Μήπως χρειάζεστε μια γερή δόση καφέ μόλις ξυπνήσετε κι ανησυχείτε αν αυτή η συνήθεια σας μπορεί να είναι επιβλαβής; Προσπαθείτε το μεσημέρι μετά το φαγητό να μην πέσετε σε λήθαργο ή χρειάζεστε κάτι να σας τονώσει για να έχετε καλύτερη απόδοση στη δουλειά ή στο διάβασμα;

Espresso Macchiato

Μήπως είστε απο αυτούς που χωρίς καφέ δεν μπορείτε να λειτουργήσετε; Απολάυστε τον καφέ σας ελεύθερα, μια και τα οφέλη του είναι περισσότερα απο όσα νομίζατε!

Τα οφέλη του Καφέ στην Υγεία μας

Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αν ο καφές καταναλώνεται σε μικρές ή μέτριες ποσότητες, όχι μόνο δεν κάνει κακό στην υγεία, αλλά αντιθέτως προσφέρει σημαντικά οφέλη. Ας δούμε αναλυτικά μερικά από αυτά!

Διαβήτης τύπου 2

Η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Παρόλο που η ακριβής αιτία για αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα προς διερεύνηση, υποθέτουμε ότι η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση του καφέ είναι μερικώς υπεύθυνη για αυτό. Επιπλέον, ο καφές περιέχει μέταλλα όπως το μαγνήσιο και το χρώμιο, τα οποία βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη. Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα χάνει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει αυτή ακριβώς την ορμόνη για να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Espresso Latte

Καρδιακές παθήσεις

Η μετρημένη κατανάλωση καφέ φαίνεται ότι είναι ευεργετική και για την καρδιά, βελτιώνοντας τη λειτουργία της και μειώνοντας πολλούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο καφές έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, και χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια στις γυναίκες. Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει αύξηση των δεικτών φλεγμονής στο αίμα και της χοληστερίνης, επιφέροντας αντίθετα αποτελέσματα, όπου πλέον ο καφές δε λειτουργεί ως ασπίδα για την καρδιά αλλά επιβαρυντικά.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Η καφεΐνη φαίνεται να παρεμβαίνει στην παραγωγή των ανώμαλων πρωτεϊνών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε μελέτες σε ζώα που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν, η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει τη γνωστική δυσλειτουργία και ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των πρωτεϊνών αυτών. Ερευνητές από τη Φινλανδία και τη Σουηδία ανέφεραν το 2010, ότι οι μεσήλικες που κατανάλωναν 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά 65% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας ή νόσου του Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή τους, σε σύγκριση που ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου καφέ ή που κάνουν περιστασιακή κατανάλωση.

Νόσος του Πάρκινσον

Παρόλο που ο μηχανισμός πίσω από τις προστατευτικές ιδιότητες του καφέ στην ασθένεια Πάρκινσον δεν είναι ακόμα γνωστός, τα ευρήματα που έχουμε ως τώρα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ μεταξύ άλλων σχετίζεται και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον. Η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον ακόμα και κατά 25%.

Καρκίνος

Οι αποδείξεις ότι ο καφές προστατεύει από τον καρκίνο δεν είναι τόσο ισχυρές όσο στην περίπτωση του διαβήτη. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία για τον καρκίνο του ήπατος είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως η ίνωση και η κίρρωση του ήπατος. Η καφεΐνη φαίνεται να μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Μάλιστα, πιστεύεται ότι τόσο ο κανονικός καφές όσο και ο ντεκαφεϊνέ έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος, όπως παρουσιάστηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ το 2011. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, δε, που μας έρχεται επίσης από το Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι οι άντρες που κάνουν αυξημένη χρήση καφέ έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Άλλες μελέτες έχουν αναφέρει επίσης την προστατευτική του δράση στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ενδομητρίου.

Μηχανή Espresso

Αθλητικές επιδόσεις

Μια μέτρια ποσότητα καφέ πριν από την άσκηση έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση τόσο της αντοχής όσο και των επιδόσεων μας. Με άλλα λόγια, μας επιτρέπει να ασκηθούμε πιο έντονα και για περισσότερη ώρα. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει είναι ότι ο καφές διεγείρει το νευρικό σύστημα, συμβάλλει στη μυϊκή σύσπαση και φαίνεται να βοηθά το σώμα να μην καίει μύες κατά τη διάρκεια της άσκησης (δηλαδή να καίει λιπαρά και υδατάνθρακες αντί για πρωτεΐνες, που είναι και το επιθυμητό).

