Σύμφωνα με έρευνες το 70% όλων των ζευγαριών βιώνει μια απότομη βουτιά στα πρώτα τρία χρόνια της μητρότητας, κάποια ζευγάρια δυστυχώς δεν καταφέρνουν  να σώσουν τον γάμο τους, κοινώς τους πέφτει ¨βαριά¨ η οικογενειακή ζωή.

Προβλήματα στον γάμο
Προβλήματα στον γάμο

Η επιστήμη λέει πως με τα σωστά ¨εργαλεία¨, τα ζευγάρια έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να παραμείνουν ευτυχισμένα και υγιής κατά την απόκτηση παιδιού.  Κάποια από τα ζευγάρια χρησιμοποίησαν τα ¨εργαλεία¨ αυτά και είδαν αποτελέσματα στην σχέση τους, εκεί που νόμιζαν πως όλα είχαν τελειώσει.

Δείτε ποια σημάδια σας δείχνουν πως ο γάμος σας οδεύει στο γκρεμό και προσπαθήστε να τα διορθώσετε

Σημάδια πως ο γάμος σας χρειάζεται βοήθεια:

Σημάδι # 1: Όταν οι καθημερινές συγκρούσεις εκρήγνυνται

Όλοι μας κάνουμε μικρά καβγαδάκια που και που, αλλά όταν μικρές διαφωνίες (για παράδειγμα, γιατί δεν πλύνατε τα πιάτα;) σας προκαλούν να ξεσπάσετε και να προκαλέσετε μια μεγάλη μάχη για κάτι εντελώς διαφορετικό (ας πούμε το οικονομικό χρέος πριν από 10 χρόνια), ήρθε η ώρα να σταματήσετε και να εξετάσετε προσεκτικά τι συμβαίνει στη σχέση σας.

Σημάδι # 2: Όταν δυσκολεύεστε να εμπιστευθείτε τον σύντροφό σας

Σε όλες τις σχέσεις, η εμπιστοσύνη μπορεί να χτιστεί και να σπάσει. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 32% των παντρεμένων δεν εμπιστεύονται τους συντρόφους τους. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να ξαναχτιστεί και με την πάροδο του χρόνου. Εάν δυσκολεύεστε να εμπιστευθείτε τον σύντροφό σας, κάτι πρέπει να έχει συμβεί στη (ή κατά) σχέση σας που έβλαψε την αίσθηση υποστήριξης και συνεργασίας που κάποτε αισθανθήκατε. Η εμπιστοσύνη είναι ένας βασικός παράγοντας στη σχέση σας – ειδικά όταν μεγαλώνετε ένα παιδί μαζί, επειδή όσο περισσότερη εμπιστοσύνη οικοδομείται, τόσο πιο εύκολο είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να συμβιβαστείτε μεταξύ σας.

Σημάδι # 3: Όταν δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τον σύντροφό σας

Η συγχώρεση σίγουρα δεν είναι εύκολη και δεν μπορείτε να αναγκάσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσετε κάτι εάν δεν είστε έτοιμοι. Αλλά αν έχει περάσει χρόνος και εξακολουθείτε να μην είστε σε θέση να ξεπεράσετε αυτό που ο σύντροφος σας είπε ή έκανε (ή δεν έκανε), τότε ό, τι συνέβη είναι μια μεγάλη υπόθεση και χρειάζεται περισσότερη προσοχή. 

Σημείο # 4: Όταν μαλώνετε για το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά

Η αίσθηση ότι έχετε κολλήσει σε μια σύγκρουση με τον σύντροφο σας για τα ίδια ζητήματα είναι εξαντλητική και εξευτελιστική. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σαν να είστε μέσα σε έναν τροχό που γυρίζει και να μην φτάνετε πουθενά. Όταν οι σύντροφοι ¨κολλάνε¨ στα ίδια και στα ίδια, η σχέση αρχίζει να γίνεται τοξική και η συμπεριφορά του ενός προς τον άλλον να αρχίζει πιθανόν να γίνεται άσχημη.

Προβλήματα στον γάμο

Σημάδι # 5: Όταν η συναισθηματική σας σύνδεση φαντάζει “άδεια”

Τι εννοούμε με αυτό; Μια κενή σύνδεση είναι διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους. Ορισμένοι αναφέρουν πως αισθάνονται ότι ο σύντροφος τους “δεν τους ξέρει”. Άλλοι αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους δεν τους καταλαβαίνει ή δεν τους νοιάζεται. Ωστόσο, νιώθουν πως πίσω από όλα αυτά κρύβεται η αίσθηση ότι ο σύντροφός σας είναι ανίκανος ή απρόθυμος να είναι εκεί για εσάς συναισθηματικά. Σύμφωνα με μια διαρκή έρευνα με 5.000 παντρεμένους, μόνο το 34% θεώρησε ότι είχαν μια υγιή συναισθηματική σχέση στο γάμο τους – και το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε μόλις 28% των ερωτηθέντων που ήταν γονείς.

 

Σημάδι # 6: Όταν εσείς ή ο σύντροφος σας επικρίνει συνεχώς τον άλλον

Σύμφωνα με τον John Gottman, έναν Αμερικανό ψυχολόγο, ο οποίος έκανε εκτενή έρευνα σχετικά με την πρόβλεψη διαζυγίου και την οικογενειακή σταθερότητα, αυτό το σημάδι – και τα δύο που ακολουθούν – είναι σημάδια που μπορούν να οδηγήσουν σε διαζύγιο αν δεν αντιμετωπιστούν. Η χρήση κριτικής ως στυλ επικοινωνίας είναι όταν επιτίθεστε στον χαρακτήρα του συντρόφου σας επισημαίνοντας ελαττώματα. Αυτά τα είδη επιθέσεων περιλαμβάνουν συχνά τις λέξεις “ποτέ” ή “πάντα”.

 

Σημάδι # 7: Όταν εσείς ή ο σύντροφος σας επιτίθεστε στον άλλον με περιφρόνηση

Η περιφρόνηση είναι ένα βήμα πέρα ​​από την κριτική. Αυτό μπορεί να είναι με τη μορφή κλήσης ονόματος (πχ. Υποκοριστικά του ονόματος του συντρόφου),  κοροϊδεύοντας, σαρκάζοντας, ασέβειας, αμφιβολίας και με περίεργα βλέμματα . Όταν αντιμετωπίζεστε με περιφρόνηση από τον σύντροφό σας, συχνά αισθάνεστε άχρηστοι.

Προβλήματα στον γάμο

Σημείο # 8: Όταν εσείς ή ο σύντροφος σας κλείνεστε συναισθηματικά

Σε μια ακραία μορφή, αυτό μπορεί να ονομαστεί “πέτρωμα” και συχνά αποτελεί απάντηση στην περιφρόνηση. Οποιαδήποτε συναισθηματική απόσυρση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στη σχέση σας. Εάν ο σύντροφός σας το κάνει αυτό, είναι πιθανό επειδή αισθάνεται πως δεν τον σέβεστε ή δεν νιώθει ασφαλής με κάποιο τρόπο μέσα στη σχέση.

 

Γιατί υπάρχουν προβλήματα στον γάμο

Είναι δελεαστικό να κατηγορούμε αυτά τα προβλήματα σχέσεων στην έλλειψη ύπνου και το βάρος των νέων ευθυνών που έχετε τώρα ως γονείς. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια προέρχονται από κάτι βαθύτερο, τα οποία η Sue Johnson, PhD, ψυχολόγος που ειδικεύεται στις σχέσεις των ζευγαριών, έχει ονομάσει “τραυματισμό σύνδεσης”. Παρόμοια με έναν σωματικό τραυματισμό, ένας “τραυματισμός σύνδεσης” είναι μια πληγή στη σχέση σας που οφείλεται στην εγκατάλειψη, την απόρριψη ή την προδοσία του συντρόφου σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης στιγμής. Ίσως σε ένα μεγάλο πρόβλημα για σας, που ήταν προφανές, να μην υποστηριχθήκατε από τον σύντροφό σας, όπως εσείς θα θέλατε, ή ίσως να  ήταν κάτι μικρό και καθημερινό, που ο σύντροφός σας δεν κατάλαβε πως το έκανε, αλλά εσάς σας πείραξε (πχ. Ο μουσακάς που φτιάχνει η μαμά μου είναι πιο ωραίος, που μπορεί να είναι όντως. Ή ο μπαμπάς μου θα μου είχε αλλάξει την λάμπα στην κουζίνα, ενώ εσύ ακόμη να την φτιάξεις).

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό, είναι το πρόβλημα, όταν συμβαίνει “τραυματισμός σύνδεσης”, ο συναισθηματικός δεσμός είναι κατεστραμμένος και η σχέση αρχίζει να φαίνεται ανασφαλής ή αναξιόπιστη, επειδή η βασική εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Ως αποτέλεσμα, η σχέση σας μπορεί να υποφέρει με διάφορους τρόπους. Σε γενικές γραμμές, τα ζευγάρια που αλληλοεπιδρούν με αυξημένη αρνητικότητα, είναι λιγότερο παραγωγικά στην επίλυση προβλημάτων και καθίστανται προβλέψιμα στους τρόπους συμπεριφοράς τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις συγκρούσεις, όπου οι σύντροφοι αισθάνονται κολλημένοι και δεν μπορούν να κινηθούν πέρα ​​από συγκεκριμένα γεγονότα. Και αντί να βρουν μια λύση ή συμβιβασμό, και οι δύο σύντροφοι καταφεύγουν σε καταστρεπτικές συμπεριφορές όπως η κριτική, η αμυντικότητα και η απόσυρση.

