Το παιχνίδι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην διαδικασία της μάθησης. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί τα πάντα, είναι μέσω του παιχνιδιού. Τα παιδιά μπορούν όχι μόνο να μάθουν για την επιστήμη, τα μαθηματικά και τη μηχανική μέσα από το παιχνίδι, αλλά μπορούν επίσης να μάθουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες ενώ παίζουν.

Πιο αναλυτικά, τα είδη του παιχνιδιού βάσει της αλληλεπίδρασης µε τους συνοµηλίκους είναι τα ακόλουθα:

  1. Μοναχικό παιχνίδι

    Μοναχικό παιχνίδι είναι όταν τα παιδιά αρχίζουν να παίζουν μόνοι τους.Δεν φαίνεται να παρατηρούν άλλα παιδιά που κάθονται ή παίζουν κοντά. Αυτό το στάδιο παιχνιδιού συνήθως συμβαίνει πριν από την ηλικία των 2 ετών. Το μοναχικό παιχνίδι είναι η ηλικία σας ηλικίας 18 μηνών που κάθεται στο πάτωμα με το στοίβαγμα παιχνιδιού δαχτυλιδιών ή ένα τριών ετών παίζοντας με μπλοκ από τον εαυτό του.

  2. Παιχνίδια θεατών

    Το παιχνίδι θεατών είναι όταν τα παιδιά βλέπουν τους άλλους να παίζουν.Μπορούν να κάνουν ερωτήσεις, αλλά το παιδί δεν προσπαθεί να συμμετάσχει στις ρουτίνες ή δεν ξέρει πώς να παίξει.Το παιχνίδι θεατών δεν έχει συγκεκριμένη ηλικία ανάπτυξης. Μπορεί να έχετε δει θέατρο θεατή σε μια τάξη προσχολικής τάξης. Θα ήταν όταν δύο παιδιά παίζουν στο τραπέζι του νερού ενώ ένα τρίτο παιδί στέκεται δίπλα τους για να τα παρακολουθήσει.

  3. Παράλληλη αναπαραγωγή

    Το παράλληλο παιχνίδι είναι όταν τα παιδιά αρχίζουν να παίζουν δίπλα-δίπλα με άλλα παιδιά χωρίς καμία αλληλεπίδραση.Δίνουν προσοχή ο ένας στον άλλο και συχνά ασχολούνται με την ίδια δραστηριότητα. Παράλληλο παιχνίδι αναπτύσσεται σε ηλικία 2-3 ετών. Μπορεί να δει κανείς π.χ. όταν τα  δύο παιδιά παίζουν με τα δικά τους ζώα φαρμας, και τα δύο κάνουν τους ήχους των ζωων, αλλά δεν κοιτάζουν ο ενας τον άλλον ή αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

  4. Συνεργατικό παιχνίδι

    Συνεργατικό παιχνίδι είναι όταν τα παιδιά ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους που παίζουν αλλά όχι για το συντονισμό ή την οργάνωση της δραστηριότητας μαζί. Υπάρχουν αλληλεπιδράσεις και τα παιδιά μπορούν να κάνουν ερωτήσεις μεταξύ τους, αλλά δεν παίζουν μεταξύ τους.Το παιχνίδι του συνεταιρισμού αναπτύσσεται σε ηλικία 3 1/2 έως 4 1/2 ετών. Τα παιδιά θα παίζουν με τα ίδια υλικά, όπως ένα καβαλέτο ενώ μοιράζονται δείκτες, αλλά κάνουν ξεχωριστές εικόνες.

  5.   Συσχετιστικό παιχνίδι

    Το  συσχετιστικό  (συνεταιριστικό) παιχνίδι είναι όταν τα παιδιά αρχίζουν να μοιράζονται ιδέες και παιχνίδια και ακολουθούν τους καθιερωμένους κανόνες και κατευθυντήριες γραμμές. Ενδιαφέρονται τόσο για τους ανθρώπους που παίζουν όσο και για τη δραστηριότητα που κάνουν. Το παιχνίδι συνεργασίας εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας 4-5 ετών. Το συνεταιριστικό παιχνίδι μπορεί να συμβαδίζει με ένα δραματικό ή προσποιημένο παιχνίδι. Είναι όταν βλέπουμε δύο παιδιά να παίζουν με κούκλες μωρών – το ένα προσποιείται ότι είναι η μαμά και το άλλο παίζει το ρόλο του μπαμπά.

Μαίρη Κουτσοπετάλου

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΠως να φτιάξω ανθοδέσμη για την γιορτή της μητέρας!
Επόμενο άρθροΣυνταγή για κοτόπουλο με μπύρα, δενδρολίβανο και μέλι από την Νικόλ Μαρίνου
Μαίρη Κουτσοπετάλου
Λογοθεραπεύτρια και Ειδικός του TEACCH program, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα για την επικοινωνία και την εκπαίδευση παιδιών με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.