ιδέες για τα γλυκά της βάπτισης που μοιράζονται μαζί με τις μπομπονιέρες θα βρείτε άπειρες, μπορείτε να προσφέρετε το κλασσικό παστάκι, γλυκό του κουταλιού, παγωτό, muffin, macaron ή να στήσετε ένα ολόκληρο candy bar είτε στην εκκλησία είτε στο χώρο της δεξίωσης που θα έχει πάνω τα πάντα, από κουλουράκια και μπισκοτάκια, ζαχαρωτά, donuts, κρουασάν ή ότι άλλη λιχουδιά θέλετε.

Μια άλλη ιδέα αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες είναι να προσφέρετε παγωτό με το παραδοσιακό αμαξάκι ή μαλλί της γριάς και σιντριβάνι σοκολάτας που θα φτιάχνονται εκείνη την ώρα ή ποπ κορν. Οι μικροί καλεσμένοι θα ξετρελαθούν.

Tip: Φροντίστε το γλυκό που θα προσφέρετε μετά την βάπτιση να τρώγεται με κουταλάκι και να μην επηρεάζεται πολύ από τη ζέστη και λιώνει ή λερώνει, ειδικά αν κάνετε τη βάπτιση καλοκαίρι και ώρα που κάνει πολύ ζέστη. Μην ξεχάσετε να έχετε και γιορτινές χαρτοπετσέτες, θα χρειαστούν. Καλό θα είναι να προσφέρετε και νερό.

 

Δώρο του νονού ή της νονάς

Δεν είναι μόνο η παράδοση αλλά και ο τρόπος για να πείτε ευχαριστώ στους νέους σας κουμπάρους και πνευματικούς γονείς του παιδιού σας. Το πιο καθιερωμένο δώρο στο νονό ή τη νονά είναι το ρολόι. Είναι το κλασσικό, διαχρονικό αξεσουάρ και φοριέται από όλους, άντρες και γυναίκες.

Αν όμως θέλετε να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα, ειδικά αν έχετε νονά, τότε μπορείτε να κάνετε ένα κόσμημα (σκουλαρίκια, κολιέ, βραχιόλι ή σετ κοσμημάτων) και αντίστοιχα για άντρα – μανικετόκουμπα.

Εάν θέλετε να αποφύγετε το κόσμημα ή το αξεσουάρ και ο νονός ή η νονά είναι «γκατζετάκιας» μπορείτε να επιλέξετε κάποιο δώρο τεχνολογίας. Στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών θα βρείτε κάτι που θα τους αρέσει και θα ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα τους (φωτογραφική μηχανή, κάμερα, κινητό τηλέφωνο, τάμπλετ κλπ.).

Αν οι νονοί είναι ζευγάρι μπορείτε να τους κάνετε δώρο κάποια ηλεκτρική συσκευή ή είδη οικιακής χρήσης. Οι ηλεκτρικές συσκευές και ο οικιακός εξοπλισμός είναι εξαιρετικές επιλογές και θα βρείτε πολλές άλλες ιδέες για το σπίτι που μπορεί να θέλουν ή να χρειάζονται οι κουμπάροι σας.

Αν πάλι τα έχουν όλα και δεν χρειάζονται είδη τεχνολογίας ή οικιακό εξοπλισμό τότε σκεφτείτε την ιδέα να κάνετε δώρο στους νονούς ένα ταξίδι ή spa. Αν κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε προσιτές προσφορές σε εισιτήρια και διαμονή για προορισμούς στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

 

Τι άλλο μπορεί να χρειαστεί για τη βάπτιση

Τα υπόλοιπα που μπορεί να μην έχετε σκεφτεί αλλά πιθανόν να χρειαστείτε για τη βάπτιση είναι τα παρακάτω.

