7 Συμβουλές για Μπορέσετε να Βάλετε Όρια στο Παιδί από την Ηλικία των 2 Ετών
7 Συμβουλές για Μπορέσετε να Βάλετε Όρια στο Παιδί από την Ηλικία των 2 Ετών

Η οριοθέτηση είναι πολύ σημαντικό να γίνεται από τους γονείς από τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Είναι γνωστό ότι καθοδηγεί και βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και την αυτορρύθμισή τους, ενώ αποθαρρύνει την παρορμητική συμπεριφορά. Έρευνες δείχνουν ότι παιδιά τα οποία μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής διαπαιδαγώγησης και οριοθέτησης, μεγαλώνοντας έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους.

Σημαντικό είναι να ενθαρρύνουμε τη θετική συμπεριφορά, να εστιάζουμε δηλαδή στη θετική πειθαρχία, παρά να ¨τιμωρούμε¨ την κακή.

 

Μερικές συμβουλές που βοηθούν είναι:

 

 • Στρέψτε την προσοχή του αλλού

Όταν το παιδί σας έχει σκοπό να προβεί σε αρνητική συμπεριφορά, κατευθύνετε το σε κάτι επιθυμητό γι’αυτό.

 

 • Αγνοήστε την αρνητική συμπεριφορά

Συχνά τα παιδιά παραφέρονται για να τραβήξουν την προσοχή σας. Από τη στιγμή που

του έχετε μάθει την επιθυμητή συμπεριφορά, είναι προτιμότερο να αγνοήσετε αντιδράσεις

όπως εκρήξεις θυμού ή απρεπές λεξιλόγιο.

7 Συμβουλές για Μπορέσετε να Βάλετε Όρια στο Παιδί από την Ηλικία των 2 Ετών

 • Αλλάξτε το σκηνικό

Απομακρύντε το από περιβάλλοντα που γνωρίζετε ότι θα τα οδηγήσουν σε αρνητική συμπεριφορά. Π.χ. αν το παιδί σας παραφέρεται στο σουπερ-μαρκετ, μην το πηγαίνετε εκεί.

 

 • Αποστασιοποιηθείτε

Προσποιηθείτε ότι δεν πρόκειται για το δικό σας παιδί. Φανταστείτε ότι είναι το ανηψάκι σας, ή το παιδί ενός φίλου σας. Οι περισσότεροι γονείς παραμένουν ήρεμοι όταν προσπαθούν να οριοθετήσουν το παιδί κάποιου άλλου.

 

 • Να είστε σε εγρήγορση

Αντιμετωπίστε την κατάσταση πριν ξεφύγει του χειρισμού σας. Προσπαθήστε να επέμβετε

αμέσως πριν χάσετε κι εσείς την ψυχραιμία σας.

 

 • Αποφύγετε την (αρνητική) κριτική

Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε λέξεις και εκφράσεις που μπορεί να πληγώσουν το παιδί. Π.χ. μην πείτε : ‘Δεν παίρνεις ποτέ καλούς βαθμούς’, ‘Είσαι τεμπέλης’.

7 Συμβουλές για Μπορέσετε να Βάλετε Όρια στο Παιδί από την Ηλικία των 2 Ετών

 • Αποφύγετε την υπερβολική πίεση

Δε χρειάζεται να πιέζετε συνεχώς το παιδί σας. Εναλλακτικά, ενθαρρύνετε το και αφήστε το να αντιληφθεί πότε έχει κάνει κάτι σωστό με ένα χαμόγελο ή μια αγκαλιά.

 

Οι κανόνες μιας οικογένειας πρέπει να είναι προσυμφωνημένοι μεταξύ γονέων και παιδιών. Έτσι τα παιδιά θα γνωρίζουν από πριν πώς μπορούν να συμπεριφέρονται. Προσυμφωνημένες επίσης θα πρέπει να είναι και οι συνέπειες μιας θετικής ή αρνητικής συμπεριφοράς. Συνέπεια είναι το αποτέλεσμα μιας πράξης.  Όταν το παιδί δεν τηρεί τους κανόνες που έχουν από κοινού συμφωνηθεί, πρέπει να αντιδράσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιληφθεί και να κατανοήσει τα αποτελέσματα των πράξεών του, με σκοπό να αναδιαμορφώσει τη συμπεριφορά του. Οι συνέπειες θα πρέπει να δίνουν την ευκαιρία στο παιδί να συγχωρείται.

 

Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε:

 

 • Αγαπάτε τα παιδιά σας ό,τι κι αν κάνουν.
 • Ακούστε τα, δώστε τους προσοχή.
 • Όταν συμπεριφέρονται σωστά, πείτε το.
 • Να περιμένετε πάντα το καλύτερο από αυτά.
 • Να είστε εσείς το καλό παράδειγμα.

Παρακολουθήστε το βίντεο από την εκπομπή Έλα Χαμογέλα του Open TV με θέμα,

“Όρια και Παιδί¨

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.