Τώρα που έκλεισαν τα σχολεία κάθε γονιός προβληματίζεται πως θα απασχολήσει τα παιδιά με δημιουργικό τρόπο. Είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Να διαβάσουμε, να παίξουμε, να κάνουμε κατασκευές, να μαγειρέψουμε μαζί…

Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει με τα παιδιά μας  για τα όρια μπροστά στην οθόνη σε πολλές περιπτώσεις θα καταστρατηγηθούν στην παρούσα φάση, καλό όμως είναι να σιγουρευτούμε ότι τουλάχιστον η ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο θα είναι ποιοτική.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει διάφορες ηλεκτρονικές ιστοσελίδες οι οποίες εμπεριέχουν εκπαιδευτικό υλικό, διαδραστικά βιβλία, λογισμικό, οπτικοακουστικό υλικό και δραστηριότητες για παιδιά.

Προτάσεις για ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη για παιδιά και μεγάλους
Προτάσεις για ποιοτικό χρόνο μπροστά στην οθόνη για παιδιά και μεγάλους

Θρυλικές παραστάσεις εθνικού θεάτρου στο διαδίκτυο

Μια πολύ ωραία πρόταση έρχεται από την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου μέσω της οποία διατίθεται το οπτικοακουστικό αρχείο της. Ένας πραγματικός θησαυρός στο σπίτι μας…Για να μπει κάποιος στο αρχείο επισκέπτεται τον ιστότοπο του Εθνικού Θέατρου www.n-t.gr και πηγαίνουμε στην κατηγορία «γνωρίστε μας». Εκεί βρίσκεται η ένδειξη «ψηφιοποιημένο αρχείο» που οδηγεί στον μοναδικό πλούτο του Εθνικού Θεάτρου.

Ωρα για επανάληψη

Για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου υπάρχουν διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες που περιέχουν μαθήματα και εξ΄αποστάσεως διαδασκαλία και οι οποίες στην παρούσα φάση διατίθενται δωρεάν. Ενδεικτικά αναφέρουμε το www.lab4u.gr  για παιδιά Γυμνασίου Λυκείου και  το  https://brainy.gr/ για παιδιά Γυμνασίου και παιδιά Ε και ΣΤ δημοτικού. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες τέτοιες πλατφόρμες, αρκεί να ψάξει κανείς και να βρει αυτό που θεωρεί ότι του ταιριάζει καλύτερα.

Ναι στο YouTube αλλά ποιοτικά

Δε χρειάζεται όλη μέρα να κρέμονται τα παιδιά από τα χείλη του αγαπημένου τους YouTuber ή να βλέπουν  βίντεο αμφιλεγόμενου περιεχομένου, υπάρχουν και εκπαιδευτικά κανάλια που μπορεί κανείς να βρει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου προτείνει για  τα μεγαλύτερα παιδιά τα εξής:

Καθημερινή Φυσική

Astronio 

Educational TVGreece

Φτιάξε το μόνος σου – δημιουργικές ιδέες – DIY Greek

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Το i-create.gr είναι ουσιαστικά η διαδικτυακή μορφή της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Είναι μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργούν, μοιράζονται και αξιολογούν ψηφιακό περιεχόμενο. Ψηφιακά έργα θα αναπτύσσονται μέσα απόδιαγωνισμούς, καμπάνιες και συνεργασίες με σχολεία, Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς σε εθνικό, τοπικό ή διεθνές επίπεδο.

Διαδραστικά σχολικά βιβλία

Περιέχει όλα τα βιβλία των τριών σχολικών βαθμίδων με εμπλουτισμένα link, με σχετικά βίντεο και δραστηριότητες ανά ενότητα και βιβλίο.

 e- διδασκαλία
Εκπαιδευτικά παιχνίδια και ασκήσεις για παιδιά από νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Έμφαση στο παιχνίδι και τη διαδραστική δημιουργικότητα προσφέρουν και τα ιμεάκια, η νεανική παρέα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Παιχνίδια μνήμης, δράσης, γνώσεων, λογικής ιντριγκάρουν πραγματικά τα παιδιά ενώ στα highlights της σελίδας είναι σίγουρα η ενότητα «Δημιουργήστε» όπου τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν και να τυπώσουν τα δικά τους προγράμματα και προσκλήσεις για παιδικά πάρτι.

Για όσους αγαπούν τα βιβλία και για όσους θα ήθελαν τα παιδιά τους να αρχίζουν να διαβάζουν περισσότερο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) έχει δημιουργήσει το site του Μικρού Αναγνώστη. Από τις πλέον ενδιαφέρουσες και οργανωμένες προσπάθειες στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ανανεώνεται ιδιαίτερα συχνά και τα παιδιά μπορούν να βρουν το βιβλίο που ψάχνουν, με έν κλικ να το ξεφυλλίσουν και να απολαύσουν την αφήγηση, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς συγγραφής αλλά και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα που τους απασχολούν, όπως είναι ο εκφοβισμός.

