Παιδί και Οθόνες: Βάλτε Μέτρο με χρήση του Κανόνα «3-6-9-12»
Παιδί και Οθόνες: Βάλτε Μέτρο με χρήση του Κανόνα «3-6-9-12»

Πόσες ώρες περνούν τα παιδιά μας (ακόμα και όταν είναι στη βρεφική ηλικία) χαζεύοντας τηλεόραση;

Πόσες ώρες αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση στο σαλόνι μας;

Πόσες ώρες τα παιδιά σχολικής ηλικίας ασχολούνται με tablet, κονσόλες παιχνιδιών (PlayStation, Xbox κλπ.) αλλά και πόσο εξοικειωμένα είναι πλέον – ακόμα και περισσότερο και από εμάς, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα το internet;

Η απάντηση είναι αυτονόητη. Αμέτρητες ώρες… και κυρίως χωρίς κανένα έλεγχο. 

Ζούμε σε μια εποχή που το ίντερνετ και τα ψηφιακά μέσα βρίσκονται παντού γύρω μας και η χρήση τους είναι από προαιρετική έως υποχρεωτική για τη διεκπεραίωση διάφορων θεμάτων (όπως για παράδειγμα αιτήσεις που γίνονται μόνο ηλεκτρονικά για ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους φορείς).

Παιδί και Οθόνες: Βάλτε Μέτρο με χρήση του Κανόνα «3-6-9-12»

Ειδικά με τη χρήση των έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) και των εφαρμογών τους ακόμα και εμείς σαν γονείς είμαστε συνεχώς με μια τέτοια συσκευή, τις χρησιμοποιούμε για τηλεφωνήματα, για ατζέντα ή ημερολόγιο, για υπενθυμίσεις, για να βρούμε πληροφορίες ή για τα κοινωνικά δίκτυα, για την υγεία μας ή ως βοηθούς γυμναστικής. Η αλήθεια είναι ότι μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Στα παιδιά μας όμως, τι ακριβώς τους προσφέρει, ειδικά σε βρεφική ηλικία;

Πόσες ώρες περνάνε τα παιδιά μπροστά από Οθόνη Τηλεόρασης, Smartphones, Tablet, Κονσόλες Παιχνιδιών και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σύμφωνα με νέα έρευνα για το χρόνο παρακολούθησης Τηλεόρασης, Τάμπλετ και Κινητών Τηλεφώνων στα παιδιά, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος όρος του χρόνου οθόνης για τα δίχρονα ήταν 2,4 ώρες, για τα τρίχρονα 3,6 ώρες και για τα πεντάχρονα ήταν περίπου 1,6 ώρες την ημέρα, αντίστοιχα.

Πόσες ώρες περνάνε τα παιδιά μπροστά από Οθόνη Τηλεόρασης, Smartphones, Tablet, Κονσόλες Παιχνιδιών και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα μεγαλύτερα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 7 ώρες την ημέρα μπροστά στις οθόνες, ενώ πρόσφατη αναφορά της Ofcom έδειξε ότι τα άτομα ηλικίας 12-15 ετών στέλνουν κατά μέσο όρο 193 μηνύματα την εβδομάδα. Τα δε κορίτσια γράφουν περισσότερο από τα αγόρια, περίπου 221 μηνύματα την εβδομάδα. Τι συνεπάγεται όμως αυτό για ένα παιδί ή έφηβο;

 

Η επιδημία του σκυψίματος

Όπως εξηγεί ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσικοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης, η «κληρονομιά» για τα παιδιά από την «επιδημία» σκυψίματος πάνω από τις λεγόμενες «έξυπνες» συσκευές είναι κυρτές σπονδυλικές στήλες, πόνοι στο κεφάλι, στον λαιμό, στον ώμο, στην πλάτη, στον αυχένα. Αλλά και στα δάχτυλα παρατηρείται πόνος και μούδιασμα, από το μανιώδες scrolling και τη γραφή μηνυμάτων και posts. Η παρατεταμένη χρήση των smartphones επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος των παιδιών, όπως επιβεβαιώνει και έρευνα από το Πανεπιστήμιο Swansea. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέφεραν μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία για πόνο στην πλάτη και στον λαιμό.

