Σε λίγες μέρες ξεκινάνε τα σχολεία και για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια απαιτητική περίοδος για κάθε οικογένεια. Φέτος η συνθήκη είναι ακόμα πιο απαιτητική. Περάσαμε μια περίοδο 6 μηνών όπου ήρθαμε αντιμέτωποι και ακόμα είμαστε με μια πανδημία η οποία μας ανάγκασε να δουλέψουμε διαφορετικά, να κοινωνικοποιηθούμε διαφορετικά, να ταξιδέψουμε διαφορετικά, να γιορτάσουμε σημαντικές μέρες διαφορετικά και να αντιληφθούμε πόσα πράγματα είναι έξω από τον έλεγχο μας αλλά ταυτόχρονα να δούμε πόσο προσαρμοστικοί είμαστε, πόσα « αποκλείεται εγώ να μπορώ να κάνω το τάδε»  γύρισαν τούμπα και είδαμε ότι το « τάδε» όχι μόνο μπορούμε να το κάνουμε αλλά ίσως να μας αρέσει και περισσότερο τελικά.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς και τα παιδιά στην εποχή του κορωνοιού βιώνουν ακόμα μεγαλύτερο επίπεδο στρες και άγχους. Σε αυτό συμβάλλουν οι συνεχόμενες νέες πληροφορίες και δεδομένα που προκύπτουν από τους επιστήμονες που πολλές φορές τα νέα δεδομένα απορρίπτουν τα προηγούμενα κάτι που οδηγεί στην αύξηση του αισθήματος ανασφάλειας, του αισθήματος « τί να πιστέψω τώρα», « άλλα μας έλεγαν πριν 10 μέρες, άλλα σήμερα».

ομαλή επιστροφή στα θρανία Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Αρχικά πρέπει να πούμε πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να έρθουμε αντιμέτωποι με τις δικές μας φοβίες και άγχη. Τα παιδιά, ειδικά προσχολικής ηλικίας αφουγκράζονται και υιοθετούν τον συναισθηματικό τόνο των γονέων. Αν λοιπόν εγώ είμαι σε πανικό το πιο πιθανό είναι και το παιδί μου να συμπεριφερθεί ανάλογα. Οι γονείς πρέπει να διαβεβαιώσουν τα παιδιά ότι ο κόσμος είναι ασφαλής, όλα θα πάνε καλά μέσα στα πλαίσια ότι αντιμετωπίζουμε μια πανδημία, δεν θέλουμε να τους πούμε « όλα θα πάνε καλά έτσι και αλλιώς» γιατί αυτό θα ήταν ψέμα. Η ζωή τους αντικειμενικά αλλάζει, υπάρχουν απώλειες και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους. Τους εξηγούμε ότι οι όποιες αλλαγές που θα έχουν να υιοθετήσουν (να φορέσουν μάσκα, να χρησιμοποιούν αντισηπτικά κοκ) είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να είναι ασφαλή εκείνα αλλά και οι γύρω τους.

Η τεχνική « το ονομάζεις- το δαμάζεις» :

Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε χώρο και χρόνο στα παιδιά να μας μιλήσουν για τις ανησυχίες τους και να τις ονομάσουν.  Μπορούμε επίσης να τα βοηθήσουμε κάνοντας μια λίστα με τις ανησυχίες τους  με βαθμό « έντασης» και να τις συζητήσουμε μαζί τους, να τις αποκωδικοποιήσουμε και να τους μάθουμε πώς μπορούν να τις αντιμετωπίσουν. Για παράδειγμα μπορεί μιλώντας με το παιδί μας να μας πει ότι ένας λόγος που ανησυχεί να γυρίσει στο σχολείο είναι ότι μπορεί να κολλήσει κορωνοιό και μετά να κολλήσει την γιαγιά του που άκουσε στις ειδήσεις ότι « οι άνω των 65 πεθαίνουν». Μπορούμε εκεί  να του εξηγήσουμε με ποιον τρόπο θα μπορέσει να ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο το ίδιο να κολλήσει, αλλά να το ενημερώσουμε και με ποιόν τρόπο και πότε θα βλέπει από εδώ και πέρα την αγαπημένη του γιαγιά με ασφάλεια.

