Περιεχόμενα άρθρου
Στατιστικά Στοιχεία
Αίτια Παχυσαρκίας
Πότε ένα παιδί είναι πραγματικά παχύσαρκο;
Επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον παιδικό οργανισμό
Πρόληψη της Παιδικής Παχυσαρκίας
Θεραπεία της Παιδικής Παχυσαρκίας

Τι είναι η Παιδική Παχυσαρκία - Αίτια - Επιπτώσεις - Πρόληψη - Θεραπεία

Παχυσαρκία – Ορισμός

Η παχυσαρκία είναι μια έννοια εξαιρετικά παρεξηγημένη, ειδικά στην Ελλάδα. Πολλοί τη συσχετίζουν απλά με ένα υπέρβαρο σώμα, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί μία πάθηση που έχει συγκεκριμένα αίτια και συνέπειες για τον οργανισμό και, φυσικά, επιδέχεται και συγκεκριμένες μορφές αντιμετώπισης και θεραπείας.

Ως παχυσαρκία ορίζεται η υπέρμετρη ανάπτυξη του λιπώδους ιστού στο σώμα και κατά συνέπεια η αντίστοιχη αύξηση στον όγκο και στο βάρος του. «Υπέρμετρη», δηλαδή αφύσική και παθολογική, ορίζεται η ανάπτυξη του βάρους όταν αυτό υπερβαίνει το 20 με 30% του ιδανικού βάρους για το εκάστοτε σώμα. Ήδη από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντάξει την παχυσαρκία στις παθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς, ίσως περισσότερο από πολλές άλλες παθήσεις, υποβαθμίζει την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της ζωής του πάσχοντος ατόμου.

Ως βοήθημα για τον προσδιορισμό της παχυσαρκίας έχει διαμορφωθεί μια ειδική σταθερά, ο επονομαζόμενος Δείκτης Μάζας Σώματος. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ο αριθμός που προκύπτει όταν διαιρέσουμε το σωματικό μας βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας σε μέτρα.

Δ.Μ.Σ. = Βάρος [kg] / Ύψος [m] 2

Λόγου χάρη, ένα άτομο με ύψος 1,75 και βάρος 80 κιλά έχει Δείκτη Μάζας σώματος 26,12. Ο ακόλουθος πίνακας μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σχέση του Δείκτη Μάζας σώματος και των διαβαθμίσεων του βάρους.

Δ.Μ.Σ Κατάσταση
<18,5 Λιποβαρής
18,5 – 24,9 Φυσιολογικού βάρους
25 – 29,9 Υπέρβαρος
30 – 34,9 Παχυσαρκίας τάξης Ι
35 – 39 Παχυσαρκία τάξης ΙΙ
40 – < Παχυσαρκία τάξης ΙΙΙ

 

Υπολογίστε τον δικό σας Δείκτη Μάζας σώματος με το εργαλείο μας.

 

Στατιστικά Στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία, δηλαδή η παχυσαρκία σε άτομα μικρότερα των 18 ετών, αποτελεί πραγματική μάστιγα παγκοσμίως. Δυστυχώς η χώρα μας διακρατεί τα θλιβερά πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και κατατάσσεται 2η παγκοσμίως, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής! Με δεδομένες τις σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής αλλά και στην υγεία των νεαρών ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία – η παχυσαρκία έχει συσχετιστεί με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, υπερλιπιδαιμιών, καρδιαγγειακών παθήσεων, μυοσκελετικών τραυματισμών κ.ά. – τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικός κόλαφος για τις ελληνικές οικογένειες. Ας μην ξεχνάμε πως το 20 με 55% των παιδιών που πάσχουν από παχυσαρκία θα παραμείνουν παχύσαρκα και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους.

Δεν υπάρχουν ακριβή και ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα κι αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Ο κυριότερος από αυτούς είναι ότι η παιδική ηλικία διακρίνεται από περιόδους κατά τις οποίες ο σωματότυπος του οργανισμού μεταβάλλεται συνεχώς, όπως και η αναλογία βάρους και ύψους. Η φυσιολογική αυτή κατάσταση δυσχεραίνει, μεταξύ άλλων, τόσο την τήρηση ακριβών στατιστικών δεδομένων για την παιδική παχυσαρκία, όσο και αυτό καθ’ αυτό τον ορισμό της πάθησης σε αυτές τις ηλικίες.