Τα ρούχα και τα παπούτσια του παιδιού. Δεν εννοούμε τα βαπτιστικά ρούχα γιατί αυτά τα αναλαμβάνει ο νονός, αλλά τα ρούχα και τα παπούτσια που θα πάτε το παιδί στην εκκλησία και θα βγάλετε τις πρώτες φωτογραφίες από τη βάπτιση.

Οι πρωταγωνιστές της βάπτισης είναι ο νονός ή η νονά και το παιδί αλλά θα πρέπει να κοιτάξετε και τον εαυτό σας (και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας). Θα χρειαστείτε ρούχα, παπούτσια, κομμωτήριο και αισθητικό αν δεν τα καταφέρνετε μόνες σας με το μακιγιάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ και ότι άλλο χρειάζεται για να λάμπετε την ημέρα της βάπτισης.

Tip: Μην αφήσετε για την τελευταία στιγμή τον καθαρισμό προσώπου, κάντε τον νωρίτερα.

 

Υποχρεώσεις Νονάς – Νονού για τη Βάπτιση

Οι υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς για την βάπτιση είναι πολλές και πολύ σημαντικές για την τελετή. Η αγορά των βαπτιστικών ρούχων, της λαμπάδας, του σταυρού, όλα είναι μέσα στις υποχρεώσεις του νονού όπως και τα υπόλοιπα απαραίτητα της βάπτισης: στολισμός κολυμπήθρας, λαδόπανα, βαπτιστικά παπούτσια, κάλτσες, σαπουνάκι, μπουκάλι για το λάδι, πετσέτες, μαρτυρικά και φυσικά του κουτί της βάπτισης και άλλα που θα βρείτε αναλυτικά παρακάτω. Ο νονός επίσης καλύπτει και τα έξοδα της εκκλησίας τα οποία διαφέρουν από εκκλησία σε εκκλησία.

 

Κουτί Βάπτισης

Το Βαπτιστικό κουτί είναι το κουτί που θα τοποθετηθούν μέσα όμορφα για την μεταφορά τους στην εκκλησία όλα τα απαραίτητα ρούχα και αξεσουάρ για τη βάπτιση. Θα βρείτε πολλά διαφορετικά σχέδια, περιποιημένα, σε διάφορα σχήματα και διακοσμημένα ώστε να ταιριάζουν με τα βαπτιστικά ή το θέμα της βάπτισης. Υπάρχουν μπαουλάκια, αποθηκευτικά κουτιά, αυτοκινητάκια, βαλίτσες και άλλα, κατασκευασμένα από διάφορα υλικά όπως χαρτόνι, ξύλο, πλεξιγκλάς και μπορείτε μετά να τα χρησιμοποιήσετε σαν κουτιά αποθήκευσης ή διακοσμητικά.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Συνήθως στο κατάστημα που θα αγοράσετε τα βαπτιστικά ρούχα, θα βρείτε «πακέτο βάπτισης» που θα περιλαμβάνει και τα αξεσουάρ (λαμπάδα, πετσέτες για το μωρό και εσάς, λαδόπανα, σαπούνι, μπουκάλι για λάδι, ρούχα κάλτσες, παπούτσια αλλά και το κουτί. Οι τιμές ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν όσο «βαστάει» η τσέπη σας.

 

Βαπτιστικά ρούχα

Εάν έχετε καλές σχέσεις με την νονά ή τον νονό μπορείτε να κάνετε μαζί τις αγορές των βαπτιστικών ρούχων λέγοντας διακριτικά τη γνώμη σας, μια και ο νονός έχει τον τελευταίο λόγο. Μπορείτε να βρείτε μαζί τα βαπτιστικά ρούχα που να ταιριάζουν με το θέμα, τα χρώματα και το ύφος της βάπτισης και να μην είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Επίσης και ο στολισμός, τα μαρτυρικά και η λαμπάδα θα πρέπει να ταιριάζουν με το θέμα, οπότε καλό είναι να είστε σε συνεννόηση.

