Λένα Μαντά
Λένα Μαντά, ¨Ζωή σε πόλεμο¨

¨Η ζωή είναι πόλεμος, καμιά φορά άγριος… Τίποτα δεδομένο, ακόμα και η αγάπη….¨

Η κα Μαντά είναι αγαπημένη συγγραφέας best sellers, χωρίς να την γνωρίζω προσωπικά, την αγαπώ και τα καλοκαίρια μου την έχω πάντα ¨μαζί μου¨. Κάθε χρόνο περιμένω τον Μάιο που είναι και ο μήνας των γενεθλίων μου, για να αγοράσω το βιβλίο της. Τι ποιο ωραίο δώρο από μένα για μένα!

Το τελευταίο βιβλίο της κα Μαντά το «Ζωή σε πόλεμο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα υπέροχο βιβλίο που η κα Μαντά μας εξομολογείται για ακόμη μια φορά πτυχές του εαυτού της και της ίδιας της ζωής. Όταν ένας συγγραφέας ξεδιπλώνει όλο του το είναι στα βιβλία του, αξίζει να βρίσκεται σε όλες τις βιβλιοθήκες.

Τι σας έκανε να γράψετε αυτό το βιβλίο και να μας εκμυστηρευτείτε πως οι ηρωίδες είστε εσείς και η μητέρα σας;

Ήταν εσωτερική ανάγκη υποθέτω. Στο σύντομο διάστημα της αρρώστιας της, γεννήθηκε αυτή η ιδέα κι όταν εκείνη έφυγε, κυρίευσε το μυαλό μου σε τέτοιο σημείο που θα ήταν αδύνατο να γράψω οτιδήποτε άλλο. Το ταξίδι στο παρελθόν μου ήταν εξαιρετικά επώδυνο, οφείλω να ομολογήσω, αλλά αποτέλεσε και μια ψυχοθεραπεία που ήταν απαραίτητη για τον ψυχισμό μου. Και από την στιγμή που το έγραψα, δεν υπήρχε περίπτωση να κοροϊδέψω τους αναγνώστες, «πλασάροντας» το σαν μυθιστόρημα. Ήταν η αφετηρία μου και ήθελα να το γνωρίζουν.

Θεωρείτε πως με αυτό το βιβλίο κάνετε ένα είδος ψυχοθεραπείας, και αν ναι, τελικά σας βοήθησε να κλείσετε πληγές του παρελθόντος;

Όπως σας είπα, ναι, ήταν ψυχοθεραπεία και πραγματικά δεν περίμενα πως γράφοντας την λέξη τέλος, θα κατάφερνα να συμφιλιωθώ με την γυναίκα που μου έδωσε τόσα, που μου στέρησε αρκετά, αλλά τελικά χάρη σ’ εκείνη ή εξαιτίας εκείνης, έγινα αυτό που είμαι σήμερα. Σε πολλά σημεία, μπορώ να πω πως κατάφερα ακόμα και να την δικαιολογήσω και έφτασα σήμερα να λέω πως είμαι περήφανη που είμαι κόρη της! Ήταν πολύ σκληρή γυναίκα, αλλά κληρονόμησα τα γονίδιά της! Μ’ έμαθε πως η ζωή είναι πόλεμος, καμιά φορά άγριος… Τίποτα δεδομένο, ακόμα και η αγάπη….

Έχετε κι εσείς 2 υπέροχα παιδιά,  βλέποντάς τα έχετε δικαιολογήσει συμπεριφορές της μητέρας σας; Εννοώ, αν έχετε σκεφτεί πως κι εκείνη ήθελε πραγματικά να σας προστατεύσει με τον τρόπο της και την συμπεριφορά που είχε προς εσάς.

Κλισέ μεν, αλλά πραγματικότητα: Δεν υπάρχει σχολείο για να γίνεις καλός γονιός! Ούτε καν… σεμινάρια! Όσο μεγάλωναν τα παιδιά μου, μπορώ να πω πως συνειδητοποίησα πιο έντονα τα λάθη της μητέρας μου. Η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη. Δεν πίστεψα ποτέ πως ότι έκανε το έκανε από κακία. Αλλά μέσα της πάλευαν η γυναίκα και η μητέρα. Ενίοτε έχανε η μητέρα… Όσο για τα παιδιά μου, προσπάθησα σκληρά να μην κάνω τα λάθη της, υποψιάζομαι πως έκανα άλλα, ίσως και πιο σοβαρά για τα οποία θα κριθώ κι εγώ από τα παιδιά μου!