Παρ’ όλα αυτά, χονδρικά υπολογίζεται πως 4 στα 10 ελληνόπουλα πάσχουν από παχυσαρκία κι έχει υπολογιστεί πώς τουλάχιστον 1 στα 3 παχύσαρκα παιδιά θα καταλήξουν να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, με άμεσο επακόλουθο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Έχει επίσης υπολογιστεί πως την τελευταία δεκαετία η παχυσαρκία έχει αυξηθεί σε ποσοστό 54% σε παιδιά ηλικίας 6 – 11 ετών και 40% μεταξύ εφήβων 12 – 17 χρονών. Ορισμένοι οργανισμοί ισχυρίζονται ότι την επόμενη 20ετία περισσότεροι ενήλικες θα χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία παρά από ναρκωτικά ή αφροδίσια νοσήματα, όπως το AIDS.

Πολλοί συσχετίζουν την παχυσαρκία ενός ανήλικου ατόμου με κάποια παθογένεια ή «αρρώστια», ίσως κάποια μορφή ενδοκρινοπάθειας. Η αλήθεια είναι, όμως, πως μόλις το 1% των παιδιών που πάσχουν από παχυσαρκία υποφέρουν παράλληλα και από κάποια άλλη πάθηση που προκαλεί παθολογική αύξηση βάρους. Τι μπορούμε να πούμε για το υπόλοιπο 99%; Ποια μπορεί να είναι τα πραγματικά αίτια της παιδικής παχυσαρκίας;

 

 Αίτια παιδικής παχυσαρκίας

Τι είναι η Παιδική Παχυσαρκία - Αίτια - Επιπτώσεις - Πρόληψη - Θεραπεία

Η παιδική παχυσαρκία είναι αναμφισβήτητα πάθηση. Είναι, όμως, και κοινωνικό φαινόμενο, και μάλιστα με εξαιρετικά δυσάρεστες προεκτάσεις. Ένα κοινωνικό φαινόμενο σπάνια μπορεί να ερμηνευτεί από ένα μόνο παράγοντα· η ανάπτυξή του σχετίζεται μια διάφορες μεταβολές στον τρόπο ζωής και σκέψης μιας ολόκληρης κοινωνίας, και η παιδική παχυσαρκία δεν αποτελεί εξαίρεση. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, προσεκτικά, τις κυριότερες αιτίες του φαινομένου.

  • Η αύξηση του βάρους αποτελεί άμεση συνέπεια ενός μάλλον απλού γεγονότος: της πρόσληψης περισσότερης ενέργειας σε μορφή τροφής από όση καταναλώνει ο οργανισμός. Όταν, λοιπόν, ένα παιδί καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει σε καθημερινή βάση, ο οργανισμός αποθηκεύει υπό τη μορφή λίπους τις επιπλέον θερμίδες. Το γεγονός αυτό είναι ή άμεση αιτία της παιδικής παχυσαρκίας. Για να κατανοήσουμε, όμως, το φαινόμενο πρέπει να ερευνήσουμε γιατί τα σημερινά παιδιά καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται.
  • Οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες έχουν επιβάλλει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ένας τρόπος ζωής που χτυπά την καρδιά της παραδοσιακής οικογενειακής ζωής, επιφορτίζοντας τους γονείς με διακριτές επαγγελματικές ενασχολήσεις που απορροφούν μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενεργητικότητάς τους, τα οποία στερούν φυσικά από την επικοινωνία και τη συναναστροφή με τα παιδιά τους. Αυτό, με τη σειρά του:

παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να επιλέγουν συχνότερα από όσο θα έπρεπε το περιεχόμενο των γευμάτων τους, δίχως γονική επιτήρηση. Με απλά λόγια, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να τρώνε συχνότερα, ορισμένες φορές και καθημερινά, φαγητά – σκουπίδια για τον οργανισμό, που δεν έχουν να του προσφέρουν τίποτα θρεπτικό, παρά μόνον θερμίδες που γρήγορα μετατρέπονται σε λίπος. Αυτό με τη σειρά του συνηθίζει τα παιδιά σε άχρηστες τροφές, ιδιαίτερα πλούσιες σε αλάτι και γλυκαντικές ουσίες αλλά εξαιρετικά φτωχές θρεπτικά. Τα παιδιά, έχοντας συνηθίσει τον ουρανίσκο τους σε τέτοιες γευστικές απολαύσεις, αρνούνται πλέον πεισματικά να τραφούν με φυσικές θρεπτικές τροφές, εκκινώντας έναν φαύλο κύκλο πρόσληψης βάρους και συσσώρευσης λίπους. Δυστυχώς, ακόμα και όταν οι γονείς κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, τα παιδιά έχουν ήδη φτάσει στην εφηβική ηλικία και συναντούν σταθερή αντίσταση στην αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη διαβίωση των παιδιών σε τσιμεντουπόλεις στις οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί χώρος στον οποίο να μπορούν να αθληθούν και να ασκηθούν καθημερινά αναγκάζει τα παιδιά να περνούν ώρες επί ωρών μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια ή στην τηλεόραση παρακολουθώντας προγράμματα ελάχιστα επιμορφωτικά. Αυτός ο καθιστικός τρόπος ζωής σε συνδυασμό με τον προαναφερθέντα παράγοντα συντελεί τα μέγιστα στην ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας.

Το βαρύ καθημερινό πρόγραμμα των γονέων συχνά τους αναγκάζει να καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις του «απ’ έξω» ή του «να παραγγείλουμε», συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο στο να αποκτήσουν τα παιδιά κακές διατροφικές συνήθειες.

Η ελλιπής, ή μάλλον ελλιπέστατη, ενημέρωση των παιδιών, των γονέων, αλλά και των παππούδων – ένας παράγοντας που σπάνια αξιολογείται σωστά – σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η κακή διατροφή για την υγεία αποτελεί μια εξίσου σοβαρή παράμετρο στο γρίφο της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα. Ο λανθασμένος συσχετισμός του πάχους με την υγεία και την ευημερία – το γνωστό «κατοχικό σύνδρομο» – είναι μια παλιά καταραμένη παρανόηση που ακόμη στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες των γονέων συνήθως τείνουν να γίνουν «κληρονομικές», διαποτίζοντας την καθημερινότητα των παιδιών τους.

Μια ακόμη πληγή στο όλο σύστημα είναι η διατροφή των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον.Τα παιδιά έχοντας ήδη αποκτήσει κακές διατροφικές συνήθειες στο σπίτι τους, προτιμούν τις άχρηστες τροφές, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους των κυλικείων να γεμίζουν τους πάγκους τους με ανάλογες τροφικές επιλογές. Ο ελλιπέστατος σχετικός έλεγχος από την πολιτεία είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Άλλος ένας παράγοντας είναι η ανόητη και παντελώς ακατάλληλη συσχέτιση του φαγητού με την επιβράβευση ή την τιμωρία. «Αν είσαι καλό παιδί, θα σου πάρω παγωτό» και άλλες τέτοιες … ελάχιστα έξυπνες επιβραβεύσεις συνδέουν στη διάνοια του παιδιού τη συναισθηματική του κατάσταση με το φαγητό. Έτσι, σταδιακά, η χαρά συνδέεται με το φαγητό και μάλιστα με συγκεκριμένες γευστικές αλλά άχρηστες θρεπτικά τροφές, όπως οι σοκολάτες, οι καραμέλες, τα παγωτά κτλ. ενώ αντίθετα, άλλα θρεπτικότατα γεύματα καταλήγουν να θεωρούνται τιμωρία: «πρόσεξε, γιατί θα σε βάλω να φας δυο πιάτα ρεβίθια» κτλ., με τον κατάλογο των ευφυών αυτών ανταμοιβών – τιμωριών να μην έχει τέλος.

Επιστροφή στην αρχή

 

 Πότε ένα παιδί είναι πραγματικά παχύσαρκο!

Τι είναι η Παιδική Παχυσαρκία - Αίτια - Επιπτώσεις - Πρόληψη - Θεραπεία

Δυστυχώς και σε αυτό το ζήτημα η ενημέρωση είναι πενιχρή και συχνά πανικόβλητοι γονείς «βλέπουν» παιδική παχυσαρκία εκεί που δεν υπάρχει! Είναι, λοιπόν, σημαντικό, να αντιλαμβανόμαστε πότε είναι πραγματικά παχύσαρκο ένα παιδί και πότε όχι.

