Ένα διαφορετικό τσουρέκι με γέμιση σοκολάτα με το όνομα Μπάμπκα (babka), που μας έρχεται από το Ισραήλ τόσο νόστιμο και αφράτο που τρώγεται, όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες, αλλά όλο τον χρόνο.

tsoureki

Υλικά

  • 400 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 300 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο ακόμα για την φόρμα
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 25 γρ. νωπή μαγιά ή 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • 5 γρ. αλάτι

Για την επικάλυψη:

  • 1 τεμ. ασπράδι αυγού
  • αμύγδαλα χοντροκομμένα ανάλατα

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε το γάλα μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε τόσο όσο να είναι ανεκτό στο χέρι μας.
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνουμε την νωπή μαγιά ψιλοκομμένη μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και το αλεύρι και χτυπάμε με τον γάντζο του μίξερ.
Μετά από τρία λεπτά προσθέτουμε το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο για 25 λεπτά συνεχώς στη μεσαία ταχύτητα.
Ακολούθως βουτυρώνουμε πολύ καλά τα τοιχώματα ενός ψηλού μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
Σκεπάζουμε πολύ καλά με διαφανή μεμβράνη να μη βγαίνει αέρας από πουθενά και την βάζουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ.
Την επόμενη ημέρα αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε τη ζύμη με την βοήθεια ενός χοντρού πλάστη σε φύλλο 40 Χ 30 εκ.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με την πραλίνα φουντουκιού με ένα κουτάλι.
Τυλίγουμε το φύλλο σε μακρύ σφιχτό ρολό από την μακριά πλευρά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό στη μέση δημιουργώντας δυο μακριές λωρίδες.
Πλέκουμε τις δυο λωρίδες μεταξύ τους σε κοτσίδα και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.
Μεταφέρουμε την κοτσίδα σε μακρόστενη φόρμα του κέικ που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα τον πάτο και τα τοιχώματα και στη συνέχεια με ένα πινελάκι περνάμε την λαδόκολλα με βούτυρο.
Καλύπτουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για μια ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα και αντιστάσεις.
Αλείφουμε με ένα πινελάκι την επιφάνεια της babka με ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα αμύγδαλα.
Ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.
Όταν είναι έτοιμη ξεφορμάρουμε με την βοήθεια της λαδόκολλας και αφήνουμε να κρυώσει το τσουρέκι επάνω σε σχάρα.

Tips: 

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πραλίνα φουντουκιού με κανελοζάχαρη  ανακατεμένη σε μπολ, με κρέμα κάστανο ή με άλειμμα ξηρών καρπών (φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο κλπ).
Περισσότερες συνταγές της Σεφ Νικόλ Μαρίνου θα βρείτε εδώ.

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΣοκολατένια πάστα ταψιού από την Σεφ Νικόλ Μαρίνου
Επόμενο άρθροΙδέες για Δώρα Χριστουγέννων από την Astratex!!!
mama'Sou
Είμαι η Sou μαμά του Νίκου και της Βαλέριας! Αγαπώ τα βιβλία, την μουσική και το φαγητό! Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου ως μαμά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.