Η χρήση πιπίλας έχει συνδεθεί με συνθήκες που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για θέματα λόγου και γλώσσας:

χρήση πιπίλας

 • Μολύνσεις στα αυτιά: Η παρατεταμένη και συχνή χρήση πιπίλας φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη μέσης ωτίτιδας. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του μέσου αυτιου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής – και ακόμη και να προκαλέσουν προσωρινή απώλεια ακοής. Τα παιδιά με απώλεια ακοής έχουν περισσότερες δυσκολίες στην εκμάθηση της ομιλίας και της γλώσσας.
 • Οδοντιατρικά προβλήματα: Ηκακή σύσφιγξη (μη ευθυγραμμισμένη ή μη τοποθετημένη σαγόνι / δόντια) σχετίζεται με παρατεταμένη χρήση πιπίλας. Οι διαφορές στις οδοντικές δομές μπορεί να οδηγήσουν σε στρεβλώσεις κατά τη διάρκεια της άρθρωσης των ηχητικών ομιλιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συχνή χρήση πιπίλας μπορεί να προκαλέσει την ώθηση της γλώσσας μεταξύ των δοντιών που έθεσαν τη σκηνή για την ανάπτυξη ενός lisp κατά την παραγωγή των / σ / και / ζ / φωνημάτων.

Ωστόσο, η έρευνα που διερευνούσε άμεσα την άρθρωση (παραγωγή ομιλίας) των χρηστών πιπίλας έναντι των μη πιπίλων χρηστών έχει δώσει μικτά αποτελέσματα:

 • Μία μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές μεταξύ των δεξιοτήτων άρθρωσης των παιδιών που δεν είχαν καθόλου ή ελάχιστο ιστορικό χρήσης πιπίλας, παιδιά που είχαν ιστορικό χρήσης πιπίλας για έως και 15 μήνες και παιδιά που είχαν ιστορικό χρήσης πιπίλας που κυμαίνονταν από 18- 55 μήνες (Shotts, McDaniel, & Neeley, 2008).
 • Τα αποτελέσματα από άλλη μελέτη υποδηλώνουν ότι η παρατεταμένη αναρρόφηση εκτός του θηλασμού ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ομιλία. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που χρησιμοποίησαν μια πιπίλα ή πιπιλίζουν τα δάχτυλά τους για 3 ή περισσότερα χρόνια ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν μια διαταραχή ομιλίας (Barbosa et al., 2009).

Επομένως, αν αποφασίσετε να επιτρέψετε στο παιδί σας να πιπιλίσει μια πιπίλα, είναι καλή ιδέα να τηρείτε τις παρακάτω οδηγίες:

χρήση πιπίλας

 • Προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση της πιπίλας του μωρού σας μόνο για τον ύπνο ή τον ύπνο.
 • Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού σας, τα βγάζετε από την πιπίλα μετά από 6 μήνες (όταν πέφτει ο κίνδυνος SIDS) και πριν από 18 μήνες (όταν η ομιλία και η γλωσσική ανάπτυξη συμβαίνουν ταχέως).
 • Αντί να προσφέρετε στο παιδί σας την πιπίλα του κατά τις στιγμές της πλήξης ή την αυξημένη συγκίνηση, βρείτε νέους τρόπους για να βοηθήσετε στην αυτο-κατευθυνόμενη ψυχαγωγία ή την αυτοπεποίθηση.για παράδειγμα, ανακατευθύνετε το παιδί σας σε μια διασκεδαστική δραστηριότητα, παίζετε μουσική, διαβάζετε ένα βιβλίο ή προσφέρετε ένα προτιμώμενο παιχνίδι.
 • Περιορίστε τη χρήση εάν το παιδί σας έχει ιστορικό υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας (δηλαδή, λοιμώξεις του μέσου ωτός).
 • Χρησιμοποιήστε μια κατάλληλα μεγέθους πιπίλα.Τα πιπίματα έχουν μέγεθος ανάλογα με την ηλικία του μωρού σας.
Βιβλιογραφικές αναφορές:
 • Barbosa, C., Vasquez, S., Parada, ΜΑ, Gonzalez, JC, Jackson, C., Yanex, ND, Gelave, Β., Fitzpatrick, AL (2009).Η σχέση της τροφοδοσίας μπουκαλιών και άλλων συμπεριφορών απορρόφησης με διαταραχή ομιλίας στα παταγονικά προσχολικά. BMC Pediatrics, 9 (66).
 • Shotts, LL, McDaniel, DM, & Neeley, ΡΑ (2008).Η επίδραση της χρήσης παρατεταμένης πιπίλας στην άρθρωση ομιλίας: Μια προκαταρκτική έρευνα.Σύγχρονα Θέματα στην Επιστήμη της Επικοινωνίας και Διαταραχές, 35(Άνοιξη), 72-75.

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.