Τα tablet «τρώνε» τον ύπνο

Η επιβάρυνση, όμως, από τη χρήση τεχνολογίας υπάρχει και στο κεφάλαιο ύπνος, αφού σύμφωνα με έρευνα των κολεγίων Birkbeck και King‘s του πανεπιστημίου του Λονδίνου, διαπιστώθηκε ότι όσα παιδιά αφιέρωναν περισσότερο χρόνο σε οθόνες, κοιμούνταν λιγότερο τα βράδια. Ενδεικτικά, για κάθε μία πρόσθετη ώρα χρήσης τάμπλετ μέσα στην ημέρα, το παιδί κοιμόταν κατά μέσο όρο σχεδόν 16 λεπτά λιγότερα τη νύχτα. Παράλληλα, όσα παιδιά έκαναν χρήση οθονών αφής, χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να αποκοιμηθούν.

Και σαμποτάρουν τις μαθητικές επιδόσεις

Η παρατεταμένη χρήση τεχνολογίας δυστυχώς αυξάνει κατά την εφηβεία, ενώ δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν ότι επηρεάζεται αρνητικά και η σχολική απόδοση. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη από το American Academy Pediatrics έδειξε ότι παιδιά που περνούν 2 έως 4 ώρες μπροστά στην οθόνη κάθε είδους έχουν 23% λιγότερες πιθανότητες να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους και ότι το ποσοστό αυτό αυξάνει όσο αυξάνουν οι ώρες ενασχόλησης με την οθόνη.

Για την πρόληψη όλων των παραπάνω προβλημάτων οι ειδικοί συστήνουν για τα παιδιά κάθε ηλικίας να μπαίνουν συγκεκριμένα όρια στο χρόνο χρήσης και να ενθαρρύνεται η συστηματική άσκηση και ένα υγιές ωράριο ύπνου.

Ο παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής και διευθυντής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Paris Ouest-Nanterre, του Serge Tisseron, έχει έναν κανόνα που ίσως ακούς συχνά. Πρόκειται για τον «κανόνα 3-6-9-12».

Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια, όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6, καθόλου διαδίκτυο πριν από τα 9 χρόνια και καθόλου μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από τα 12.

Παιδί και Οθόνες: Βάλτε Μέτρο με χρήση του Κανόνα «3-6-9-12»
Παιδί και Οθόνες: Βάλτε Μέτρο με χρήση του Κανόνα «3-6-9-12»

Τι είναι ο κανόνας 3 – 6 – 9 – 12

Ο κανόνας είναι απλός:

-Καθόλου τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια,

-όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν από τα 6,

-καθόλου Ίντερνετ πριν από τα 9 χρόνια και

-καθόλου κοινωνικά μέσα πριν από τα 12.

Ο  SergeTisseron από τους πιο γνωστούς Γάλλους  ψυχαναλυτές-ψυχίατρους, στη χώρα του, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη των  σχέσεων των νέων με τις νέες τεχνολογίες και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας της πληροφορίας στους νέους ανθρώπους, ανέπτυξε  το 2008  τον κανόνα «3-6-9-12».

Η άποψη αυτή είχε μεγάλη απήχηση και  το 2011 η Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων αποδέχτηκε την πρόταση του.

Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια

Γιατί όμως όχι τηλεόραση πριν τα 3 χρόνια;

Σύμφωνα με τον S. Tisseron όλες οι έρευνες που έχουν γίνει για τα μικρά παιδιά και την τηλεόραση, έχουν δείξει ότι η τηλεόραση είναι γεμάτη από βίαιους θορύβους τους οποίους τα μωρά δε μπορούν να καταλάβουν και οι οποίοι τα εμποδίζουν να μάθουν να συγκεντρώνονται. Οι γονείς έχουν την τάση να υποτιμούν το πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες  των ψηφιακών εργαλείων στο μικρό παιδί, σε μια περίοδο μάλιστα, κατά την οποία αποκτώνται αυτόματα αντανακλαστικά.

Όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν τα 6 χρόνια

Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν στο παιδί ένα προσωπικό tablet ή μία προσωπική κονσόλα παιχνιδιού πριν από τα 6 χρόνια του;

Κατά τον Γάλλο ψυχίατρο το παιδί μπορεί να παίζει με αυτές τις συσκευές, αλλά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ως οικογενειακές συσκευές. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι μόλις το παιδί γίνει ιδιοκτήτης των συσκευών αυτών, η χρήση τους γίνεται ανεξέλεγκτη. Επιπλέον, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις συσκευές για να ηρεμήσουμε το παιδί, ή το βράδυ πριν κοιμηθεί, επειδή οι φωτεινές πηγές οι οποίες χρησιμοποιούνται διαταράσσουν τους ρυθμούς του ύπνου.