Εστιάστε σε αυτά που πηγαίνουν καλά :

όπως είπαμε είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τα παιδιά μας και να μοιραστούν μαζί μας τί τους ανησυχεί, αλλά παράλληλα θα τους βοηθήσει πολύ να καλλιεργήσουν τον τρόπο σκέψης που θα τους βοηθήσει να εστιάσουν και στα θετικά που έχουν να περιμένουν με την έναρξη των σχολείων. Ρωτήστε τα « Για ποιο πράγμα ανυπομονείς περισσότερο τώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία; », « Τί σου έλειψε περισσότερο όλον αυτόν τον καιρό που τα σχολεία ήταν κλειστά;».

ομαλή επιστροφή στα θρανία

Κάνετε πρόβα τα νέα μέτρα που θα έχουν να ακολουθήσουν :

Αγοράστε μαζί τις μάσκες που θα έχουν να φοράνε, αφήστε τα να τις επεξεργαστούν, να παίξουν ενδεχομένως και στο σπίτι φορώντας τες, μάθετε τους πώς να τις φοράνε με ασφάλεια, εξηγείστε τους την χρήση του αντισηπτικού, πώς θα πρέπει να τηρούν κάποιες αποστάσεις στα διαλείμματα. Σε όλο αυτό είναι πιθανόν να έρθετε αντιμέτωποι με αντίδραση και δυσαρέσκεια, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ακούστε την. Δεχτείτε την. Πείτε τους «ναι, και εμένα δεν είναι το καλύτερο μου όλο αυτό», αλλά υπενθυμίστε τους ταυτόχρονα (και σε εσάς επίσης) ότι όλο αυτό είναι προσωρινό, δεν θα είναι έτσι για πάντα. Τα πάντα ρει άλλωστε, σωστά ;

Διατηρείστε μια ρουτίνα :

τα παιδιά έχουν υποστεί πάρα πολλές αλλαγές στην ζωή τους από την περίοδο της καραντίνας και έπειτα. Βοηθήστε τα δημιουργώντας μια ρουτίνα και τηρείστε την. Για παράδειγμα, φάτε μαζί το βράδυ, μετά το διάβασμα κάνετε μια βόλτα στην γειτονιά σας δίχως σκοπό (το 6 της καραντίνας), απλά για να χαλαρώσετε και να μιλήσετε έστω για 15 λεπτά.

Μην ξεχνάτε να φροντίζετε και εσάς :

όπως είπαμε πιο πριν, οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται και «διαβάζουν» πολύ καλά τους γονείς τους σε μηνύματα όπως αλλαγή του τόνου της φωνής και  αλλαγή των εκφράσεων τους. Οι γονείς που ενδιαφέρονται για την δική τους ευεξία και ψυχική υγεία είναι πιο ικανοί να φροντίσουν και τα παιδιά τους. Να είσαστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και φροντίστε να έχετε άτομα γύρω σας που λειτουργούν ως υποστηρικτικό πλαίσιο. Ο νούμερο ένα δείκτης ευδαιμονίας σύμφωνα με έρευνες είναι το αίσθημα του ανήκειν. Φροντίστε πού ανήκετε και ζητήστε και βοήθεια ειδικών όπου νιώθετε ότι το χρειάζεστε.

Τέλος κάτι που θα βοηθήσει σε μια ομαλή επιστροφή στα θρανία είναι να ξεκινήσετε από τώρα.

ομαλή επιστροφή στα θρανία

Μια εβδομάδα πριν – Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο λίγο νωρίτερα. Η έλλειψη ύπνου έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στην αύξηση του άγχους, αλλά επίσης αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να έχουν μια πιο ομαλή προσαρμογή στα ωράρια του σχολείου.

Μια μέρα πριν το σχολείο– Ετοιμάστε μαζί τα σνακ του, τα ρούχα του και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Την ημέρα του σχολείου– Ξυπνήστε 10 λεπτά νωρίτερα. Μην τα κάνετε όλα στο παρά 5 και απολαύστε την διαδικασία. Covid ξε-covid  είναι η πρώτη μέρα των παιδιών σας σε μεγαλύτερη τάξη, το παιδί σας μεγαλώνει μπροστά στα μάτια σας…μην το χάσετε!

Αυτά! Να είστε καλά!

Βαρούχ Έττυ

Σύμβουλος ψυχικής υγείας- ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και ενηλίκων

ΜS(C) in Applied Psychology

Mail – [email protected]

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.