Πόσες είναι οι φορές που η ώρα του ύπνου αποτελεί στιγμή έντασης και συνεχής διαπραγματεύσεις η οποία συνήθως καταλήγει σε φωνές και κλάματα;

Πόσες είναι εκείνες οι στιγμές που κατάκοποι οι γονείς κυνηγάμε τα παιδιά μας γύρω γύρω σε μία τεράστια προσπάθεια μας να τα οδηγήσουμε στο κρεβάτι τους αλλά και να τα πείσουμε να μείνουν ξαπλωμένα για περισσότερο από πέντε λεπτά;;

Μιλώντας εκ πείρας, αρκετές!

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τι κάνει τα παιδιά να προβάλουν σθεναρή αντίσταση την ώρα του ύπνου; Για κάθε παιδί η αιτία μπορεί να είναι διαφορετική.

Ας μελετήσουμε αναλυτικά τους πιθανούς  λόγους που τα παιδιά αρνούνται να πάνε στο κρεβάτι.

1.    Οθόνες

little girl uses smartphone lying pillow home

Τηλεόραση/τάμπλετ/ κινητό/ βιντεοπαιχνίδια

Ο πιο συχνή και βασική αιτία που τα παιδιά αρνούνται να πάνε στο κρεβάτι είναι γιατί επιθυμούν  να συνεχίσουν την ενασχόληση τους  με τις αγαπημένες τους οθόνες, να παρακολουθήσουν κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα, να παίξουν λίγο ακόμα το αγαπημένο τους παιχνίδι, να δουν  βιντεάκια που τους αρέσουν στο διαδίκτυο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η πολύωρη ενασχόληση με τις οθόνες έχει μεγάλες επιπτώσεις στην εξέλιξη των παιδιών, για αυτό και είναι πολύ βασικό να περιορίζουμε τη χρήση τους όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε. Αρκετά βοηθητικό σε αυτό είναι το να ορίσουμε σε συνεργασία  με το παιδί μας ένα χρονοδιάγραμμα όπου θα του επιτρέπεται η ενασχόλησή του με τις οθόνες το οποίο θα πρέπει να απέχει αρκετά από την ώρα του ύπνου για να αποφύγουμε τις συγκρούσεις  εκείνη την χρονική στιγμή.

2. Τα μέλη της οικογένειας δεν πέρασαν αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί

Μέσα στην φρενίτιδα της καθημερινότητας, με τις υποχρεώσεις συνεχώς να πληθαίνουν, είναι σύνηθες οι γονείς να μπαίνουν στο σπίτι αργά το απόγευμα, έχοντας να κάνουν ακόμα δεκάδες πράγματα πριν να ολοκληρώσουν το φορτωμένο τους πρόγραμμα . Αποτέλεσμα αυτού, τα παιδιά να έχουν έντονη επιθυμία να περάσουν επιπλέον χρόνο με τους γονείς τους πριν πάνε για ύπνο και να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους κάθε φορά που ακούν την φράση «Ώρα για ύπνο!» . Το να πηγαίνουν τα παιδιά νωρίς  για ύπνο είναι πράγματι αρκετά ωφέλιμο για την σωστή και ολόπλευρη ανάπτυξη τους.  Ωστόσο  πιο βασικό για την ψυχική τους ισορροπία  και ανάπτυξη, είναι να περνούν όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους γίνεται. Αν ανήκετε στην κατηγορία των γονέων που επιστρέφουν αργά στο σπίτι  καλό θα ήταν να γίνεται  περισσότερο ελαστικοί στην τήρηση της ώρας του ύπνου κερδίζοντας έτσι χρόνο για να περνάτε δημιουργικά μαζί με τα παιδιά σας.

3. Τα παιδιά όντως δεν είναι αρκετά κουρασμένα και δεν νυστάζουν την ώρα που τους ζητάμε να πάνε για ύπνο

Παρατηρώντας τη συμπεριφορά του παιδιού μας βρισκόμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε αρκετά καλά τους ρυθμούς του και τις ανάγκες του. Αν ένα παιδί την ώρα που του ζητάμε να πάει για ύπνο είναι ορατό πως δεν είναι αρκετά κουρασμένο και δεν έχει εκτονώσει την ενέργεια του, τότε είναι φυσικό να διαμαρτυρηθεί και να μην κοιμάται την ώρα που του ζητάμε. Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό και χρήσιμο να προσαρμόσουμε τις ώρες ύπνου σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού μας και είτε να ξυπνάει πιο νωρίς το πρωί είτε να πηγαίνει λίγο πιο αργά στο κρεβάτι.

cute little girl is sad lying white cozy bed concept children s rest sleep 169016 4623