Ένα παιδί που δεν έχει την «ονειρεμένη» εμφάνιση των παιδιών – μοντέλων που βλέπουμε στις διαφημίσεις ή σε ανόητες παιδικές σειρές δε σημαίνει πως είναι παχύσαρκο! Ας μην ξεχνάμε πως το σώμα των παιδιών βρίσκεται σε διαρκή μεταβολή. Επίσης, παράγοντες όπως η ηλικία, το ύψος και το φύλο του καθορίζουν το ποιο είναι κατά περίπτωση το φυσιολογικό του βάρος. Συνήθως, ένα επιπλέον βάρος της τάξης του 10% από το φυσιολογικό υποδηλώνει την ύπαρξη παχυσαρκίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξακριβώσετε αν το παιδί σας έχει γίνει υπέρβαρο ή αν έχει περάσει τα όρια της παχυσαρκίας είναι να ρωτήσετε το γιατρό σας!

Επιστροφή στην αρχή

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον παιδικό οργανισμό;

Όπως προείπαμε, η παχυσαρκία είναι πάθηση και ως τέτοια μπορεί να επιφέρει σοβαρές δυσλειτουργίες σε έναν οργανισμό, ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία. Οι συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας διακρίνονται τόσο σε σωματικές – λειτουργικές, όσο και ψυχικές, τις οποίες και θα αναλύσουμε σύντομα στη συνέχεια.

1)Αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης – τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης ήδη από την παιδική ηλικία συσχετίζονται συχνά με καρδιαγγειακές παθήσεις.

2)Υψηλή πίεση.

3)Επιβάρυνση στη λειτουργία του ήπατος (συκωτιού) και της χολής.

4)Διαβήτης τύπου 2 – αυτός ο τύπος διαβήτη περιγράφεται ως μη ινσουλινο-εξαρτώμενος, καθώς δεν απαιτείται η εξωτερική χορήγηση ινσουλίνης στον οργανισμό για την αντιμετώπισή του. Όταν ένα άτομο πάσχει από διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεάς του παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, τις οποίες ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα, σταδιακά, να αδυνατεί ο οργανισμός να χρησιμοποιήσει τα σάκχαρα ως πηγή ενέργειας. Υπολογίζεται πως σχεδόν 8 στους 10 πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας. Συνήθη συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι:
<ul”>

  • εξάντληση·
  • κόπωση·
  • αίσθηση αδιαθεσίας·
  • συχνουρία·
  • θολή όραση·
  • αδικαιολόγητη αίσθηση δίψας·
  • συχνή εμφάνιση λοιμώξεων·
  • αργή και δυσχερής επούλωση πληγών.

5) Καταπονήσεις στο μυοσκελετικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα συνεχείς και επίμονους πόνους στις αρθρώσεις και ιδιαίτερα στα γόνατα και στην περιοχή της μέσης.

6) Δυσχερής αναπνοή και γενικότερα μειωμένη αντοχή – η οποία και τροφοδοτεί εκ νέου το φαύλο κύκλο μιας καθιστικής ζωής δίχως άσκηση που, φυσικά, επαυξάνει το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

7) Δυσχερής ύπνος και, συνεπώς, ελλιπής ξεκούραση, που με τη σειρά της εντείνει την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή.

8) Έχει, επίσης, παρατηρηθεί σε έφηβες που πάσχουν από παχυσαρκία μια αστάθεια στην εμμηνορροϊκή τους περίοδο.

9) Μελαγχολία ή και κατάθλιψη, λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης, κοινωνικής απομόνωσης. Είναι, δυστυχώς, απίστευτος ο κοινωνικός ρατσισμός και η σκληρότητα που αντιμετωπίζουν τα παχύσαρκα παιδιά στο σχολείο από συμμαθητές τους, ιδιαίτερα τα κορίτσια. Απομόνωση, έλλειψη παρέας και φίλων, χλευασμός και δηκτικά πειράγματα, στιγματισμός ως ανεπιθύμητων μονάδων σε παιχνίδια ή άλλες συλλογικές δραστηριότητες κ.ά. Δυστυχώς, οι καταστάσεις αυτές μπορεί να μετατρέψουν το σχολείο σε καθημερινό βασανιστήριο για ένα παχύσαρκο παιδί.

