Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που μικροί και μεγάλοι επιδιώκουμε να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα μας. Πηγαίνουμε διακοπές, κάνουμε επισκέψεις ακόμα και η βραδινή ρουτίνα ύπνου αλλάζει. Όμως πολλές φορές παρατηρούμε ότι τα παιδιά δυσκολεύονται κατά τη διάρκεια των διακοπών διότι ακριβώς σπάει η ρουτίνα τους.

Συνήθως αυτό εκδηλώνεται με φωνές, κλάματα, ξεσπάσματα, τα λεγόμενα tantrum. Φαίνεται λοιπόν ότι η ρουτίνα είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

leo rivas R BLOGXpsOg unsplash

Η ρουτίνα δίνει το αίσθημα της ασφάλειας

Οι διακοπές χαρακτηρίζονται από το σπάσιμο της ρουτίνας, σε εμάς τους ενήλικες αυτό ακούγεται θετικό, ωστόσο για τα παιδιά η κάθε αλλαγή που μπορεί να τα βγάλει εκτός προγράμματος τους δημιουργεί, άγχος, φόβο, ανασφάλεια και υπερένταση. Η ρουτίνα από την άλλη πλευρά κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, να γνωρίζουν τι να περιμένουν και να εξηγούν τον κόσμο που τα περιβάλλει.

Οι διακοπές μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για τα παιδιά διότι βγαίνουν εκτός προγράμματος. Το ταξίδι, η δοκιμή καινούργιων γεύσεων, η συνάντηση με ανθρώπους που δεν είναι τόσο οικείοι όπως συγγενείς ή φίλοι, η προσδοκία από τους γονείς το παιδί να έχει την τέλεια συμπεριφορά και να παίζει οπωσδήποτε με τα υπόλοιπα παιδιά και η μειωμένη προσοχή από τους γονείς, αναστατώνει τα παιδιά και τα κάνει να νιώθουν ανασφάλεια. Πώς μπορούμε λοιπόν να διατηρήσουμε μια σχετική ρουτίνα και στις διακοπές;

valeria zoncoll AVGc87j vNA unsplash

Ο ύπνος και το φαγητό έχουν προτεραιότητα

Προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ώρες ύπνου και φαγητού, διότι σε αντίθετη περίπτωση η πιθανότητα ενός ξεσπάσματος αυξάνεται.

 Κάντε το παιδί να πάρει μέρος στον προγραμμάτισμο των δραστηριοτήτων

Ενημερώστε το παιδί για το πρόγραμμα της μέρας ή έστω για ένα μέρος του ώστε να ξέρει τι θα ακολουθήσει. Επιπλέον σιγά σιγά ανάλογα με την ηλικία, μετά από τα 3,5 έτη μπορεί να αρχίσει να λαμβάνει μέρος στον καθημερινό προγραμματισμό, παίρνοντας μικρές αποφάσεις για τις διακοπές σας. Προσοχή όμως να του δίνετε 2 επιλογές και όχι μια μεγάλη γκάμα διότι σε αντίθετη περίπτωση θα μπερδευτεί. Παίρνοντας αποφάσεις τα παιδιά νιώθουν ότι συμμετέχουν και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους.

dragos gontariu lUHlmmBw5lo unsplash

Υπενθυμίστε στα παιδιά τις ρουτίνες που είχατε στο σπίτι

Να έχετε μαζί σας κάρτες ή φωτογραφίες που δείχνουν το παιδί να κάνει μια αντίστοιχη ρουτίνα π.χ.: ντύσιμο ή την προετοιμασία του ύπνου. Χρήσιμο θα ήταν να φτιάξετε και ένα ρυθμό για τη συγκεκριμένη ρουτίνα ώστε να αντιληφθούν την αρχή της ρουτίνας.

Μην ξεχνάτε τις μαγικές λέξεις

Χρησιμοποιείστε τις «Μαγικές λέξεις», «Όταν – τότε» π.χ. Όταν μαζέψεις τα παιχνίδια σου, τότε θα πάμε στην παραλία. Όταν ντυθείς, τότε θα πάμε για φαγητό. Οι παραπάνω προτάσεις δηλώνουν την ακολουθία των πράξεων. Δεν πρόκειται για ανταμοιβές αλλά για φυσικές συνέπειες, ούτε επιβραβεύονται, ούτε τιμωρούνται με κάτι.

Ρουτίνα μετά τη βόλτα

Ένα μπάνιο μετά από ευχάριστο γεγονός ή η ανάγνωση ενός παραμυθιού, μια δραστηριότητα που βοηθά το παιδί να χαλαρώσει ή η αλλαγή ρούχων με ρούχα πιο άνετα όπως πιτζάμες ή ένας σύντομος ύπνος.

Να είστε ειλικρινείς με τους οικείους σας

Ενημερώστε συγγενείς και φίλους που παραθερίζετε μαζί για τους κανόνες και τις συνήθειες που έχετε στο σπίτι, ώστε να περιοριστούν οι εκπλήξεις.

christian bowen bnN1r sNTRQ unsplash

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ώρα που τα παιδιά εκτίθενται σε οθόνες

Οι διακοπές είναι μια καλή ευκαιρία για εσάς και τα παιδιά να εξερευνήσετε μαζί τον κόσμο του διαδικτύου και να τα βοηθήσετε να αντιληφθούν τα οφέλη και τις παγίδες, όπως επίσης να τα βοηθήσετε να αποκτήσουν κριτική σκέψη απέναντι σε αυτά που μπορεί να δουν στην τηλεόραση, με άλλα λόγια να λειτουργήσετε  σαν καθοδηγητές στον ψηφιακό κόσμο. Όμως είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τις ώρες που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με αυτόν τον κόσμο διότι με την επιστροφή στην καθημερινότητα θα δυσκολευτείτε να επαναφέρετε τα κανονικά ωράρια.

Απολαύστε τη στιγμή

 Φυσικά όπως είδαμε παραπάνω οι ρουτίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών ωστόσο οι διακοπές σημαίνουν χαλάρωση μακριά από την καθημερινότητα. Απολαύστε τις στιγμές χωρίς άγχος και δημιουργήστε αναμνήσεις.

Καλό καλοκαίρι!

Δείτε περισσότερα άρθρα για παιδιά εδώ

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.