Όσο για τα σχέδια και την ποικιλία που υπάρχει σε ρουχαλάκια βάπτισης, θα εκπλαγείτε κάνοντας μια βόλτα στα μαγαζιά με βαπτιστικά ρούχα. Ανάλογα με την εποχή θα βρείτε εξαιρετικής ποιότητας ρούχα από δαντέλα, λινά, βαμβακερά, μετάξι ή βελούδο σε εντυπωσιακά σχέδια μοντέρνα αλλά και κλασσικά.

Τα βαπτιστικά ρουχαλάκια συνήθως συνοδεύονται από διάφορα αξεσουάρ όπως καπελάκια (φροντίστε να έχει κορδονάκι για να μην πέφτει και να είναι στο σωστό μέγεθος), γιλέκα, πανωφόρια, φουλάρια, μπουφανάκια, ζακέτες ή τσαντάκια.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Οι τιμές των βαπτιστικών ποικίλουν ανάλογα με το brand, την ποιότητα και το σχέδιο αλλά και τα εξτρά αξεσουάρ. Συνήθως ξεκινούν από τα 150 ευρώ και μπορεί να φτάσουν σε πολύ υψηλές τιμές.

Μην ξεχάσετε τις κάλτσες, θα πρέπει να είναι άνετες χωρίς σφιχτά λάστιχα για να μην ενοχλούν. Προτιμήστε τις βαμβακερές.

Δείτε πολλές εταιρείες και αφιερώστε αρκετές μέρες στην έρευνα αγοράς για να δείτε αρκετές προτάσεις μια και η αγορά των βαπτιστικών ρούχων είναι η χαρά της νονάς και η ποικιλία είναι τεράστια.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Λάβετε υπόψιν σας την ηλικία του παιδιού ώστε τα βαπτιστικά ρούχα να μπορούν να φορεθούν και σε κάποια άλλη περίσταση και όχι μόνο στη βάπτιση. Κρίμα είναι να μην του κάνουν μετά από λίγες μέρες, οπότε σκεφτείτε μήπως τα πάρετε ένα νούμερο μεγαλύτερο.

Λάβετε υπόψιν σας και την εποχή που θα γίνει η βάπτιση ή τις καιρικές συνθήκες. Σε περίπτωση που η βάπτιση γίνει το Μάιο ή αρχές του φθινοπώρου ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε τα βαπτιστικά ρούχα με κάποιο μπουφάν, πανωφόρι ή ζακέτα σε περίπτωση που κάνει ψύχρα την ώρα της βάπτισης.

 

Βαπτιστικά Παπούτσια

Τα βαπτιστικά παπουτσάκια καλό είναι να τα πάρετε λίγο μεγαλύτερα ώστε να τα φορέσει το παιδί και μετά την βάπτιση, να είναι ανατομικά αλλά δώστε προσοχή να μην είναι αγκαλιάς. Η παράδοση λέει να είναι σταθερά και γερά παπούτσια γιατί συμβολίζουν τη μετέπειτα σταθερή και γερή ζωή του.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Αφήστε την αγορά των βαπτιστικών παπουτσιών για το τέλος ώστε να είστε σίγουροι πως θα κάνουν στο παιδί, ειδικά αν είναι άνω του ενός έτους.

 

Σταυρός

Η αγορά του βαπτιστικού σταυρού είναι και αυτή υποχρέωση του νονού ή της νονάς. Θα πρέπει να είναι από χρυσόπλατίνα ή και ροζ χρυσό). Είναι ένα κόσμημα που θα το έχει το παιδί για μια ζωή οπότε θα πρέπει να επιστρατεύσετε το καλό σας γούστο και να κάνετε μια καλή επιλογή. Προτιμήστε κάτι διακριτικό, μικρό και ευκολοφόρετο ώστε να μην δυσκολευτεί το παιδί να το φοράει στη μετέπειτα ζωή του. Μια ιδέα είναι να χαράξετε την ημερομηνία της βάπτισης, το όνομα του παιδιού ή μια ευχή στο πίσω μέρος.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Ένας καλός σταυρός, κυμαίνεται, ξεκινάει από τα 250 € και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 700€ ή ακόμα παραπάνω.