Προβλήματα στον γάμο
Πως να διορθώσετε την σχέση σας

Εάν αντιμετωπίζετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια, μην ετοιμάσετε να σηκώσετε λευκή σημαία και να εγκαταλείψετε. Η έρευνα δείχνει με ακρίβεια ότι η αλλαγή είναι δυνατή, ακόμη και για τα δυσαρεστημένα ζευγάρια. Εδώ είναι τέσσερα πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να θεραπευτεί η σχέση σας.

Βήμα # 1: Να θυμάστε ότι αυτό είναι φυσιολογικό

Για να ξεκινήσετε, θυμηθείτε ότι κάθε γάμος εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Όλες οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα, ευτυχισμένες εποχές και δύσκολες εποχές, συμφωνίες και διαφωνίες. Κάθε ζευγάρι βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο γάμος είναι πιο δύσκολος από ό, τι περίμεναν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει την επένδυση. Οι μικρές αλλαγές έχουν ευεργετικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.

Βήμα # 2: Αναλογιστείτε και στη συνέχεια ξεκινήστε μια συζήτηση

Γενικά, όταν ο γάμος σας είναι σε κίνδυνο, υπάρχουν δύο μεγάλα βήματα που μπορείτε να κάνετε. Αρχικά  εντοπίστε πώς και γιατί αισθάνεστε άσχημα με την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσά σας.. Στη συνέχεια, ξεκινήστε μια συζήτηση με τον σύντροφό σας για το τι βλέπετε να συμβαίνει. Μια απλή φόρμουλα για να ξεκινήσετε αυτή τη συζήτηση είναι να πείτε “αισθάνομαι … η ανησυχία μου είναι … Πώς νιώθεις γι ‘αυτό;”

Προβλήματα στον γάμο

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ακριβώς πώς αισθάνεστε πριν ξεκινήσετε αυτή τη συζήτηση. Ενώ σκέφτεστε, θυμηθείτε ότι είστε στην ίδια ομάδα. Είναι κοινή ευθύνη σας να καλλιεργείτε τη σχέση. Επίσης, εξετάστε προσεκτικά τα λόγια, τον τόνο και την ένταση όταν αρχίζετε τη συζήτηση, αφού αυτά τα πράγματα έχουν τεράστιο ρόλο για το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 96% των ανθρώπων που ξεκινούν την συζήτηση άσχημα, τότε τελειώνει άσχημα. Προετοιμαστείτε εγκαίρως.

Βήμα # 3: Επιλέξτε να δείτε τον εαυτό σας ως πρόβλημα

Συνειδητοποιούμε ότι αυτό απαιτεί πολλή ταπεινοφροσύνη και θάρρος, αλλά επιλέξτε να δείτε τον εαυτό σας ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο γάμο σας. “Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό, θα δείτε τομείς του εαυτού σας που μπορείτε να αλλάξετε και να εξελιχθείτε”, λένε οι ψυχολόγοι. Δεν μπορείτε να ελέγξετε τον σύντροφό σας και δεν μπορείτε να τον αναγκάσετε να αλλάξει, αλλά μπορείτε να ελέγξετε τον εαυτό σας. Παραδόξως, ένας από τους καλύτερους τρόπους να επηρεάσετε την αλλαγή σε άλλους είναι να αλλάξετε τον εαυτό σας. Έτσι, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επηρεάσετε το γάμο σας για το καλό είναι να εστιάσετε στη βελτίωση του εαυτού σας.

Βήμα 4: Εάν χρειάζεστε παρέμβαση, αναζητήστε θεραπεία

Ο γάμος απαιτεί σκληρή δουλειά και η δημιουργία ενός υγιούς και επιτυχημένου γάμου είναι μια προσπάθεια ζωής. Χρειάζεται θάρρος να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε βοήθεια, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε μόνος, ακόμα περισσότερο όταν ο γάμος σας είναι σε κίνδυνο. Ζητήστε οδηγίες από έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή. Οι σύμβουλοι γάμου μπορούν να σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε τον ¨τραυματισμό σύνδεσης¨ σας και ακόμα να σας διδάξουν νέους υγιείς τρόπους επικοινωνίας. Όσο πιο υγιείς τρόπους μάθετε εσείς και ο σύντροφος σας, τόσο πιο ανθεκτικός θα είναι ο γάμος σας από μελλοντικές απειλές προς τον συναισθηματικό σας δεσμό. (Γιατί ας μην ξεχνάμε: Έρχονται τα εφηβικά χρόνια του παιδιού σας).

Ποτέ μην ξεχνάτε: Οι σχέσεις μπορούν να γίνουν δύσκολες όταν γίνεστε γονείς, αλλά είναι δυνατό να ευδοκιμήσει η σχέση σας και να βιώσετε ακόμη βαθύτερα επίπεδα ουσιαστικής σύνδεσης μαζί, όταν υπάρχει κατανόηση, θέληση και σεβασμός.

 

Πηγή

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.