Αν θέλετε να φτιάχνετε τα δικά σας ψωμάκια και να ξέρετε τι τρώνε τα παιδάκια σας, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την συνταγή της Νικόλ που είναι και αλμυρά αλλά και για γλυκά ψωμάκια!

Ζύμη για αλμύρα και γλυκά ψωμάκια

Υλικά για την αλμυρή ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι γ.οχ.
  • 550 γρ.χλιαρό νερό
  • 10 γρ. αλάτι
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 300 γρ. τυρί ρεγκάτο ή άλλο κίτρινο τυρί ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη
  • 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
  • Ηλιέλαιο
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
  • Σουσάμι

 

Για τη γλυκιά ζύμη:

  •  Ακριβώς τα ίδια υλικά της ζύμης για τα αλμυρά ψωμάκια
  • Για την γέμιση:
  • 250 γρ. ταχίνι με σοκολάτα

Ζύμη για αλμύρα και γλυκά ψωμάκια

 Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ (εκτός από το τυρί,τη ρίγανη,την καπνιστή πάπρικα και το ταχίνι-σοκολάτα )και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να πάρουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.

Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με ύψος  αφού πρώτα την περάσουμε με λίγο ηλιέλαιο. Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και σκεπάζουμε με μια πετσέτα .Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε  τη ζύμη.

Την πλάθουμε ένα μακρόστενο χοντρό μπαστούνι που το κόβουμε στη μέση.

Το ένα ζυμάρι θα το γεμίσουμε με τυρί και το άλλο με ταχίνι-σοκολάτα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Απλώνουμε το ένα ζυμάρι και το ανοίγουμε με τον πλάστη δίνοντας  ένα μακρόστενο σχήμα όσο πιο λεπτό μπορούμε.

Ραντίζουμε με ελάχιστο ηλιέλαιο και σκορπίζουμε τη μισή ποσότητα τυριού. Στη συνέχεια ρίχνουμε ρίγανη και καπνιστή πάπρικα και ξανά από πάνω το υπόλοιπο τυρί.

Διπλώνουμε κάνοντας ένα μακρύ ρολλό και κόβουμε σε κομμάτια πάχους δύο δαχτύλων.Τοποθετούμε τα ρολλάκια σε ταψί με λαδόκολλα και με την κομμένη μεριά προς τα επάνω.

Αλείφουμε με τον κρόκο από ένα αυγό και σκορπίζουμε λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε για 40 -45 λεπτά.

 

Για τα γλυκά ψωμάκια κάνουμε την ίδια διαδικασία ανοίγματος της ζύμης και αντί για τυρί ρίχνουμε 250 γρ ταχίνι-σοκολάτα αφού το έχουμε ζεστάνει πρώτα για να είναι ρευστό.

Αλείφουμε  με ηλιέλαιο και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 40-45  λεπτά.

Αντί για ταχίνι μπορούμε να βάλουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας.

 Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!

Μαρίνου Νικόλ

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.