 

Λαμπάδα

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Επιλέξτε μια λαμπάδα που να ταιριάζει με το ύφος της βάπτισης και τον υπόλοιπο στολισμό και τα βαπτιστικά ρούχα του παιδιού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά από τον υπόλοιπο στολισμό (λουλούδια, υφάσματα, τούλι κλπ.) και να τη στολίσετε και μόνοι σας.

 

Λάδι

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Το λάδι η παράδοση λέει πως ο νονός ή η νονά το πηγαίνει 3 μέρες πριν τη βάπτιση στην εκκλησία για να το ευλογήσει ο ιερέας. Μπορείτε όμως να το πάτε και την ημέρα του μυστηρίου (εκτός αν σας πει ο ιερέας της βάπτισης κάτι διαφορετικό). Στα σετ βάπτισης υπάρχουν πολύ όμορφα μπουκάλια που και αυτά μπορείτε να τα στολίσετε στο ύφος και με τα υλικά του υπόλοιπου στολισμού. Εννοείται πως θα πρέπει να είναι ελαιόλαδο.

 

Πετσέτες

Δύο μικρές πετσέτες για το σκούπισμα των χεριών σας και του Ιερέα και 1 μεγάλη για το μωρό.

 

Σεντονάκι (ή ποδιά)

Σεντονάκι ή ποδιά για να φορέσει ο νονός ή η νονά για να μην λερωθούν τα ρούχα όταν ο ιερέας θα παραδώσει το παιδί (αφού του έχει αλείψει το λάδι και το μύρο).

 

Λαδόπανα

Τα λαδόπανα είναι τα εσώρουχα (βαμβακερά ή μεταξωτά) που θα φορέσει το παιδί για να απορροφήσουν το λάδι της βάπτισης. Τις πετσέτες, το σεντονάκι και τα λαδόπανα τα βρίσκετε όλα μαζί σε σετ συνήθως μαζί με τα βαπτιστικά ρούχα.

 

Μαρτυρικά

Τα μαρτυρικά ανήκουν και αυτά στις υποχρεώσεις του νονού ή της νονάς και συνήθως έχουν ένα μικρό σταυρό. Αυτά μοιράζονται και μέσα στην εκκλησία στους «μάρτυρες» (καλεσμένους) του μυστηρίου αφού ο ιερέας βάλει το παιδί στην κολυμπήθρα και ακουστεί το όνομα του. Καλό είναι να ταιριάζουν με το θέμα της βάπτισης και τον υπόλοιπο στολισμό.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Θα βρείτε ωραίες ιδέες για μαρτυρικά καθώς υπάρχουν διάφορες λύσεις, τα παραδοσιακά καρφιτσώνονται στο πέτο (ή το ρούχο) των καλεσμένων και συνήθως έχουν καρφίτσα ή παραμάνα. Πλέον υπάρχουν και άλλα πολύ ωραία μαρτυρικά τύπου βραχιολάκια που φοριούνται στο χέρι και είναι προτιμότερα καθώς δεν χαλάνε τα ρούχα.

 

Στολισμός κολυμπήθρας

Φροντίστε ο στολισμός της κολυμπήθρας να είναι στο ίδιο ύφος με τον υπόλοιπο στολισμό της εκκλησίας είτε τον αναλάβουν οι νονοί, είτε οι γονείς του παιδιού.

 

Οργάνωση Βάπτισης – Χρονοδιάγραμμα

Για να κυλίσουν όλα ομαλά και να κάνετε την τέλεια βάπτιση χωρίς να έχετε άγχος και τρέξιμο την τελευταία στιγμή καλό είναι να οργανώσετε το πότε χρειάζεται να γίνει κάθε τι για την βάπτιση.

Γονείς οργανωθείτε!

6 μήνες πριν την βάπτιση

Επιλέξτε την εκκλησία και «κλείστε» έγκαιρα την ημερομηνία και την ώρα της βάπτισης.

