Καλοκαιρινοί κίνδυνοι για μωρά

Σιγουρευτείτε ότι είστε έτοιμοι για το καλοκαίρι και διαβάστε παρακάτω 9 καλοκαιρινούς κίνδυνους  για μωρά που θα σας ξαφνιάσουν.

 

Ήλιος και αντηλιακό

Ήλιος και αντηλιακό

Αν και λογικά θα γνωρίζετε το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύσετε το δέρμα το μωρού σας από ηλιακά εγκαύματα (κάψιμο από τον ήλιο), μπορεί να μην έχετε αντιληφθεί το πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα του νεογέννητου στο αντηλιακό.

Για μωρά κάτω των 6 μηνών, ο Garry Gardner Δόκτωρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), υποστηρίζει ότι είναι καλύτερο να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε. Όταν βρίσκεστε εκτεθειμένοι στον ήλιο χρησιμοποιείστε καπέλα, ομπρέλες, παιδικά γυαλιά ηλίου και εφαρμόστε το βρεφικό αντηλιακό μόνο σε μικρά μέρη του σώματος (όπως: πρόσωπο και το πίσω μέρος των χεριών).

Για μωρά άνω των 6 μηνών, μπορείτε να χρησιμοποιείτε λίγο αντηλιακό για κάθε περιοχή του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο – απλά διαλέξτε κάποιο το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για μωρά. Σιγουρευτείτε ότι το έχετε δοκιμάσει πρώτα σε μια μικρή επιφάνεια το δέρματος του μωρού, και αν εμφανιστεί κάποιο εξάνθημα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την άμεση έκθεση στις ακτίνες του ηλίου, ειδικότερα ανάμεσα στις 11π.μ. και 4 μ.μ. όπου ο ήλιος καίει δυνατότερα. Αν χρησιμοποιείτε καρότσι, τοποθετήστε του μια ομπρέλα καροτσιού.

Διαβάστε επίσης: Ποιό είναι το καλύτερο αντηλιακό για μωρά και παιδία

Δείτε μερικά απο τα καλύτερα αντηλιακά για μωρά και παιδιά που σας προτείνουμε:

 

Υψηλές Θερμοκρασίες

Όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές, περιορίστε τον χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους με το μικρό σας. Βγαίνοντας έξω με το μωρό σας για περίπου μια ώρα είναι εντάξει – εφόσον μείνετε στην σκιά (ή κάτω από μια ομπρέλα).

Αν όμως σχεδιάζετε να βρίσκεστε στην πισίνα η την παραλία όλη μέρα, θα μπορούσατε να προσλάβετε μια νταντά ώστε να μείνει μέσα με το μωρό.

Μωρά και παιδιά μικρής ηλικίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην θερμοπληξία, ειδικότερα αν δεν είναι συνηθισμένα στην πολύ ζέστη.

 

Παιδικές πισίνες

Παιδικές Πισίνες

Ξέρουμε ότι γνωρίζετε ότι το μωρό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή όταν βρίσκεστε στην παραλία. Αν έχετε πισίνα, καλό θα είναι να την έχετε περιφράξει. Μπορεί όμως να μην έχετε συνειδητοποιήσει ότι, ακόμα και οι παιδικές πισίνες, πιθανόν να μην είναι απόλυτα ασφαλείς για παιδιά προσχολικής ηλικίας και μωρά. Μπορούν να πνιγούν σε λιγότερο από πέντε πόντους νερού.

Επομένως, αφήστε το μωρό σας να πλατσουρίσει στην παιδική πισίνα, αλλά μην το αφήσετε καθόλου από την προσοχή σας, μόνο και μόνο επειδή υπάρχει πολύ λίγο νερό (το ίδιο ισχύει για τις μπανιέρες και ακόμα και για μικρούς κουβάδες νερού).

 

Γρασίδι

Κίνδυνοι Εξωτερικού Χώρου

Το γρασίδι μπορεί να φαίνεται σαν ένα μαλακό, ασφαλές μέρος για ένα μωρό, αλλά υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι που απαιτούν προσοχή:

Τα φυτά είναι ο κύριος λόγος για δηλητηρίαση παιδιών, μια και τα μωρά όπως και τα κουτάβια, θα βάλουν τα πάντα στο στόμα τους. Για αυτό το λόγο, αφαιρέστε ή περιφράξτε όλα τα δηλητηριώδη φυτά. Καλέστε την Γραμμή Βοήθειας Δηλητηριάσεων για να σας ενημερώσουν με την πλήρη λίστα των δηλητηριωδών φυτών, που υπάρχουν στην περιοχή σας.

Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος στην αυλή σας είναι τα εντομοκτόνα που ψεκάζετε για τα διάφορα ζιζάνια στα λουλούδια και τα φυτά (γνωστά και ως φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα). Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν, αφού έχουν περάσει 48 ώρες από τον ψεκασμό στα λουλούδια σας.

 

Εντομοαπωθητικό Για Τα κουνούπια

Μολονότι ένα τσίμπημα κουνουπιού δεν είναι υποχρεωτικά κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχείτε, ο αληθινός κίνδυνος με τα μωρά και τα έντομα είναι τα πράγματα που χρησιμοποιείτε για να τα διώξετε.