10) Ψυχογενής, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστή, νευρική ανορεξία – δηλαδή η παθολογική αποστροφή προς το φαγητό, που οφείλεται σε ψυχικά αίτια και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

11) Βουλιμία – δηλαδή ακατάσχετο και συνεχές αίσθημα πείνας που οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια.

Επιστροφή στην αρχή

 

Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας διακρίνεται σε δύο κατηγορίες, την πρόληψη και τη θεραπεία.

Τι είναι η Παιδική Παχυσαρκία - Αίτια - Επιπτώσεις - Πρόληψη - Θεραπεία

12 Μέσα Πρόληψης της Παιδικής Παχυσαρκίας

Προφανώς, η πρόληψη είναι μακράν η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας. Και, επίσης προφανώς, αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους γονείς του παιδιού. Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να εξαλείψετε τον κίνδυνο της παιδικής παχυσαρκίας εν τη γενέσει του; Εξετάστε ορισμένες εισηγήσεις:

  1. Η μητέρα, με την υποστήριξη του συζύγου της, οφείλει να προσέχει τη διατροφή και το βάρος της ήδη κατά την κύηση.
  2. Έχει παρατηρηθεί πως ο θηλασμός βοηθά στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Το βρέφος σταματά να τρώει όταν χορτάσει – σε αντίθεση με τα μωρά που ταΐζονται με μπιμπερό, οπότε, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, πρέπει να τελειώσουν το μπουκάλι «οπωσδήποτε»! Επίσης, το μητρικό γάλα, μεταξύ των άλλων πλεονεκτημάτων του, δεν συνηθίζει το παιδί σε χημικές γλυκαντικές ουσίες.
  3. Οργανώστε το καθημερινό σας πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε το φαγητό να αποτελεί πραγματικά οικογενειακή υπόθεση. Η κατάλληλη επίβλεψη και επικοινωνία κατά την ώρα του φαγητού σας παρέχει τον έλεγχου τόσο της ποιότητας όσο και της ποσότητας τροφής που καταναλώνουν τα παιδιά σας. Καθιερώστε, λοιπόν, το να τρώτε καθημερινά μαζί ως οικογένεια, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  4. Θέστε ξεκάθαρα όρια στο χρόνο που δαπανούν τα παιδιά σας μπροστά στον υπολογιστή, στην τηλεόραση και στην κονσόλα παιχνιδιών. Οργανώστε οι ίδιοι δραστηριότητες – όπως ποδήλατο, περπάτημα ή κάποιο άθλημα που τους ελκύει – που περιλαμβάνουν σωματική άσκηση.
  5. Μειώστε την κατανάλωση άχρηστων τροφών («απ’ έξω» είναι ο «επιστημονικός» τους όρος!) ως οικογένεια. Να θυμάστε πως δεν μπορείτε να απαιτείτε από το παιδί σας να έχει διαφορετικές διατροφικές συνήθειες από εσάς!
  6. Δώστε έμφαση στο καλό πρωινό. Θα τους δώσει ενέργεια και θα μειώσει σταδιακά τη … νυχτερινή όρεξη που συνήθως συντελεί στην αύξηση βάρους.
  7. Φροντίστε για την υγιεινή σας διατροφή και πάλι ως οικογένεια, μειώνοντας την κατανάλωση γλυκών, κόκκινου κρεάτων, τηγανητών και επεξεργασμένων τροφών και αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, όσπριων, ψαριών και λευκού κρέατος. Να θυμάστε πώς όσο νωρίτερα εξοικειωθεί το παιδί με αυτές τις αλλαγές, τόσο πιο εύκολο θα του είναι να τις εφαρμόσει.
  8. Μη χρησιμοποιείται το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης η τιμωρίας (!) ειδικά σε παιδιά νηπιακής ηλικίας.
  9. Μην πιέζετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερο απλά και μόνο για να αδειάσουν το πιάτο σας – εκτός και αν προσπαθούν να αποφύγουν κάποια υγιεινή τροφή για να φάνε κάτι άχρηστο και παχυντικό. Αν διακρίνετε πως το παιδί έχει πράγματι χορτάσει, μην το πιέζετε να συνεχίσει απλά για να αδειάσει το πιάτο του.
  10. Είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε κάτι εσείς για κολατσιό των παιδιών σας στο σχολείο παρά να αφήνετε το ζήτημα στην … κρίση τους! Δυστυχώς τα περισσότερα κυλικεία αναγκάζονται – από τις προτιμήσεις των παιδιών – να εξοπλίζονται με ένα σωρό άχρηστες τροφές.
  11. Είναι καλό να περιορίζετε τα γλυκά και τα λιπαρά τρόφιμα όταν το παιδί είναι ακόμα σε νηπιακή ηλικία. Με τον τρόπο αυτό η υγιεινή διατροφή θα του γίνει συνήθεια και θα την απολαμβάνει.
  12. Θέστε ξεκάθαρα όρια σε παππούδες, γιαγιάδες, θείους, θείες, ξαδέρφια κτλ. σχετικά με τη διατροφή του δικού σας παιδιού. Μην τους επιτρέπετε να καταστρέφουν αυτά που με τόσο κόπο προσπαθείτε να χτίσετε.

