1. Η δύναμη του παιχνιδιού

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.Η δύναμη και η αξία του παιχνιδιού στην ανάπτυξη της ομιλίας ενός παιδιού δεν μπορεί ποτέ να παραλειφθεί. Ενώ παίζουν με τα παιχνίδια  τους αφιερώστε χρόνο για να καθίσετε μαζί τους και να διαμορφώσετε τον τρόπο χρήσης του παιχνιδιού. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να  χρησιμοποιησετε μια κινούμενη φωνή για να επισημάνετε τα διάφορα μέρη τους στόχους του παιχνιδιού.

 

  1. Η δύναμη των λέξεων

Οι καθημερινές σας αλληλεπιδράσεις με το παιδί σας είναι απολύτως σημαντικές για την ανάπτυξή τους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μιλήσει με σαφήνεια, καταληπτότητα, και με την κατάλληλη προσωδία έτσι ώστε να σας καταλάβουν. Χρησιμοποιήστε λέξεις συνωνημες για να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους. Θέστε έπειτα κάποιες ερωτήσεις και  φροντίστε να τους δώσετε λίγο χρόνο για να  σας απαντήσουν.

 

  1. Αφήστε το παιδί σας να μιλήσει για τον εαυτό του

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.Αφήστε το παιδί σας να εκφράσει τις ανάγκες του μόνο του. Δώστε του λίγο χρόνο αλλά και την ευκαιρία να σας μιλήσει.  Δηλαδή αντί να τον ρωτήσετε  “Αν Θέλει αυτό ή κάτι τέτοιο”, αφήστε το να χρησιμοποιήσει τα δικά του λόγια για να σας ενημερώσει για το τι θέλει / χρειάζεται.

 

  1. Ενεργή ακρόαση

Ως γονέας, μπορεί να έχετε  ένα γεμάτο πρόγραμμα αλλά πρέπει να δείξετε ότι είστε ενεργός ακροατής την ώρα που το παιδί σας σας λέει κάτι. Δείξτε ότι σας ενδιαφέρει αυτό που σας λέει κάνοντας του διάφορες ερωτήσεις που θα σχετίζονται με τη συζήτηση που έχει είδη ξεκινήσει μαζί σας. Επίσης, φροντίστε να του δώσετε την ευκαιρία να μιλήσετε για πράγματα που του ενδιαφέρουν.

 

  1. Διαβάστε, Διαβάστε και Διαβάστε περισσότερο

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.Η ανάγνωση είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της ομιλίας και της γλωσσικής ανάπτυξης. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να διαβάζετε στο παιδί σας. Ξεκινήστε με απλά βιβλία που επαναλαμβάνουν λέξεις και φράσεις (ο ρυθμός και η προσωδία είναι εξαιρετικός για την ανάπτυξη της ομιλίας). Ακόμη και η ανάγνωση του ίδιου βιβλίου ξανά και ξανά μπορεί να  βοηθήσει το παιδί έτσι ώστε να εξασκήσει τις γλωσσικές του δεξιότητες

Καθώς μεγαλώνουν, διαβάστε τους πιο σύνθετα βιβλία και θέστε τους απλές ερωτήσεις κλειστού τύπου (ναι – όχι) και στην συνέχεια ανοιχτού (αναλυτική απάντηση).

 

  1. Χρόνος διασκέδασης με κάρτες Flashcards

Υπάρχουν πολλές δωρεάν κάρτες που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο ή να αγοράσετε. Αυτές προσφέρουν στα παιδιά πολλές γνώσεις. Εστιάστε στις κάρτες flashcard που έχουν δύσκολους ήχους. Για να τραβήξετε το ενδιαφέρον του παιδιού σας, σκεφτείτε ένα είδος ανταμοιβής.

 

  1. Καθρέφτης, καθρέφτης στον τοίχο

Η μοντελοποίηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι οποιουδήποτε προγράμματος λογοθεραπείας και οι γονείς μπορούν να μπουν στη διασκέδαση βοηθώντας τα παιδιά τους να μάθουν πώς να προφέρουν σωστά τα φώνημα που δυσκολεύονται χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη. Επιλέξτε μερικές λέξεις που τους δυσκολεύουν και δείξτε τους πως προφέρονται σιγά-σιγά καθώς είναι μπροστά στον καθρέφτη.

 

  1. Τραγουδήστε συνεχώς

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.Τα παιδιά αγαπούν τα τραγούδια και τους αρέσει να μαθαίνουν νέες λέξεις που έχουν κάποια ομοιοκαταληξία. Με αυτήν την άσκηση το παιδί δουλεύει την ακουστική του μνήμη με σκοπό να βελτιωθεί η σιγά σιγά και η έκφραση τους.

Μαίρη Κουτσοπετάλου

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή για Κοχύλες γεμιστές με κιμά από κοτόπουλο, Νικόλ Μαρίνου
Επόμενο άρθροΣυνταγή για Energy Balls, από τον σεφ Κυριάκο Μελά
Μαίρη Κουτσοπετάλου
Λογοθεραπεύτρια και Ειδικός του TEACCH program, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα για την επικοινωνία και την εκπαίδευση παιδιών με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.