Δεύτερο παιδί και διαφορά ηλικίας

Η ιδέα για τον ερχομό ενός δεύτερου μωρού σας χτυπά την πόρτα; Υπάρχει αλήθεια η κατάλληλη διαφορά ηλικίας πρώτου με δεύτερου παιδιού; Εάν, με το πρώτο παιδάκι σας δεν ταλαιπωρηθήκατε πολύ δηλαδή, ήταν ένα ήσυχο μωρό και το μόνο που ήθελε ήταν γάλα, φροντίδα και ύπνο, τότε θέλετε όσο πιο σύντομα να κάνετε το δεύτερο. Εάν όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι τότε, το ξανασκέφτεστε. Η αλήθεια είναι, όπως και με το πρώτο, έτσι και με το δεύτερο, δεν είναι κανείς σίγουρος για τον αν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Υπάρχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα για την μεγάλη ή μικρή διαφορά ηλικίας. Παρακάτω, θα αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που υπάρχουν στις δύο αυτές περιπτώσεις. Και, τέλος θα αναφέρουμε την «ιδανική» διαφορά ηλικίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου παιδιού σύμφωνα με την άποψη των ειδικών παιδοψυχολόγων και αναπτυξιολόγων.

Μικρή Διαφορά Ηλικίας Πρώτου με Δεύτερου Παιδιού

Λέγοντας μικρή διαφορά ηλικίας πρώτου και δεύτερου παιδιού, εννοούμε το ένα με δύο έτη.
Τα πλεονεκτήματα είναι:
Τα έχετε όλα έτοιμα από το πρώτο. Το σπίτι σας δεν χρειάζεται να «ανασυνταχθεί», είναι ήδη σε «βρεφική κατάσταση». Όλες οι γωνιές του σπιτιού έχουν ήδη προστατευτικά, οι γωνιές από τα έπιπλα είναι ήδη καλυμμένες, η αλλαξιέρα είναι ακόμη στην θέση της, σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται να αλλάξετε πολλά για το δεύτερο μωρό.
Το παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας έχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή παρέα για να παίξουν. Μεγαλώνοντας μαζί αποκτούν κοινά ενδιαφέροντα, κοινές παρέες και κοινούς φίλους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αδέρφια να αναπτύσσουν στενή σχέση εμπιστοσύνης και «φιλίας».
Τα μειονεκτήματα είναι:
Θα υπάρχουν συγκρούσεις όμως, μεταξύ των παιδιών. Όταν η διαφορά ηλικίας είναι περίπου το ένα με δύο έτη, αυτό σημαίνει πως το πρώτο παιδί όταν γεννιέται το δεύτερο είναι ακόμη στην βρεφική φάση της ζωής του. Νιώθει πως ενώ μέχρι στιγμής ήταν το επίκεντρο τώρα δεν είναι. Έχει ανάγκη την αποκλειστικότητά σας, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν το παίρνετε συνέχεια αγκαλιά και γιατί η προσοχή σας δεν είναι συνέχεια στραμμένη σε εκείνο. Γι’ αυτό, και η ζήλεια είναι εντονότερη στα παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας και οι μεταξύ τους συγκρούσεις πιο έντονες.

Μεγάλη Διαφορά Ηλικίας Πρώτου με Δεύτερου Παιδιού

Μεγάλη διαφορά ηλικίας εννοούμε από τα 4-5 έτη και πάνω.Το μειονέκτημα στην μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ των αδερφών είναι, πως έχετε ξεσυνηθίσει από όλο αυτό που περιλαμβάνει η βρεφική ηλικία. Δηλαδή, πάνες, λιγότερος ύπνος, κούραση, νεύρα, άγχος. Επίσης, ήδη είστε στην φάση που μπορείτε να πάτε όπου θέλετε χωρίς να σκεφτείτε το παιδί. Αφού, το παιδί σας εξυπηρετείται μόνο του και εσείς δεν έχετε τον πλήρη έλεγχο του.
Τα πλεονεκτήματα είναι πως τα μεγαλύτερα αδέρφια καταλαβαίνουν τις ανάγκες που έχει ένα μωρό και είναι σε θέση να σας βοηθήσουν όταν το χρειασθείτε.
Έτσι τα μεγαλύτερα παιδιά βοηθώντας σας με το μωρό αποφεύγουν την ζήλεια προς το αδερφάκι τους. