Συνέντευξη της Συγγραφέως Παιδικών Βιβλίων Κατερίνα Μαρκαδάκη
Συνέντευξη της Συγγραφέως Παιδικών Βιβλίων Κατερίνα Μαρκαδάκη

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη συγγραφέας των παιδικών βιβλίων Τερατάκια, μας αποκαλύπτει τι γίνεται στα Τερατούγεννα!!!

Την  Κατερίνα είχα την τύχη να την γνωρίσω από κοντά στο event των Εκδόσεων Διόπτρα. Μας παρουσίασε το καινούργιο της βιβλίο ¨Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα Χαμένα Γράμματα¨.  Φεύγοντας από την παρουσίαση η Κατερίνα μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχώρισα είναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο γεμάτο θετική ενέργεια..

Πάμε να γνωρίσουμε την Κατερίνα λίγο καλύτερα…

Στο καινούργιο σου βιβλίο τα Τερατάκια προσπαθούν να σώσουν τα Τερατούγεννα.. τι σημαίνουν για σένα τα Χριστούγεννα;

Χριστούγεννα για μένα σημαίνουν οικογένεια και φίλοι, όμορφες στιγμές στο σπίτι , ζεστασιά,  ευκαιρία να μοιραστείς, να δώσεις και να νιώσεις ευγνωμοσύνη για τα όσα έχεις και να ανταποδώσεις σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα Χαμένα Γράμματα από τις εκδόσεις Διόπτρα
Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα Χαμένα Γράμματα από τις εκδόσεις Διόπτρα

Όλα τα βιβλία σου έχουν διδακτικό χαρακτήρα, στα Τερατούγεννα γράφεις πως αν συνεργαζόμαστε αρμονικά όλα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Σε προσωπικό επίπεδο, τι σημασία έχει για σένα η συνεργασία των ανθρώπων και κατά πόσο σε έχει βοηθήσει στην ζωή σου;

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ικανότητες και χαρίσματα.  Με τη συνεργασία ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα και να φτάσουμε πιο μακριά.  Είναι σημαντικό να μπορείς να εκτιμήσεις τα χαρίσματα των άλλων, αλλά και να προσφέρεις τη βοήθειά σου όταν χρειάζεται.  Η συνεργασία με έχει βοηθήσει πολύ στη ζωή μου και έχω γνωρίσει ταλαντούχους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί.  Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα Χαμένα Γράμματα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα! Η συνεργασία μου με τον Γιάννη Σκουλούδη (Δον Αρμαντίγιο) που ζωντάνεψε την ιστορία μου με την υπέροχη εικονογράφησή του.

Τα Τερατάκια είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους. Θεωρείς πως είναι εύκολο να διδάξουμε στα παιδιά την διαφορετικότητα και από ποια ηλικία μπορούν να την καταλάβουν;

Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να διδάξουμε στα παιδιά τη διαφορετικότητα, ξεκινώντας από εμάς τους ίδιους.  Αν σεβόμαστε οι ίδιοι τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και αποδεχόμαστε τους άλλους για αυτό που είναι, που κάνουν και που πιστεύουν, μαθαίνουμε στα παιδιά να σέβονται τη διαφορετικότητά των ανθρώπων και αυτό δεν έχει ηλικία.  Είναι τρόπος ζωής.

 

Πώς οι ήρωες του βιβλίου σου απέκτησαν το όνομα ¨Τερατάκια¨ και φτιάχτηκε μια ολόκληρη Τερατοχώρα;

Οι ήρωες των βιβλίων μου, δεν είναι ούτε παιδιά, ούτε ζωάκια, είναι μικρά φανταστικά πλασματάκια που ζουν σε ένα κόσμο παρόμοιο με το δικό μας αλλά και φανταστικό.  Είναι μικρά τερατάκια που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα παιδιά, και που αλλού θα μπορούσαν να ζουν τα τερατάκια, παρά στην όμορφη και ξέγνοιαστη Τερατοχώρα.

 

Αυτό που με εντυπωσίασε στο βιβλίο σου είναι η υπέροχη εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη. Πόσο σημαντικό ρόλο πιστεύεις πως παίζει η εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου;

Η εικονογράφηση ενός βιβλίου είναι το άλλο μισό της ιστορίας.  Είναι δύο συμπληρωματικά κομμάτια που το ένα χωρίς το άλλο θα έμενε μισό.  Η ιστορία δεν θα ήταν ποτέ η ίδια χωρίς την εικονογράφηση και χωρίς την ιστορία δεν θα υπήρχε η έμπνευση για την εικονογράφηση.   Ειδικά στα βιβλία για παιδιά, η εικονογράφηση είναι αυτή που τα κρατά στο βιβλίο.  Ένα παιδί που δεν μπορεί ακόμα να διαβάσει, μπορεί να πει την ιστορία διαβάζοντας τις εικόνες.

Έχεις να μας αποκαλύψεις αν θα συνεχιστεί η σειρά και με νέο Τερατάκι; Ή μας περιμένει ένα διαφορετικό βιβλίο;

Η σειρά θα συνεχιστεί με νέο τερατάκι!  Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα Χαμένα Γράμματα ήταν μόνο η αρχή.  Το Νυσταγμένο Τερατάκι θα είναι το επόμενο της σειράς και θα του αφιερώσουμε ένα δικό του βιβλίο για να μας πει την ιστορία του.  Άλλωστε ήταν το πρώτο βιβλίο που έγραψα και κάθε φορά που πήγαινε να βγει το έπαιρνε ο ύπνος και το προλάβαινε κάποιο άλλο.  Αυτή τη φορά όμως θα προλάβει!

Εκτός από τερατάκια, σίγουρα σας περιμένει και ένα διαφορετικό βιβλίο.

Εκτός από παιδικά βιβλία έχεις σκεφτεί να γράψεις και για ενήλικες;  Ή πιστεύεις πως όποιος γράφει για παιδιά, ταυτίζεται κατά κάποιον τρόπο.

Νοιώθω πιο άνετα να γράφω ιστορίες για παιδιά και να τις μοιράζομαι.  Οι ιστορίες για παιδιά είναι πιο κοντά στο χαρακτήρα μου και στον τρόπο που εκφράζομαι. Γράφω μικρές ιστορίες και για ενήλικες αλλά όχι ακόμα κάτι ολοκληρωμένο που να έχει νόημα να εκδοθεί

Τι εύχεσαι για τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν;

Εύχομαι λίγη από την παιδική ξεγνοιασιά σε όλους!

Τέλος, θα ήθελα να μας πεις που μπορούν να σε βρουν οι αναγνώστες σου, φαντάζομαι με το καινούργιο βιβλίο θα γίνουν πολλές παρουσιάσεις, μπορείς να μας ενημερώσεις κάποιες απ’ αυτές;

Το Σάββατο που μας πέρασε κάναμε την κεντρική μας παρουσίαση στο Public στο Σύνταγμα και περάσαμε πολύ όμορφα, παρέα με τη Ρένα Μόρφη, τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου και τη Μυρτώ Κοντοβά.  Αυτό το Σάββατο 15/12 θα παρουσιάσουμε Τον Άγιο Τερατοσίλη και τα Χαμένα Γράμματα στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στο Χαλάνδρί, ενώ στις 23/12 θα είμαστε στο Φουγάρο στο Ναύπλιο. Οι υπόλοιπές παρουσιάσεις θα είναι σε σχολεία.

 

Η Κατερίνα Μαρκαδάκη γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1979. Τα παιδικά της χρόνια ήταν μοιρασμένα μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής. Σπούδασε ΜΜΕ και Γαλλική Φιλολογία στο State University of New York at New Paltz και αποφοίτησε με διάκριση. Από το 2003 ζει στην Ελλάδα και έχει εργαστεί στον χώρο των εκδόσεων, στα ΜΜΕ, καθώς και στον τομέα ανάπτυξης θεατρικών επιχειρήσεων. Σήμερα εργάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων ασχολείται από το 2011 και το 2013 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της, Το σπάταλο Τερατάκι, το οποίο αγαπήθηκε από τα παιδιά. Στόχος της συγγραφικής της δουλειάς είναι ο συνδυασμός της ψυχαγωγίας των παιδιών μέσα από εκπαιδευτικά μηνύματα.

 

Το βιβλίο Ο Άγιος Τερατοσίλης και τα Χαμένα Γράμματα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

¨Το διαφορετικό Τερατάκι¨ , ¨Το στρουμπουλό Τερατάκι¨  και ¨Το σπάταλο Τερατάκι¨ κυκλοφορούν  από τις Εκδόσεις Μίνωας.

 

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.