Δικαιολογητικά για την έκδοση ΑΜΚΑ νεογέννητου – Διαδικασία

AMKA για νεογνό

Ο ΑΜΚΑ είναι ο λεγόμενος «Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης», ένας μοναδικός αριθμός που αποδίδεται σε κάθε ασφαλιζόμενο Έλληνα πολίτη και είναι ο αντίστοιχος αριθμός ταυτότητας που απαιτείται για την εργασία και την ασφάλιση, απαραίτητος από το 2009. Πλέον η χορήγηση ΑΜΚΑ σε νεογνό γίνεται με τη γέννηση του παιδιού εφόσον ασφαλίζεται έμμεσα από έναν από τους δυο γονιούς. Η έκδοση ΑΜΚΑ είναι απαραίτητη για την κάλυψη των εξόδων διαφόρων υποχρεωτικών εξετάσεων που γίνονται στο βρέφος μέσα στο μαιευτήριο, από τον ασφαλιστικό φορέα (ΕΟΠΠΥ – ΟΓΑ – ΟΑΕΕ) του γονιού.

Για την χορήγηση ΑΜΚΑ σε νεογέννητο χρειάζεται να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά στο ΚΕΠ ή στο γραφείο ΑΜΚΑ της περιοχής σας, αν υπάρχει. Η διαδικασία κρατάει λίγα λεπτά εφόσον έχετε τα σωστά απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η Διαδικασία για την απόκτηση ΑΜΚΑ του νεογέννητου

 1. Δήλωση γέννησης στο Ληξιαρχείο
  Η Δήλωση γέννησης γίνεται την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τον τοκετό, είτε στα γραφεία του Ληξιαρχείου, είτε μέσα στο μαιευτήριο. Μερικά μεγάλα ιδιωτικά μαιευτήρια έχουν Γραφείο Δήλωσης Νεογνών – αναγγελίες, οπότε δεν χρειάζεται να πάτε στο Ληξιαρχείο. Μπορείτε να υποβάλλετε εκεί την αίτηση για καταχώρηση της γέννησης του παιδιού σας και εντός 2 εργάσιμων ημερών να παραλάβετε από το Γραφείο Δήλωσης Νεογνών την Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης. Διαφορετικά θα χρειαστεί να πάτε στο Ληξιαρχείο. Δείτε ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την δήλωση γέννησης – ληξιαρχική πράξη γέννησης.
 2. Παραλαβή ληξιαρχικής πράξης γέννησης
  Εφόσον κάνετε την δήλωση της γέννησης και λάβετε τη ληξιαρχική πράξη γέννησης είτε από το Ληξιαρχείο, είτε από το Γραφείο Δήλωσης Νεογνών ή Αναγγελιών, μπορείτε να πάτε σε οποιοδήποτε ΚΕΠ για την απόκτηση ΑΜΚΑ του νέου μέλους της οικογένειας σας.
 1. Έκδοση ΑΜΚΑ νεογέννητου
  Παρακάτω είναι όλα τα δικαιολογητικά του γονέα που θα ασφαλίσει το παιδί, που απαιτούνται από το ΚΕΠ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΜΚΑ ΓΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

 1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας του γονέα ή διαβατήριο σε ισχύ
 2. ΑΜΚΑ του γονέα που θα ασφαλίσει το νεογέννητο
 3. Ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεογνού

Η διαδικασία γίνεται κατευθείαν, κάνετε την αίτηση και λαμβάνετε την βεβαίωση ΑΜΚΑ την οποία προσκομίζετε στο μαιευτήριο.

ΑΜΚΑ για ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΒΡΕΦΟΥΣ

Το ΑΜΚΑ του νεογνού θα το χρειαστείτε για να μην επιβαρυνθείτε με τα έξοδα των υποχρεωτικών εξετάσεων που γίνονται στο βρέφος μετά τη γέννηση του όπως χολερυθυρίνη, ομάδα Rhesus, έλεγχος G6PD κ.α. εφόσον θα το ασφαλίσει ένας γονέας. Το ταμείο ασφάλισης του γονέα (ή η ιδιωτική ασφάλεια) καλύπτει τα έξοδα αυτών των εξετάσεων. Οι προαιρετικές εξετάσεις του νεογνού δεν καλύπτονται από τα Ασφαλιστικά ταμεία, αλλά οι υποχρεωτικές εξετάσεις καλύπτονται εφόσον για το βρέφος έχει εκδοθεί ΑΜΚΑ. Κάποια ιδιωτικά μαιευτήρια ζητούν ένα ποσό σαν εγγύηση (250 – 300 ευρώ) το οποίο σας επιστρέφουν αργότερα εφόσον προσκομίσετε το ΑΜΚΑ του νεογέννητου, ενώ άλλα δεν έχουν την δυνατότητα κάλυψης των υποχρεωτικών εξετάσεων του νεογνού και το κόστος των εξετάσεων επιβαρύνει τους γονείς.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΜΚΑ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΕ ΚΕΠ – ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Για να μάθετε το ΑΜΚΑ σας μπορείτε να μπείτε στο http://www.amka.gr/AMKAGR και να συμπληρώσετε τα στοιχεία της ταυτότητας σας, Όνομα, Επώνυμο, Πατρώνυμο & Όνομα μητέρας καθώς και την ημερομηνία γέννησης σας.
Τα ονόματα μπορείτε να τα βάλετε και με λατινικούς χαρακτήρες.

Μετά, πατήστε το κουμπί  «Αναζήτηση» και θα εμφανιστεί ο αριθμός ΑΜΚΑ σας. Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση της σελίδας αλλά αυτό δεν αποτελεί επίσημη βεβαίωση ΑΜΚΑ. Για επίσημη βεβαίωση ΑΜΚΑ για πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να κάνετε αίτηση χορήγησης ΑΜΚΑ όπου θα λάβετε βεβαίωση ΑΜΚΑ με σφραγίδα για επίσημη χρήση.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.