Καθόλου Ίντερνετ πριν από τα 9 χρόνια- καθόλου μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τα 12

Για τον Tisseron από την ηλικία των 9 και μετά, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ένα δικαίωμα και δεν είναι απαγορευτική. Πώς όμως? Είναι προτιμότερο τα παιδιά να παίρνουν συμβουλές και υποστήριξη από τους γονείς τους όταν «σερφάρουν « στο διαδίκτυο. Κανείς δεν ξέρει ποτέ τι μπορεί να βρουν πληκτρολογώντας μια λέξη κλειδί. Ούτε τα κινούμενα σχέδια που βρίσκουμε στο internet είναι πάντα ασφαλή, καθώς κάποια έχουν δεχτεί  hacking. Ξεκινούν σαν ένα κινούμενο σχέδιο, αλλά συνεχίζουν προωθώντας ναρκωτικά, ή δείχνουν πορνογραφικές εικόνες, και τελειώνουν σαν κινούμενο σχέδιο. Για τον «internet με επίβλεψη» δε σημαίνει να στεκόμαστε πίσω από το παιδί κάθε φορά που μπαίνει στο ίντερνετ, ούτε να παρακολουθούμε καθετί που κάνει, κοιτάζοντας το ιστορικό, αλλά πρώτον να προετοιμάσουμε το παιδί και δεύτερον μεταξύ 6 και 9 χρόνων, να του εξηγήσουμε τους τρεις βασικούς κανόνες του internet.

  • Ό, τι τοποθετείς εκεί μπορεί να γίνει «δημόσιο»
  • Ό, τι τοποθετείς εκεί θα μείνει για πάντα
  • Δεν πρέπει να πιστεύεις όλα όσα βρίσκεις στο διαδίκτυο

 Πόσος χρόνος είναι πολύς χρόνος;

Τέλος ο Γάλλος ψυχίατρος  εξηγεί ότι  για τα  παιδιά  από  3-6 χρονών οι γονείς μπορούν να περάσουν προοδευτικά  σε ότι αφορά την ενασχόληση με την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, από τη μια ώρα στις δύο ώρες την εβδομάδα, με στόχο να φτάσουν στη συνέχεια προοδευτικά στις έξι ώρες την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων. Ο στόχος είναι ο χρόνος ψυχαγωγίας μέσω της οθόνης να μην ξεπερνάει ποτέ τις δύο ώρες την ημέρα, όποια κι αν είναι η ηλικία.

Συμπέρασμα

Η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών όπως υπολογιστές, tablet, laptops και smartphones έχουν πάρα πολλές άλλες χρήσεις, τις χρησιμοποιούμε για ψυχαγωγία, ενημέρωση, εργασία ενώ η χρήση τους στον τομέα της υγείας όχι μόνο βελτιώνει την ζωή μας αλλά ακόμα και τη σώζει.

Στα παιδιά μας όμως και ειδικά όσο είναι μικρότερα χρειάζεται να περιορίσουμε τη χρήση τους για την καλύτερη σωματική και ψυχική τους υγεία. Σύμφωνα με νέα έρευνα ο αυξημένος χρόνος που περνάνε τα παιδιά μπροστά από οθόνες καθυστερεί και την ανάπτυξη τους.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Γάλλου ψυχαναλυτή Serge Tisseron

 

Πηγές:

[Πηγή]
[Πηγή]
[Πηγή]
[Πηγή]

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΠαιδικά Βιβλία: “ 20 Σπουδαία Αγόρια που Άλλαξαν τον Κόσμο” και “ 20 Σπουδαία Κορίτσια που Άλλαξαν τον Κόσμο”, Εκδόσεις Διόπτρα
Επόμενο άρθροΠαιδικό Βιβλίο ¨Τα Θαύματα του Κόσμου¨ Εκδόσεις Ψυχογιός
mama'Sou
Είμαι η Sou μαμά του Νίκου και της Βαλέριας! Αγαπώ τα βιβλία, την μουσική και το φαγητό! Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου ως μαμά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.