Με μια ζύμη τρεις διαφορετικές συνταγές!

Βασική συνταγή για ζύμη Σαμπλέ

Υλικά για τη βάση της ζύμης:

  • 300 γρ.βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ.ζάχαρη άχνη
  • 500 γρ.αλεύρι γ.ο.χ.
  • 13 γρ.μπέικιν πάουντερ
  • 16 γρ.ασπράδι αυγού
  • 1 βανιλίνη

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό να ομογενοποιηθούν.

Στη συνέχεια κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα την διπλώνουμε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Περνάμε από βούτυρο μια ταρτιέρα 22 εκ. και στη συνέχεια αλευρώνουμε πολύ καλά.Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και την χρησιμοποιούμε ως βάση για pasta flora, μηλόπιτα και μπισκότα σαμπλέ.

Βασική συνταγή για ζύμη Σαμπλέ

1η συνταγή:

Για την pasta flora:

Τα υλικά για την βάση της pasta flora είναι τα ίδια της ζυμής σαμπλέ (ακολουθούμε την διαδικασία)

300 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας

 

Εκτέλεση:

Ακολουθούμε όλη την παραπάνω διαδικασία κάνοντας τη ζύμη σαμπλέ για την βάση της  pasta flora. Κρατάμε λίγο ζυμάρι για τα κορδόνια(1/3 περίπου της ζύμης).Ανοίγουμε με τα χέρια μας το ζυμάρι μέσα στην βουτυρωμένη ταρτιέρα όσο πιο λεπτό μπορούμε έτσι ώστε να καλύψουμε τη βάση και τα τοιχώματα της τάρτας(ότι περίσσεψει το χρησιμοποιούμε για τα κορδόνια).  Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαρμελάδα της αρεσκείας μας.Σε αλευρωμένη επιφάνεια κάνουμε κορδόνια με το ζυμάρι που κρατήσαμε και τα τοποθετούμε ακτινωτά πάνω στην μαρμελάδα .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά για να σερβίρουμε.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2η συνταγή :

Μηλόπιτα:

 

Για τη βάση της τάρτας ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τη ζύμη σαμπλέ. Κρατάμε το 1/3 της ζύμης για την επικάλυψη.

Για τα μήλα:

4 μήλα κομμένα σε μικρά καρέ

2 κουτ.σούπας βούτυρο αγελάδας

2 κουτ.σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

1 αστεροειδή γλυκάνισο

Εκτέλεση  για τα μήλα:

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο να ζεσταθεί σε χαμηλή θερμοκρασία όχι να κάψει και προσθέτουμε τα μήλα με την ζάχαρη και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά τα μήλα να καραμελώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους(περίπου ένα τέταρτο).

Στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε γυάλινο μπολ να κρυώσουν  πολύ καλά.Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο.

 

Για την τάρτα:

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για την παρασκευή της ζύμης σαμπλέ. Σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη  ταρτιέρα 22 εκ.απλώνουμε την ζύμη να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας .Στη συνέχεια απλώνουμε τα καραμελωμένα μήλα να πάνε παντού.

Με έναν τρίφτη (από την άγρια πλευρά)τρίβουμε το ζυμάρι που κρατήσαμε και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της μηλόπιτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά για να σερβίρουμε.

Προαιρετικά καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη όταν κρυώσει η μηλόπιτα.

 

3η συνταγή :

Μπισκότα σαμπλέ:

Εκτέλεση:

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για να φτιάξουμε την ζύμη σαμπλέ και την κάνουμε ένα χοντρό κορδόνι πάχους 10 εκ. και το κυλάμε σε ενα πιάτο με κανελοζάχαρη.

Στη συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια 2 εκ. και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα χωρίς να τα κολλήσουμε μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά μόνο.

Στην αρχή βγαίνουν μαλακά άλλα όσο περνά η ώρα θα σκληραίνουν.

Αφήνουμενα κρυώσουν και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Νικόλ Μαρίνου

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.