Το Jele.gr είναι από τις παλαιότερες αλλά και πλέον ενδιαφέρουσες προσπάθειες στο ελληνικό Διαδίκτυο για τη δημιουργία μίας εκπαιδευτικής ιστοσελίδας που θα απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού. Οι διαθέσιμες δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στην ύλη αυτών των τάξεων και γενικώς τα παιδιά έχουν πολλές δυνατότητες.

Το click-me.gr απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και προσφέρει μία ευρεία γκάμα από ασκήσεις, ενώ επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν και αγγλικά. Υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία, ενώ είναι ιδιαίτερα πρακτικό είναι οι γονείς μπορούν να «κατεβάσουν» και να εκτυπώσουν ασκήσεις και φύλλα εργασιών.

Στο αερόστατο, παιδιά κυρίως προσχολικής ηλικίας μπορούν να έρθουν σε επαφή παίζοντας με τις πρώτες «πράξεις» της γραφής, της ανάγνωσης και των μαθηματικών ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν τον κόσμο, τον εαυτό τους και βασικές έννοιες. Η γνώση χωρίζεται σε επίπεδα ενώ οι φωνητικές οδηγίες των χαρακτήρων της σελίδας είναι κατατοπιστικές για το τι πρέπει να κάνει το παιδί και πολύ ευχάριστες!

Στο  http://www.kidmedia.gr/ θα βρείτε  εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά από 2 ετών και άνω καθώς  και για παιδιά με ειδικές ανάγκες. H ιστοσελίδα  αυτή σας δίνει τη δυνατότητα εφόσον εγγραφείτε να κατεβάσετε ασκήσεις με ενσφηνώματα, αλλά και διάφορες εφαρμογές, ανάλογα με τις γνώσεις, τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του παιδιού.

 Πλούσιο υλικό για εκπαιδευτικούς και γονείς θα βρείτε και στον γραφούλη και τη γραφούλα που έχουν κάνει κυριολεκτικά φύλλο και φτερό την ύλη της πρώτης δημοτικού προσφέροντας πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο υλικό για κάθε ενότητα και υποενότητα της διδακτέας ύλης.

Στόχος της εφαρμογής 10′ στην ορθογραφία είναι η εξάσκηση στην ελληνική ορθογραφία.  Παράλληλα αναπτύσσονται οι ακόλουθες επιμέρους δεξιότητες: γραφή και αναγνώριση λέξεων, ταχύτητα αντίδρασης, λογική σκέψη και παρατηρητικότητα. Απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού και είναι κατάλληλη για μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, λογοθεραπεία. Περιλαμβάνει 3 εκπαιδευτικές δραστηριότητες και 3 εκπαιδευτικά παιχνίδια για την εξάσκηση στην ορθογραφία στα ελληνικά.

Το παιδαγωγικό λογισμικό για το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στο Δημοτικό Σχολείο που έχει εγκρίνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, είναι διαθέσιμο online. Μπορείτε να βρείτε το λογισμικό εδώ

Επίσης μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα είναι του Υπουργείου Παιδείας, το Περιβάλλον, η προστασία του δάσους.

Το origami-kids.com περιέχει κατασκευές με απλό χαρτί όπως οι σαΐτες και τα καραβάκια που κατασκευάζαμε μικροί. Η διαφορά είναι πως η δραστηριότητα αυτή έχει εξελιχθεί και υπάρχουν πλέον πάνω από δέκα διαφορετικές κατηγορίες για να κατασκευαστούν τέτοια μικροαντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό εξασκείται η δημιουργικότητα και εφευρετικότητα του παιδιού.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ  ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ:

 

Πηγή: saferinternet4kids.gr


 

ΑΛΛΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ONLINE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Μαζέψαμε για εσάς, όσον το δυνατόν περισσότερες, δωρεάν υπηρεσίες για όσο διαρκεί ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι.
Αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ 🙏σε όσες/ους προσφέρουν όλες αυτές τις υπηρεσίες.
Αν γνωρίζετε κάποια και λείπει από τη λίστα 📋, μπορείτε να το γράψετε στα σχόλια ή να μας στείλετε pm και θα το προσθέσουμε.
Αν σας αρέσει η συγκεκριμένη ανάρτηση μπορείτε να τη κοινοποιήσετε, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή τη πρωτόγνωρη κατάσταση.

