Η παιδική απραξία [apraxia speech (CAS)] είναι μια κινητική διαταραχή ομιλίας. Τα παιδιά με παιδική απραξία [CAS] έχουν προβλήματα στους ήχους, στις συλλαβές αλλά και στις λέξεις. Αυτή η διαταραχή δεν οφείλεται σε κάποια μυϊκή αδυναμία ή κάποια παράλυση. Το πρόβλημα – δυσκολία εντοπίζεται στον εγκέφαλο. Και πιο συγκεκριμένα στον σχεδιασμό οποίος συμβάλει στην ορθή επικοινωνία. Επηρεάζονται δηλαδή τα μέρη του σώματος (π.χ. χείλη, γνάθος, γλώσσα) που απαιτούνται για την ομιλία. Το παιδί ξέρει τι θέλει να πει, αλλά ο εγκέφαλός του δυσκολεύεται να συντονίσει όλες τις μυϊκές κινήσεις που είναι απαραίτητες για να πει αυτές τις λέξεις που θέλει να πει ή σκέφτεται.

Παιδική απραξία

!! Κάποιες προειδοποιητικές ενδείξεις για την απραξία σε βρέφη και σε μικρά παιδιά:

  • Δυσκολία στη διατροφή ή στην μετάβαση σε στερεά τρόφιμα.
  • Δεν είναι δυνατή η ορθή σύνταξη δύο λέξεων μαζί ή η σύνταξη σύντομων προτάσεων – φράσεων.
  • Το παιδί κάνει ασυμβίβαστα σφάλματα ήχων. Πχ. πεταλούδα – πεταλουζα – πεταλουσα – πεταλουλα – πεταλουτα .
  • Ο λόγος του παιδιού συνήθως ακούγεται ασταθής, μονότονος αλλά και κάποιες φορές φαίνεται ότι το παιδί τονίζει τη λάθος την συλλαβή ή την λέξη.
  • Το παιδί έχει μεγάλη δυσκολία με την αυθόρμητη ομιλία του.

Παιδική απραξία

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά με απραξία

Τα παιδιά με απραξία θα ωφεληθούν από ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, που θα τους βοηθήσει να αισθάνονται καλά και θετικά, καθώς θα προσπαθούν όλα τα μέλη τις οικογένειας να αυξήσουν τις επιτυχείς προσπάθειες επικοινωνίας που κάνει το παιδί. Η κατάλληλη θεραπεία στο σπίτι, είναι η συνεχείς επανάληψη των φωνημάτων – λέξεων που το παιδί αντικαθιστά συνέχεια. Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να το πέτυχετε αυτό είναι να καθίσετε μπροστά από έναν καθρέπτη και να δίνεται το σωστό μοντέλο για την παραγωγή του φωνήματος. Και κάθε φορά που το παιδί θα λέει τον ήχο λάθος θα του ξανά δείχνετε το μοντέλο. Πρέπει να έχετε αρκετή υπομονή γιατί το παιδί δεν μπορεί να αντιληφθεί το λάθος που κάνει λόγο τις δυσκολίας που υπάρχει στον εγκέφαλο τους . Τέλος, τα παιδιά με απραξία θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης με κατάλληλος θεραπευτές για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν το παιδί σας.

Μαίρη Κουτσοπετάλου

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.