Η Αμερικανική Παιδιατρική δεν συνιστά την χρήση εντομοαπωθητικού σε μωρά κάτω των δύο μηνών. Για παιδιά μεγαλύτερα των δύο μηνών, επιλέξτε σπρέι με λιγότερο από 30% συγκέντρωση DEET, και μην το χρησιμοποιείτε παραπάνω από μια φορά την μέρα.

Επιπλέον, αποφύγετε προϊόντα που συνδυάζουν DEET και αντηλιακό – το DEET μπορεί να κάνει τον παράγοντα ηλιοπροστασίας (SPF) λιγότερο αποτελεσματικό, έτσι το SPF θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ανά μερικές ώρες, αλλά οτιδήποτε με DEET δεν πρέπει να εφαρμοστεί ξανά.

Όταν εφαρμόζετε το σπρέι ή την κρέμα για τα κουνούπια, σιγουρευτείτε ότι βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, μην ψεκάσετε κοντά στο πρόσωπο το παιδιού σας (ειδικότερα κοντά στο στόμα ή στα μάτια) και αποφύγετε τραύματα ή ερεθισμένο δέρμα.

Πλύντε καλά το δέρμα του μωρού με σαπούνι και νερό, όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας. Αν έχετε αμφιβολίες για το σπρέι ή την κρέμα εντόμων, ρωτήστε τον παιδίατρο σας, αλλιώς αποφύγετε περιοχές όπου συνηθίζουν να βρίσκονται τα έντομα (για παράδειγμα λουλούδια, στάσιμο νερό, μέρη με χαμηλή βλάστηση) και χρησιμοποιείστε δίχτυ στο παιδικό καρότσι ή στον μάρσιππο.

Δείτε μερικά απο τα καλύτερα εντομοαπωθητικά για μωρά και παιδιά που σας προτείνουμε:


 

Τσίμπημα μέλισσας

Τσίμπημα Μέλισσας

Τα τσιμπήματα εντόμων είναι περισσότερο ενοχλητικά από επικίνδυνα για το μικρό σας, αλλά το τσίμπημα μέλισσας είναι μια άλλη ιστορία. Ναι, ακόμα και μωρά μπορεί να είναι αλλεργικά στα τσιμπήματα μελισσών. Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.

Αν το μωρό εμφανίσει ερεθίσματα, πυρετό ή κάποια άλλη αντίδραση αφότου τσιμπηθεί, πηγαίνετε το στο πλησιέστερο Νοσοκομείο ή Ιατρικό Κέντρο άμεσα.

Αφαιρέσετε το κεντρί αμέσως, θα αποτρέψει ένα μεγάλο μέρος του δηλητηρίου να εισαχθεί στο δέρμα του μωρού. Ελαφρύνετε τον πόνο ή το πρήξιμο εφαρμόζοντας ένα ύφασμα βρεγμένο με κρύο νερό στο τσίμπημα.

 

Ανοιχτά Παράθυρα

Μπορεί να μην καταλαβαίνετε πόσο εύκολο είναι ακόμα και για μικρά μωρά να κυλίσουν, να κουνήσουν, να σπρώξουν ή να σκαρφαλώσουν έξω από ανοιχτά παράθυρα. Για αυτό το λόγο εγκαταστήστε προστατευτικά παραθύρων.

 

Υπερβολική κατανάλωση υγρών

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, η αφυδάτωση δεν είναι μεγάλος κίνδυνος για τα μωρά το καλοκαίρι, λέει ο Gardner. Θα καταλάβετε όταν τα μωρά σας διψάνε ή είναι πεινασμένα, οπότε δεν είναι απαραίτητο να τα ζορίζετε να πίνουν υγρά μόνο και μόνο επειδή έχει ζέστη.

Και όταν δίνετε στο μωρό χυμό και νερό πολύ νωρίς, διατρέχετε τον κίνδυνο να μην πιεί αρκετό μητρικό γάλα ή βρεφική φόρμουλα (και όλες τις σημαντικές θρεπτικές ουσίες που διαθέτουν).

Επιπλέον, η κατανάλωση χυμών από πολύ μικρές ηλικίες, μπορεί να οδηγήσει στην φθορά των δοντιών και την παχυσαρκία.

 

Κρεβάτι Για Το Μωρό

Ξεκινάτε ταξίδι για καλοκαιρινές διακοπές ή επίσκεψη στην γιαγιά και τον παππού; Σιγουρευτείτε ότι θα πάρετε μαζί σας μια φορητή κούνια ή ψάθινη κούνια ή παρκοκρέβατο (ή τηλεφωνήστε νωρίτερα για να σιγουρευτείτε ότι υπάρχει μια στον προορισμό σας.

Οι κουβέρτες δεν συνιστώνται, αλλά αν χρησιμοποιείτε κλιματισμό και φοβάστε μήπως το μωρό κρυώσει, σκεπάστε το με μια λεπτή ελαφριά κουβέρτα ή σεντόνι.

Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι η κούνια είναι τοποθετημένη μακριά από πρίζες ή κορδόνια κουρτινών, τα οποία το μωρό μπορεί να τραβήξει στην κούνια με κίνδυνο να τραυματιστεί.

 

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.