Αν σας ζητούσα να μας πείτε μια συμβουλή που θα δίνατε στις νέες μανούλες ποια θα ήταν αυτή και σε τι θα τις βοηθούσε;

Μπορεί να σας φανεί λίγο περίεργο αυτό που θα σας πω, αλλά σιχαίνομαι να δίνω συμβουλές και ο λόγος είναι πως όταν συμβουλεύεις κάποιον, το κάνεις με γνώμονα τον εαυτό σου. Ουσιαστικά του λες, τι έκανες ή τι θα έκανες εσύ, ενώ εκείνος είναι μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα! Δεν υπάρχουν πατέντες, ούτε συνταγές στις ανθρώπινες σχέσεις, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για την σχέση μάνας και παιδιού. Ειδικά στις μέρες μας, ο χρόνος που περνούν με τα παιδιά τους οι μητέρες, τείνει να λιγοστεύει όλο και περισσότερο. Πολύ γενικόλογα, θα τολμούσα να πω, πως αυτό που πρέπει μια μάνα ν’ αποφεύγει είναι οι ενοχές! Τότε κάνει τα μεγαλύτερα λάθη! Τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε και μας χειραγωγούν. Το «όχι» είναι πολύ περισσότερο απαραίτητο από το «ναι». Τα παιδιά χρειάζονται όρια και κάποιον που να μην επιτρέπει να τα ξεπερνούν!

Μεγαλώνοντας σε μια ουσιαστικά μονογονεϊκή οικογένεια, θεωρείτε πως η ύπαρξη του πατέρα είναι τελικά αρκετά σημαντική για το μεγάλωμα των παιδιών;

Εξαρτάται από τον πατέρα! Ένας πατέρας που είναι παρών μόνο σαν παρουσία αλλά απών στα υπόλοιπα, δεν προσφέρει και πολλά. Είμαι υπέρμαχος της οικογένειας, όταν αυτή στηρίζεται σε δύο ζευγάρια πόδια!  Η γυναίκα στις μέρες μας, έχει έμπρακτα αποδείξει πως, όσο μεγάλο κι αν είναι το κόστος για την ίδια, τα καταφέρνει θαυμάσια και στους δύο ρόλους.

Έχετε δηλώσει πως ο σύζυγός σας είναι το στήριγμα σας, πόσο δύναμη δίνει αυτό σε μια εργαζόμενη μανούλα και γυναίκα;

Έλεγα πάντα στα παιδιά μου και το πιστεύω, πως όσο ψηλά κι αν φτάσουν, όσα χρήματα κι αν αποκτήσουν, όση δόξα κι αν κερδίσουν, όλα αυτά, χωρίς τον σωστό σύντροφο, αφήνουν κενά. Εγώ ευτύχησα να έχω δίπλα μου έναν άνθρωπο που με λάτρευε, ήταν και είναι η δύναμή μου. Η σπονδυλική μου στήλη… Μ’ εκείνον δίπλα μου, μπορώ να έχω απέναντι, όλο τον κόσμο!

Μπήκαμε στο 2019, αν κάνετε αναδρομή στο παρελθόν θεωρείτε πως έχετε εκπληρώσει αρκετούς από τους στόχους σας;

Ο μόνος και πρωταρχικός μου στόχος, αυτός που είχα από παιδί, ήταν να φτιάξω μια οικογένεια όπως την είχα ονειρευτεί. Αυτός ο στόχος λοιπόν επετεύχθη. Όλα τα υπόλοιπα δεν τα κυνήγησα ποτέ, χωρίς να πω πως δεν δούλεψα σκληρά για να κρατήσω τα κεκτημένα.

Για το τέλος, θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας, τι νέο βιβλίο μας περιμένει φέτος τον Μάιο;

Τον Μάιο, οι εκδόσεις Ψυχογιός και εγώ, προσφέρουμε στο αναγνωστικό κοινό, ένα …. Ταξίδι στην Βενετία! Το νέο μου μυθιστόρημα με αυτόν τον τίτλο, θα βρίσκεται στις προθήκες στις αρχές του μήνα και ελπίζω να ταξιδέψει όμορφα τους αναγνώστες!

 

Ευχαριστώ πολύ την κα Μαντά και τις εκδόσεις Ψυχογιός για την υπέροχη συνέντευξη!

Δείτε το βιβλίο της Λένας Μαντά ¨Ζωή σε πόλεμο¨ εδώ.

Βρείτε την συγγραφέα στο Instagram και στο Facebook

 

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.