#staysafe #μένουμεσπίτι #covid19

🎭ΘΕΑΤΡΟ

☑️ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ – Δωρεάν Παραστάσεις
https://poreiatheatre.com/

☑️ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – Παιδικές Παραστάσεις
http://www.nt-archive.gr/theaters.aspx?company=10&fbclid=IwAR3JegcR-YGSySMFNvAYig39jrOEm5C4vuRv5wxi00OI0yvZ5Qn0cQhRSFE

☑️ 7+1 ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (που μπορείς να παρακολουθήσεις από το σπίτι)
https://www.thessalonikiartsandculture.gr/kosmos/art-salad/7-1-theatrikes-parastaseis-poy-mporeis-na-parakoloythiseis-apo-to-spiti/

☑️ ΌΠΕΡΕΣ (online από το Teatro di San Carlo της Νάπολης)
https://www.elculture.gr/blog/article/operes-online-teatro-di-san-carlo/

☑️Online θεατρικές παραστάσεις του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
https://e-didaskalia.blogspot.com/2020/03/karagkiozis.html?m=1

 

🎥ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ🍿

☑️35 ΔΩΡΕΑΝ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΟΣΚΑΡ
https://www.enallaktikos.gr/Article/7705/deite-35-tainies-poy-kerdisan-oskar-online-kai-dwrean-edw

☑️ONLINE ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
https://webtv.ert.gr/shows/to-sinema-sto-spiti-sas/

☑️4 ταινίες του ΑΝΤΡΕΙ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ (δωρεάν με αγγλικούς υπότιτλους)
https://www.culturenow.gr/4-tainies-toy-antrei-tarkofski-dorean-sto-youtube-me-agglikoys-ypotitloys/

 

🎞NTOKΙMANΤΕΡ📺

☑️ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
https://www.youtube.com/user/HellenicCosmos/videos

☑️ ΔΩΡΕΑΝ Ντοκιμαντέρ (με Ελληνικούς Υπότιτλους)
https://greekdocumentaries2.blogspot.com/

☑️ IDFA Ντοκιμαντέρ
https://www.idfa.nl/en/collection/documentaries

 

📖ΒΙΒΛΙΑ📚

☑️ OPEN BOOK
https://www.openbook.gr/

☑️ GUTENBERG PROJECT
https://webtv.ert.gr/shows/to-sinema-sto-spiti-sas/

☑️ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ με αφήγηση
https://plastelini.xyz/e-book-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%8d%ce%b8%ce%b9%ce%b1/

☑️ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
https://www.nlg.gr/collection/ilektroniko-anagnostirio/

☑️ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramithia-istories-online/
http://www.mikrosanagnostis.gr/istoria_list.asp

 

🕍ΜΟΥΣΕΙΑ🏦

☑️ GOOGLE ARTS & CULTURE (Περιέχει πολλές συλλογές μουσείων)
https://artsandculture.google.com/

☑️ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – Αθήνα
https://www.namuseum.gr/collections/

☑️ ΛΟΥΒΡΟΣ Παρίσι
https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

☑️ Musée d’Orsay, Παρίσι
https://artsandculture.google.com/partner/musee-dorsay-paris?hl=en

☑️ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ Μουσείο, Λονδίνο
https://www.britishmuseum.org/collection

☑️ Μουσείο Tate Modern, Λονδίνο
https://artsandculture.google.com/partner/tate-modern

☑️ ΜΕΤ, Νέα Υόρκη
https://www.metmuseum.org/

☑️ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, Ουάσιγκτον
https://www.nga.gov/index.html

☑️ Μουσείο ΠΡΑΔΟ, Μαδρίτη
https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works

☑️ Μουσείο ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ, Πόλη του Μεξικού
https://artsandculture.google.com/exhibit/appearances-can-be-deceiving%C2%A0/6gICPDLcNAzkJA

☑️ Μουσεία του ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ, Ρώμη
http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html

☑️ Πινακοθήκη ΟΥΦΙΤΣΙ, Φλωρεντία
https://artsandculture.google.com/story/cQVh5Rbqa2Q3dg

☑️ Μουσείο ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ, Αμστερνταμ
https://artsandculture.google.com/exhibit/which-books-did-vincent-van-gogh-read/kAKixNfo_Gy-IA

☑️ Μουσείο ΓΚΟΥΓΚΕΝΧΑΙΜ, Μπιλμπάο
https://artsandculture.google.com/

☑️ Μουσείο ΕΡΜΙΤΑΖ, Αγία Πετρούπολη.
https://www.youtube.com/watch?v=49YeFsx1rIw

 

🈵ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ🔤

☑️ Εκμάθηση ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
https://www.duolingo.com/

📚ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ📄

☑️450 IVY LEAGUE COURSES
https://www.freecodecamp.org/news/ivy-league-free-online-courses-a0d7ae675869/

☑️COURSERA
https://www.coursera.org/

☑️OPEN CULTURE
http://www.openculture.com/2019/02/download-free-coloring-books-from-113-museums.html

☑️Μαθήματα ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
https://www.instagram.com/p/B99XtyTB4eQ/?igshid=j4hdrlslgftm&fbclid=IwAR3b_-cbozysldwm6A5wa0Kt22OHPJxllANcy2plniqhfzUiPiHpt3BmJas

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.