Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/1986
Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/1986

Παλαιότερα γνωστή ως Υπεύθυνη Δήλωση του νόμου 105, πλέον γνωστή ως Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/1986.

Κατεβάστε τη δωρεάν εκτυπώσιμη Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/1986,  εκτυπώστε την και έχετε τη μαζί σας για να αποφύγετε την ταλαιπωρία. Βρείτε τα δωρεάν εκτυπώσιμα αρχεία στο τέλος του άρθρου.

Πλέον μπορείτε να κάνετε έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης Ηλεκτρονικά μέσα απο το gov.gr. Δείτε τον οδηγό Βήμα – Βήμα για να εκδώσετε Online Υπεύθυνη Δήλωση και Εξουσιδότηση.

Πού χρειάζεται η Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/1986

Πολλές φορές η Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/1986 χρειάζεται για να εξουσιοδοτήσετε κάποιον για να αναλάβει την διεκπεραίωση μιας διαδικασίας αντί για εσάς.

Άλλες φορές σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες (όπως Εφορία, ΚΕΠ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Αστυνομικό τμήμα, Ληξιαρχείο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ταχυδρομείο, ΟΑΕΕ, Κτηματολόγιο, Δικαστήριο, Υπουργεία) αλλά και σε πολλές Ιδιωτικές υπηρεσίες (όπως Τράπεζες, Μαιευτήρια, Ιατρικά κέντρα, Νοσοκομεία, Ασφαλιστικές εταιρείες, Δικηγόρους Συμβολαιογράφους κ.α.) για να διεκπεραιώσετε κάποια υπόθεση που σας απασχολεί ξαφνικά σας ζητούν μαζί με όλα τα άλλα δικαιολογητικά, χαρτιά και αποδεικτικά στοιχεία και μια Υπεύθυνη Δήλωση.

Και τότε είτε σας το παρέχουν ή σας βάζουν να το βρείτε ή να το προμηθευτείτε από κάποιο κοντινό κατάστημα που βγάζει φωτοτυπίες (και το πληρώνετε). Αυτό όμως δεν είναι κάτι άλλο πέρα από ένα απλό έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης Ν.1599/1986, το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε,  να το εκτυπώσετε και να το έχετε πάντα μαζί σας για κάθε ενδεχόμενο, μια και η χρήση του είναι πολλή συχνή.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να συμπληρώσετε τα στοιχεία του και είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε σε κάθε συναλλαγή με Δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή όπου αλλού σας ζητηθεί.

Νομοθεσία που αναφέρεται στην υπεύθυνη δήλωση:

– Νόμος 1599/1986, Τεύχος Πρώτο, Αριθμός φύλλου 70. Σχέσεις κράτους – πολίτη, καθιέρωση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας και άλλες διατάξεις [Ν 1599/1986, ΥΔ: Άρθρο 8].

– Απόφαση: Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της Υπεύθυνης Δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986. ΦΕΚ Β’ 1276/2002.

Η Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 αντικατέστησε ουσιαστικά την Υπεύθυνη Δήλωση του Ν 105 που έχει καταργηθεί.

Στο Άρθρο 8 του νόμου 1599 περί σχέσεων κράτους-πολίτη, καθορίζεται η υπεύθυνη δήλωση. Ακολουθεί το περιεχόμενο του άρθρου 8.

 ‘Άρθρο 8. Υπεύθυνη δήλωση.

  1. Γεγονότα ή στοιχεία που δεν αποδεικνύονται με το δελτίο ταυτότητας ή τα αντίστοιχα έγγραφα του άρθρου 6, μπορεί ν’ αποδεικνύεται ενώπιον ·κάθε αρχής ή υπηρεσίας του δημόσιου τομέα με υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου που συντάσσεται σε ειδικό σφραγιστό χαρτί αξίας 100 δραχμών.
  2. Ο τύπος και το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών.
  3. Στοιχεία του δελτίου ταυτότητας που τυχόν έχουν μεταβληθεί δηλώνονται υποχρεωτικά με υπεύθυνη δήλωση της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού. Με ίδια δήλωση μπορεί να αποδεικνύονται τα νέα στοιχεία, καθώς και το επάγγελμα και η διεύθυνση κατοικίας.
  4. Οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα στις οποίες υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση μπορούν να ελέγξουν την ακρίβειά της με διασταύρωσή της με το αρχείο άλλων υπηρεσιών.
  5. Ειδικές διατάξεις που καθορίζουν υποχρεωτική απόδειξη με ορισμένο τρόπο εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου εκδοθούν οι αποφάσεις κατά την παράγραφο 1 του άρθρου 10.

– Απόφαση: Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της Υπεύθυνης Δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986. ΦΕΚ Β’ 1276/2002.

Οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να διαθέτουν δωρεάν το έντυπο υπεύθυνης δήλωσης.

Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα, μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι.

Η Υπεύθυνη Δήλωση έντυπο μπορεί να εκτυπωθεί σε χαρτί Α4 χρησιμοποιώντας κατάλληλο πρότυπο.

Βρείτε και κατεβάστε την Υπεύθυνη Δήλωση σε έντυπη μορφή σε αρχείο Word και αρχείο PDF. Κάντε κλικ στα παρακάτω.

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.