Η τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται ήδη σε λειτουργία από τις αρχές Απριλίου.

 γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης

Ο κορονoϊός, μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με μια καινούργια πραγματικότητα και με βαθιές ανατροπές στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας, προκαλώντας συχνά πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Σε αυτό το κλίμα και με αίσθημα επιστημονικής ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την οργάνωση και λειτουργία προγράμματος βοήθειας, συμβουλευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των συμπολιτών μας μέσω τηλεφώνου.

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα, που αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας, για παράδειγμα παθολογικό άγχος, παθολογικό φόβο, πανικό, να μιλήσουν, να στηριχθούν και να έρθουν πιο κοντά στη λύση του προβλήματος.

Η υπηρεσία της τηλεφωνικής υποστήριξης, οργανώνεται υπό τις επιστημονικές κατευθύνσεις και την εποπτεία της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, σε επιστημονικό και επιχειρησιακό επίπεδο, συνεργάζονται η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης & Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», η οποία συμμετέχει με πάνω από 160 ειδικούς από 40 φορείς, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ο μη κερδοσκοπικός Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών ψυχολόγων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα σε σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας.

Οι πολίτες, όταν νοιώσουν την ανάγκη, μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική γραμμή 10306, όπου θα έχουν τις παρακάτω επιλογές:

  1. Παροχή ψυχολογικής στήριξης: 24ωρη λειτουργία.
  2. Παροχή ψυχιατρικής βοήθειας σε πάσχοντες από ψυχικό νόσημα: λειτουργία από 08.00 έως 20.00.
  3. Παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και οικογενειών: 24ωρη λειτουργία.
  4. Παροχή ψυχολογικής στήριξης υγειονομικού προσωπικού: λειτουργία από 08.00 έως 20.00
  5. Παροχή κοινωνικής στήριξης: λειτουργία από 08.00 έως 20.00

Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. “Είμαστε εδώ για σένα”. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900.

Σε ένα βίντεο κατά των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω καραντίνας, πρωταγωνιστεί η Ελεονώρα Μελέτη.

Η γνωστή παρουσιάστρια, μένει κι εκείνη στο σπίτι εξαιτίας των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης από τον κοροναϊό, αλλά προτρέπει καμία γυναίκα να μην υπομένει την ενδοοικογενειακή βία.

Στο σχετικό βίντεο η Ελεονώρα Μελέτη, η οποία τονίζει:

«Μένουμε σπίτι θα πρέπει να σημαίνει πως μένουμε ασφαλείς και προστατευμένες. Για πολλές γυναίκες, όμως, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Εάν υφίστασαι βία στο σπίτι, δεν είσαι μόνη. Είμαστε εδώ για σένα.

Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι υπομένουμε τη βία. Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει μένουμε σιωπηλές. Τηλεφώνησε στη γραμμή SOS 15900. Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της γραμμής θα είναι εκεί για σε ακούσουν και να σε συμβουλέψουν».

Το ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου παρέχουν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη

Οι Πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ συνεργάζονται με την Α’Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου και παρέχουν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη τηλεφωνικά αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης (Skype) σε όλους τους πολίτες. Απαντούν ψυχίατροι και ψυχολόγοι από το Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό και τους συνεργάτες της Α’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου.

Ώρες λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής

Δευτέρα- Παρασκευή: 10:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ. στο 210 7297957

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 π.μ. έως 16:00 μ.μ. στο 210 7289240

Υπάρχει προοπτική επέκτασης του ωραρίου ανάλογο με τις προβαλλόμενες ανάγκες.

Ώρες λειτουργίας μέσω Skype

Υπάρχουν 5 γραμμές Βοήθειας στο Skype, στους εξής λογαριασμούς: Aiginitio1, Aiginitio2, Aiginitio3, Aiginitio4, Aiginitio5, από τις 9:00 π.μ έως τις 19:00 μ.μ. Για να δημιουργήσεις λογαριασμό Skype, μπες στη διεύθυνση https://www.skype.com/el/, επίλεξε το παράθυρο πάνω δεξιά «Συνδεθείτε» και στη συνέχεια «Είστε νέοι στο Skype; Εγγραφή».

Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη: 1034

Τηλέφωνο με αστική χρέωση και πανελλαδικής εμβέλειας

Δευτέρα- Παρασκευή, για προβλήματα ψυχικής υγείας με εξειδίκευση στο θέμα της Κατάθλιψης

Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας: 197

Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. -Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο -Μόνο Αττική -Δωρεάν κλήση

Γραμμή SOS Αιγινητείου: 210-7222333

Τηλεφωνική βοήθεια για ψυχολογικά προβλήματα.

Κάθε μέρα από 15:00 μ.μ. έως 23:00 μ.μ. -Πανελλαδική εμβέλεια -Κόστος αστικής κλήσης.

Γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία: 1018

Καθημερινή 24ωρη γραμμή με αστική χρέωση.

Γραμμή ψυχολογικής στήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων: «11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ»

Δευτέρα – Παρασκευή 11.00 – 20.00

Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας: 15900

Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές σε γυναίκες θύματα βίας.

Κάθε μέρα, όλο το 24ωρο -Πανελλαδική εμβέλεια -Κόστος αστικής κλήσης.

Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 «Μαζί για το Παιδί»

Δευτέρα – Παρασκευή 9.00 – 21.00

Ανοιχτή γραμμή οικογενειακής συμβουλευτικής και θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής: 210-5234737

Τηλεφωνική βοήθεια και συμβουλές -Κάθε ημέρα, όλο το 24ωρο (πιθανόν να σας ζητηθεί να αφήσετε όνομα και τηλέφωνο και θα σας καλέσουν).

Πανελλαδική εμβέλεια -Κόστος αστικής κλήσης.

Γραμμή Βοήθειας για θέματα AIDS Νοσοκομείο Α. Συγγρός: 210-7222222

Συμβουλές και ψυχολογική υποστήριξη για οροθετικούς, ασθενείς με AIDS και τους συγγενείς τους.

Δευτέρα- Παρασκευή 9:00 π.μ. έως 21:00 μ.μ.

Πανελλαδική εμβέλεια -Κόστος αστικής κλήσης.

 

Θεσσαλονίκη: Γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης πολιτών στον δήμο Νεάπολης – Συκεών

5 ψυχολόγοι των συμβουλευτικών σταθμών του δήμου θα παρέχουν καθημερινά υποστήριξη, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ.

Οι τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης είναι οι: 2313329525, 2313313151 και 2313502226.

Καστοριά

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Άργους Ορεστικού ανακοινώνει ότι άτομα που έχουν αγχωθεί ή νιώθουν απόγνωση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, μπορούν να καλούν για ψυχολογική υποστήριξη στο τηλέφωνο 2467351312.

Ηράκλειο Κρήτης

Επικοινώνησε με τους ψυχολόγους του Δήμου, σ στο 2813-409-990, από τις 08:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

Νάουσα

Ο Δήμος Νάουσας, σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Ιδρύματος Δημούλα θα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους, χρόνια πάσχοντες κ.ά.) αλλά και σε όλους τους δημότες,

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Νατάσα Λογδανίδου, ψυχολόγο (6977208582) και στην κ. Βίκυ Καραγιάννη, κοινωνική λειτουργό (6986508882).

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.