Επιστροφή στην αρχή

 

 Θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας

Δυστυχώς, η θεραπευτική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολύ δυσκολότερη. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε! Στις μέρες μας υπάρχει πληθώρα εξαιρετικά ειδικευμένων διαιτολόγων – διατροφολόγων που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματική την παιδική παχυσαρκία. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως αξίζει τόσο τον κόπο όσο και την όποια προσπάθεια πιθανόν απαιτηθεί.

Ποια είναι, λοιπόν, μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας; Εξετάστε ορισμένες πρακτικές εισηγήσεις:

  • Εφαρμόστε όσες συμβουλές είναι εφικτές σε σχέση με το οικογενειακό διατροφικό σας πρόγραμμα από την προηγούμενη παράγραφο.
  • Απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό και εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις και την εμπειρία του στο πλήρες. Πώς; Εφαρμόζοντας με επιμέλεια και … εγκράτεια τις συμβουλές του. Ο «ειδικός» μπορεί να είναι αρχικά κάποιος παιδίατρος, ο οποίος και θα κρίνει αν πράγματι πρόκειται για παιδική παχυσαρκία, στη συνέχεια κάποιος διατροφολόγος – διαιτολόγος, κάποιος γυμναστής ή και κάποιος ψυχολόγος σε περίπτωση που εξετάζεται η περίπτωση ενός εφήβου που έχει επηρεαστεί και ψυχολογικά από την πάθησή του – κάτι απολύτως δικαιολογημένο σε κάποιες περιπτώσεις. Προσοχή! Μην εφαρμόσετε κάποια εξαντλητική δίαιτα σε παιδί δίχως να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό!
  • Διασφαλίστε τη συνεργασία του παιδιού, εξηγώντας του ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μπει σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης και διατροφής.
  • Μη βιάζεστε! Οπλιστείτε με υπομονή γιατί η παχυσαρκία δεν αφορά απλά την απώλεια βάρους, αλλά την αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης ενός ατόμου – κάτι που δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη!

Ας σημειωθεί πως το συγκεκριμένο άρθρο δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας από την οικογένεια. Στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε από τα στατιστικά στοιχεία στην αρχή του άρθρου, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα που αφορά την πολιτεία και τις στοιχειώδεις μονάδες της, ιδιαίτερα το σχολείο.

Αναμφισβήτητα η πολιτεία και το σχολείο μπορούν και πρέπει να κάνουν πολλά για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, αλλά δεν δυστυχώς δεν κάνουν. Γι’ αυτό και δεν έχει νόημα σαν οικογένειες να στεκόμαστε στη δική τους, μεγάλη αναμφισβήτητα, ευθύνη, αλλά στη δική μας, που είναι εξίσου ή και ακόμα μεγαλύτερη. Η παιδική παχυσαρκία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το μέρος μας.

Επιστροφή στην αρχή

Οι παραπάνω οδηγίες δεν αποτελούν κανόνα. Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές/ενημερωτικές, δεν λαμβάνεται υπόψιν το ατομικό ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και χορήγηση θεραπευτικής αγωγής. Ποτέ μην αγνοήσεις τις συμβουλές του γιατρού σου!

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΌλα όσα χρειάζεται να κάνετε, ώστε να είστε έτοιμοι για τον ερχομό του μωρού
Επόμενο άρθροΣούπα Βελουτέ Γλυκοπατάτας με Γιαούρτι και Καπνιστή Πάπρικα από τον Σεφ Κυριάκο Μελά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.