Νοητική λειτουργία και ψυχική υγεία

Επίσης δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ο καφές μπορεί να βελτιώσει τη νοητική λειτουργία και την ψυχική μας διάθεση. Η καφεΐνη διεγείρει τον εγκέφαλο, για αυτό και πολλές φορές πίνουμε καφέ για να μείνουμε ξύπνιοι, να περάσουμε περισσότερες ώρες δουλεύοντας και να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Για τον ίδιο λόγο μπορεί επίσης να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες, ειδικά σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Επιπλέον, ο καφές βελτιώνει την ψυχική μας διάθεση. Σύμφωνα με άλλη μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι γυναίκες που απολαμβάνουν 2-3 φλιτζάνια την ημέρα έχουν 15% μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

Στιγμιαίος Καφές

Ας μην ξεχνάμε και τις αρνητικές παρενέργειες

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ είναι τελικά επιβλαβής. Όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η αυξημένη πρόσληψη προκαλεί ένταση, τεντωμένα νεύρα, άγχος και αϋπνίες. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση (για αυτό και οι υπερτασικοί πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση καφεΐνης) και την έκκριση γαστρικών οξέων, ενώ οι έγκυοι πρέπει να καταναλώνουν μόνο μικρές ποσότητες. Αν πάλι δεν σας αρέσει ο καφές, τα φρούτα και τα λαχανικά παραμένουν η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη φύση!

Τα πιο γνωστά Είδη καφέ

Ελληνικός καφές

Ελληνικός Καφές

Γγνωστός σε χώρες της δυτικής Ευρώπης ως «Τούρκικος Καφές», είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ και ο οποίος πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, τωνΒαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Φραπέ

Νες καφέ Φραπέ

Ο καφές φραπέ είναι ένα Ελληνικής επινόησης αφρώδες κρύο ρόφημα. Τα βασικά συστατικά του είναι στιγμιαίος καφές, ζάχαρη και νερό. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο στην Θεσσαλονίκη.

Ο Στιγμιαίος καφές

Καφές Φίλτρου

O στιγμιαίος καφές σε σκόνη, είναι το προϊόν του καφέ το οποίο με λίγο ζεστό νερό διαλύεται τέλεια απελευθερώνοντας και όλο το άρωμα που περικλείει.

Espresso

Διπλός espresso

Ο γνωστός μας και ιδιαίτερα αγαπητός και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια espresso, είναι ένας δυνατός μαύρος καφές που φτιάχνεται με καυτό νερό, το οποίο περνά μέσα από σκούρους αλεσμένους σε σκόνη αρωματικούς κόκκους καφέ, με μεγάλη πίεση. Ένας υπέροχος espresso πρέπει να είναι ελαφρώς παχύρρευστος, με μια χρυσοκαφετιά κρέμα στην κορυφή. Αν ο καφές είναι πραγματικά καλός, τότε η ζάχαρη που ενδεχομένως θα προσθέσετε στον καφέ σας, θα παραμείνει επάνω στην κρέμα για μερικά δευτερόλεπτα προτού «βυθιστεί» στο «μαγικό» ζουμί του espresso.

Ο espresso είναι η βάση μιας ευρείας ποικιλίας εκλεκτών ειδών καφέ, όπως είναι ο cappuccino. Πολλοί όμως, επιμένουν ότι οποιαδήποτε προσθήκη στον espresso είναι τουλάχιστον «βλασφημία», παρόμοια με αυτή της προσθήκης cola στο αυθεντικό σκωτσέζικο ουίσκι.

Espresso Macchiato

Ο espresso πρέπει να καταναλώνεται είτε ακριβώς όπως φτιάχνεται ή με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Όταν έρχεται «short» (ristretto) σημαίνει ότι έχει λιγότερο νερό και έχει πιο μεστή γεύση. Όταν είναι «long» (lungo) σημαίνει ότι έχει περισσότερο νερό και δεν είναι τόσο δυνατός ή Espresso Doppio που είναι ο διπλός espresso, αρκετά δυνατός.

Διπλός espresso

Προσθέτοντας μια μικρή κουταλιά αφρόγαλα, θα φτιάξετε έναν espresso macchiato (δηλαδή, «σημαδεμένο», «βρώμικο»). Αν βάλετε λίγη σαντιγί στην κορυφή, θα έχετε έναν espresso con panna, ενώ αν προσθέσετε λίγη grappa, cognac ή sambuca τότε θα φτιάξετε έναν espresso corretto (δηλαδή, «διορθωμένο»).

 

Cappuccino

capuccino

Αυτός ο πασίγνωστος καφές -ή κάτι που του μοιάζει τέλος πάντων- έχει γίνει το… εθνικό μας ποτό. Ο αυθεντικός, αληθινός cappuccino όμως, είναι μια μίξη από ίσα μέρη από espresso και αφρόγαλα. Αυτό το βελούδινο ρόφημα, αν φτιαχτεί σωστά, μπορεί να γίνει ακόμα και επιδόρπιο, χάρη στην πλούσια πολύπλοκη γεύση του.

Είναι σύνηθες να πασπαλίζουν την κορυφή του cappuccino με λίγη σκόνη από κακάο ή κανέλα.

Τα οφέλη του Καφέ

Ζητήστε τον cappuccino σας «scuro» («σκούρο»), δηλαδή με λιγότερο γάλα από το κανονικό ή «chiaro» («χλωμό»), δηλαδή με περισσότερο γάλα. Ο παγωμένος cappuccino («freddo») είναι το ιδανικό ρόφημα για τα ζεστά απογεύματα, ενώ ο «skinny» φτιάχνεται με ελαφρύ γάλα (light). «Mochaccino» είναι ο καφές espresso με σοκολάτα, ενώ ο «Cappuccino Con Panna» εκτός από το αφρόγαλα περιέχει και 1 δάχτυλο σαντιγί.