Αποφασίστε τι θα ακολουθήσει μετά τη βάπτιση και τον χώρο που θα γίνει αυτό. Αν έχετε συγκεκριμένο χώρο, ταβέρνα, ξενοδοχείο, κτήμα που θέλετε να κλείσετε για δεξίωση ή τραπέζι φροντίστε να το «κλείσετε» νωρίς και αυτό για την ημερομηνία της βάπτισης.

Αν έχετε ήδη τον δικό σας αγαπημένο φωτογράφο για την βάπτιση, «κλείστε» τον για να είστε σίγουροι ότι θα τον έχετε την ημερομηνία που χρειάζεστε. Αν όχι μπορείτε να το αφήσετε για αργότερα όχι πολύ όμως.

Επιλέξτε τους νονούς και ανακοινώστε τους το γεγονός για να αρχίσουν και αυτοί να προετοιμάζονται.

 

4 μήνες πριν τη βάπτιση

Εάν δεν έχετε επιλέξει φωτογράφο βάπτισης, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε. Πείτε του να δει την εκκλησία από κοντά ώστε να δει τι θα χρειαστεί για φωτισμό. Το ίδιο ισχύει και για τη βιντεοσκόπηση της βάπτισης.

Φτιάξτε τη λίστα των καλεσμένων για την εκκλησία ή και τη δεξίωση. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τους νονούς, τους γονείς και τα πεθερικά σας.

Βρείτε το ζαχαροπλαστείο και επιλέξτε τα γλυκάκια που θα προσφέρετε στους καλεσμένους μαζί με την μπομπονιέρα μετά την βάπτιση και την τούρτα που θα προσφέρετε στο πάρτι-δεξίωση.

Κλείστε το χώρο για το τραπέζι, πάρτι ή δεξίωση, μιλήστε με τους υπεύθυνους και οριστικοποιήστε το μενού που θα προσφέρετε και τις υπόλοιπες υπηρεσίες που θα σας παρέχουν.

Κλείστε επίσης το catering στην περίπτωση που θα το χρειαστείτε για το σπίτι ή αν κάνετε εκδήλωση στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας ή σε χώρο που δεν παρέχει φαγητό, ποτά και service.

Tip: Φροντίστε να μάθετε το κόστος και τις υπηρεσίες που θα σας παρέχουν (menu, service, διακόσμηση, εξοπλισμός κλπ.)

 

3 μήνες πριν τη βάπτιση

Βρείτε τον dj που θα καλύψει μουσικά την δεξίωση ή το πάρτι σας. Μπορείτε να βρείτε dj ή εταιρεία μουσικής κάλυψης εκδηλώσεων και οριστικοποιήστε τον εξοπλισμό που θα χρειαστεί.

Κάντε την έρευνα αγοράς μαζί με τον νονό ή την νονά για βαπτιστικά είδη και δείτε τι συλλογές υπάρχουν σε σχέδια και χρώματα.

Κάντε έρευνα αγοράς για μπομπονιέρες βάπτισης και προσκλητήρια βάπτισης.

 

2 μήνες πριν τη βάπτιση

Φροντίστε να εκδώσετε τα δικαιολογητικά βάπτισης.

Οριστικοποιήστε την τελική λίστα των καλεσμένων της βάπτισης.

Παραγγείλτε τα προσκλητήρια της βάπτισης αφού καταλήξετε σε σχέδιο, χαρτί, γραμματοσειρά και κείμενο.

Βρείτε το ανθοπωλείο που θέλετε να αναλάβει το στολισμό της εκκλησίας ή και του χώρου της δεξίωσης και οριστικοποιήστε το θέμα, το ύφος και τα στυλ της διακόσμησης που θέλετε. Καλό είναι να το κάνετε μαζί με τους νονούς (αν αναλάβουν εκείνοι αυτά τα έξοδα).

