Το καλοκαίρι έφτασε και τα κολοκυθάκια έχουν την τιμητική τους. Γι’ αυτό και η Νικόλ μας έφτιαξε ογκρατέν με κολοκυθάκια, μια συνταγή ¨του ονείρου¨ θα πω εγώ που λατρεύω τα κολοκυθάκια!

ograten-kolokithakia

Υλικά για την μπεσαμέλ

  • 1/2 λίτρο γάλα αγελαδινό
  • 50 γρ.αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 γρ.βούτυρο αγελαδινό
  • 100 γρ.τυρί κρέμα με λίγα λιπαρά
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Υπόλοιπα Υλικά

  • 4 κολοκυθάκια μεγάλα κομμένα οριζόντια  σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο
  • 4 πατάτες μεσαίου μεγέθους κομμένες οριζόντιες σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο
  • 200 γρ.τυρί ρεγκάτο
  • 300 γρ.τυρί για τόστ
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

ograten-kolokithakia3

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετούμε στη σειρά (το ένα διπλα στο άλλο) τα κολοκυθάκια αλείφουμε με ένα πινελάκι με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά (τα θέλουμε all dente). Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη.

Την ίδια διαδικασία κάνουμε με τις πατάτες. Οταν ετοιμαστούν τις αφήνουμε στην άκρη.

Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το αγελαδινό βούτυρο να λιώσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με τον αυγοδάρτη μέχρι να καβουρδιστεί το μείγμα και προσθέτουμε το γάλα κρύο,λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Δένουμε την μπεσαμέλ και όταν είναι έτοιμη προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει.

Παίρνουμε ένα πυρέξ 30 εκ.ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ ίσα ίσα να καλύψουμε τον πάτο και στρώνουμε μια σειρά κολοκυθάκια.Απο πάνω ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια τυρί ρεγκάτο και συνεχίζουμε με μια στρώση τυρί του τόστ. Προσθέτουμε λίγη μπεσαμέλ και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια.

Συνεχίζουμε με μια στρώση πατάτες από πάνω  τυρί ρεγκάτο,στη συνέχεια τυρί του τοστ και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια του ογκρατέν.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Tips:Αντί για κολοκυθάκια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  μελιτζάνες ή πιπεριές Φλωρίνης που τις έχετε ψήσει πρώτα όπως τα κολοκυθάκια.

Καλη επιτυχία!

Νικόλ Μαρίνου

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθρο13 Παιδικά Βιβλία για παιδιά ηλικίας 3+ που πρέπει να διαβάσετε στα παιδιά σας
Επόμενο άρθροΣυνταγή για γιουβαρλάκια με ντομάτα από την Νικόλ Μαρίνου
mama'Sou
Είμαι η Sou μαμά του Νίκου και της Βαλέριας! Αγαπώ τα βιβλία, την μουσική και το φαγητό! Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου ως μαμά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.