Americano

cafe-americano

Πόσες φορές έχουμε ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν είχαμε ιδέα περί τίνος πρόκειται, όταν μας πρότειναν έναν καφέ Americano; Είναι αλήθεια ότι στο εξωτερικό προτιμάται πολύ από τους ντόπιους, ενώ στην Ελλάδα σχεδόν δεν συναντάται πουθενά. Είναι ένας μονός espresso μέσα σε μια κούπα βραστό νερό. Το όνομά του αρχικά, θεωρήθηκε προσβολή προς τους Αμερικανούς, όταν ο espresso έγινε δημοφιλής και σε εκείνη την πλευρά του Ατλαντικού. Η πραγματική του μορφή, είναι πλούσια, κρεμώδης, με έντονη και δυνατή τη γεύση του espresso.

προτιμούν τον Americano όπως και τον καφέ φίλτρου τους, με γάλα ή/και ζάχαρη. Οι γνώστες όμως, προτείνουν να μην προστίθεται γάλα στον καφέ για να αναδεικνύεται το 100% της γεύσης του espresso.

Irish Coffee

Irish Coffee

Πρόκειται για καφέ με ουίσκι, μαύρη ζά­χαρη και κρέμα γάλακτος. Συγκεκριμένα, ­ζεσταίνετε 1 μεζούρα (1 δόση) ουίσκι με 1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη και ρίχνετε μια διπλή δόση espresso Lungo. Βάζετε το ρόφημα σε ψηλό γυάλινο ποτήρι και προσθέτετε από πάνω κρέμα γάλακτος ή σαντιγί.

Caffe Latte

Capuccino Latte

Ο caffe latte είναι ένας μονός espresso με τρία μέρη ζεστό γάλα.

H ζάχαρη θα σας κάνει να εκτιμήσετε την έννοια της «βάπτισης» και θα κάνει τον latte σας… «κολυμπήθρα», όπου μέσα θα βουτάτε από μπισκότα και κέικ, μέχρι γλυκό ψωμί και άλλες γλυκές λιχουδιές. Αυτό μπορεί να είναι κι ένα πλήρες ιδανικό πρωινό που θα αποδεχόταν ακόμα και η… nonna σας («γιαγιά»).

Καφές Φίλτρου

Καφές Φίλτρου ή Γαλλικός ΚΑφές

Κλασικός ή σε διάφορες γεύσεις, ο καφές φίλτρου (ή Γαλλικός) είναι ένα διαφορετικό είδος καφέ με φανατικούς υποστηρικτές. Μπορεί να μην έχει τη δημοτικότητα του espresso και του cappuccino ή το παραδοσιακό “χρώμα” του ελληνικού, όμως ο καφές φίλτρου είναι ένα ρόφημα με πλούσια αρώματα και προσφέρει απόλαυση, ειδικά το χειμώνα.

Ποιο είδος καφέ είναι πιο υγιεινό – ποιο έχει περισσότερη καφεΐνη

Δείτε τον πίνακα της Mayo Clinic, στον οποίο παρουσιάζονται στοιχεία για τη μέση περιεκτικότητα διαφόρων ειδών καφέ σε καφεΐνη. 

Είδος καφέΠοσότητα

(σε mL)

Καφεΐνη

(σε mg)

Απόσταγμα (γαλλικός, espresso κ.λπ.)237 mL95-200 mg
Απόσταγμα – ντεκαφεϊνέ237 mL2-12 mg
Απόσταγμα – μερίδα (κάψουλα)237 mL75-150 mg
Απόσταγμα – μερίδα – ντεκαφεϊνέ237 mL2-4 mg
Espresso σε καφετέρια30 mL47-75 mg
Espresso σε καφετέρια – ντεκαφεϊνέ30 mL0-15 mg
Στιγμιαίος237 mL27-173 mg
Στιγμιαίος – ντεκαφεϊνέ237 mL2-12 mg
Latte/mocha κ.λπ.237 mL63-175 mg

 

Συμπέρασμα

Δεδομένου ότι ο καφές είναι ένα ποτό φυτικής προέλευσης, δεν είναι περίεργο ότι ορισμένα από τα οφέλη της κατανάλωσης του είναι παρόμοια με τα οφέλη μιας δίαιτας πλούσιας σε πρόσληψη αντιοξειδωτικών από φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να υπολογίσουμε με ακρίβεια τη συνιστώμενη ημερήσια δόση καφέ για κάθε άνθρωπο και σίγουρα τα οφέλη της κατανάλωσης δεν αποτελούν δικαιολογία για να τα παρακάνουμε.

Κόκκοι καφέ

Αν ήδη πίνετε τακτικά καφέ, συνεχίσετε να τον απολαμβάνετε με μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη και το τι προσθέτετε σε κάθε κούπα που καταναλώνετε. Αν και ο καφές δεν έχει θερμίδες, το θερμιδικό του φορτίο εκτοξεύεται όταν προσθέτουμε σε αυτόν ζάχαρη, πλήρες γάλα, κρέμα γάλακτος, κλπ.

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.