4. Τα παιδιά έχουν εκνευρισμό/υπερένταση

Για πάρα πολλούς λόγου τα παιδιά την ώρα του ύπνου βρίσκονται σε κατάσταση υπερέντασης. Αν το παιδί μας ανήκει σε αυτή την κατηγορία η πιο πιθανή αιτία είναι ότι έχει περάσει η ώρα του ύπνου για εκείνο, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα του ώστε το παιδί μας να πηγαίνει νωρίτερα στο κρεβάτι. Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει να εκτονώσουμε την συσσωρευμένη ένταση πριν ζητήσουμε από το παιδί να ξαπλώσει. Αν έχουμε δύναμη και κουράγιο κάνουμε ένα σύντομο πάρτι το λεγόμενο «πιτζάμα πάρτι» με το μικρό μας, διάρκειας 15’-30’. Χορεύουμε μαζί του, χοροπηδάμε, παίζουμε με μπαλόνια ή μαξιλαροπόλεμο. Αφού εκτονώσουμε την συσσωρευμένη ενέργεια, έπειτα ξαπλώνουμε μαζί του στο κρεβάτι και βάζουμε κάποιο χαλαρωτικό ορχηστρικό να ακούγεται. Συζητάμε μαζί του για το πώς πέρασε την μέρα του επιδιώκοντας να μας εκφράσει τα συναισθήματα του. Ταυτόχρονα του χαϊδεύουμε ελαφρώς τα μαλλιά ή την πλάτη.  Το παιδί σιγά σιγά αρχίζει να χαλαρώνει ώσπου τελικά καταφέρνει να αποκοιμηθεί. Αν το παιδάκι σας είναι πολύ μικρό ηλικιακά εντάξτε το καρότσι στο πρόγραμμα του ύπνου, ο συνδυασμός της ελαφριάς κίνησης με την χαλαρωτική μουσική μπορεί να δώσει τη λύση στο πρόβλημα.

5. Τα παιδιά επιθυμούν να παίξουν περισσότερο με τα παιχνίδια τους

Οι υποχρεώσεις μικρών και μεγάλων όπως όλοι γνωρίζουμε είναι αναρίθμητες, τα παιδιά αισθάνονται πολύ συχνά ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο για να παίξουν ήρεμα με τα παιχνίδια τους αφού διαρκώς πρέπει να ακολουθούν ένα πρόγραμμα. Σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες, σχολική μελέτη (στις μεγαλύτερες ηλικίες) κτλ. Αυτό τους δημιουργεί πίεση και άγχος.  Όταν τελικά βρουν λίγο χρόνο να παίξουν ελεύθερα με τα παιχνίδια τους, δεν είναι διατεθειμένα να εγκαταλείψουν την ενασχόληση τους για να πάνε για ύπνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να συζητήσουμε με τα παιδιά και να εξηγήσουμε πως τα καταλαβαίνουμε και να υποσχεθούμε ότι θα οργανώσουμε καλύτερα το πρόγραμμα τους ώστε να τους απομένει περισσότερος ελεύθερος χρόνος ώστε και αυτά να χαλαρώνουν και να περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας. Στις μικρότερες ηλικίες τα πράγματα είναι πιο απλά, εξηγούμε πως τα παιχνίδια έχουν κουραστεί από το πολύ παιχνίδι και πρέπει και αυτά να κοιμηθούν, ζητάμε από το παιδί να βάλει τα παιχνιδάκια του για ύπνο και μέσα από αυτή την ευχάριστη διαδικασία τα παιδί δέχεται τελικά να τα αποχωριστεί.

carefree restful little girl lying white bedclothes embracing pillow while having pleasant dreams blonde girl with freckles sleeping bed after spending all day picnic restful child 1

  1. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την προσοχή μας

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε εμείς οι γονείς είναι να δημιουργήσουμε μία καθιερωμένη στιγμή έντασης ανάμεσα σε μας και τα παιδιά μας που να σχετίζεται με τις βασικές του ανάγκες (φαγητό, ύπνος, αποκοπή από την πάνα κτλ.)

Τα παιδιά επειδή έχουν  έντονα την επιθυμία να περνάνε χρόνο με τους γονείς τους και να αισθάνονται ακέραια την προσοχή  στραμμένη πάνω τους, μόλις το πετύχουν με κάποια συμπεριφορά τους, επικοινωνιακά, έχοντας ως στόχο την επανάληψη του φαινομένου την επαναλαμβάνουν. Τελικά την καθιερώνουν για να ικανοποιούν αυτή τους την βασική ανάγκη, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο εντάσεων.  Αν λοιπόν η ώρα του ύπνου είναι μία τέτοια στιγμή το παιδί δεν αρνείται να πάει για ύπνο  επειδή στα αλήθεια δεν θέλει ή δεν νυστάζει  άλλα επειδή εκείνη την στιγμή οι ενήλικες ασχολούνται μαζί του και είναι κάτι που το επιθυμεί. Για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα  πρέπει η προσοχή μας να είναι καθολικά στραμμένη στο παιδί αρκετή ώρα πριν τον ύπνο και μάλιστα με μία ευχάριστη και ποιοτική ενασχόληση μαζί του.

Ελπίζω να βοήθησα…

Όνειρα γλυκά!

Για περισσότερα βρείτε με κι εδώ

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΗ Παχυσαρκία και οι Συνέπειές της
Επόμενο άρθροΛιβανέζικος γύρος κοτόπουλο Shawarma από την Σεφ Νικόλ Μαρίνου
Παναγιώτα Τσολάκη - Αγγελοπούλου
ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ/ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ/ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.