Παραγγείλτε τις Μπομπονιέρες και το Βιβλίο Ευχών.

Παραγγείλτε τα γλυκά για την βάπτιση και την τούρτα που θα προσφέρετε στη δεξίωση ή το πάρτι.

 

1 μήνα πριν τη βάπτιση

Μοιράστε τα προσκλητήρια στους καλεσμένους της βάπτισης και ταχυδρομήστε όσα δεν μπορείτε να παραδώσετε οι ίδιοι.

Διαλέξτε το δώρο του νονού ή της νονάς.

 

2 εβδομάδες πριν τη βάπτιση

Σχεδιάστε το τελικό πλάνο των καλεσμένων για τη δεξίωση. Δώστε προσοχή σε ποιο τραπέζι θα κάτσει ο κάθε καλεσμένος και με ποιους θα είναι μαζί και ετοιμάστε τις κάρτες ονομάτων για τη θέση κάθε καλεσμένου. Φροντίστε να έχετε λάβει απάντηση από όλους τους καλεσμένους αν θα παραβρεθούν ώστε να αποφύγετε να χρεωθείτε περισσότερα άτομα από όσα πραγματικά θα έρθουν.

Αν δεν το έχετε κάνει νωρίτερα, φροντίστε να παραλάβετε όλα τα βαπτιστικά είδη (ρούχα, παπούτσια, λαμπάδα, κουτί, μαρτυρικά και ότι άλλο συμπεριλαμβάνεται στο κουτί και φυσικά τις  μπομπονιέρες.

 

1 εβδομάδα πριν τη βάπτιση

Δίνετε την οριστική λίστα των καλεσμένων και το πλάνο με τις θέσεις τους στο χώρο της δεξίωσης ή στο catering που έχει αναλάβει το φαγητό και τα ποτά. Πιθανόν να χρειαστεί να τους πάτε πράγματα για το στολισμό, λουλούδια, την τούρτα, γλυκά, το βιβλίο ευχών και ότι άλλο έχετε συμφωνήσει να βρίσκεται εκεί.

 

1 μέρα πριν τη βάπτιση

Βεβαιωθείτε ότι έχετε παραλάβει τα πάντα, μπομπονιέρες, λαμπάδες και οργανώστε ποιος θα τα μεταφέρει στην εκκλησία. Πείτε στο νονό να μην ξεχάσει το λάδι!

Σιγουρευτείτε ότι όλοι είναι ενήμεροι (στολισμός, φωτογράφος, dj κλπ.) για τη ροή της βάπτισης και της δεξίωσης.

 

Την ημέρα της τέλειας Βάπτισης

Ξυπνήστε το μωρό σας και κάντε του ένα χαλαρό μπάνιο, ταΐστε το και ετοιμαστείτε και εσείς.

Φροντίστε να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς άγχος, με ηρεμία, θετικότητα και καλή διάθεση.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Μην ξεχάσετε: Μια μέρα πριν από τη βάπτιση για να αποφύγετε απρόοπτες καταστάσεις φροντίστε να έχετε σε μια τσάντα όλα όσα μπορεί να χρειαστεί το μωρό σας για να είναι ήρεμο, πιπίλες, το «νάνι» του, παιχνίδια για να είναι ήρεμο πριν και μετά τη βάπτιση, νερό, κάποιο αγαπημένο του σνακ αν πεινάσει και φροντίστε να την έχει κάποιο οικείο πρόσωπο και να είναι σε «επιφυλακή» για όταν θα τη χρειαστείτε. Πολλές φορές κάποια απλά πράγματα μπορεί να σας διαφύγουν και να τα χρειαστείτε.

 Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης
Οδηγός Οργάνωσης Βάπτισης

Τις επόμενες μέρες μετά την βάπτιση θυμηθείτε να δηλώσετε την βάπτιση του παιδιού στο ληξιαρχείο.

 

Να σας ζήσει!

Απολαύστε την ημέρα της βάπτισης του μωρού σας!

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.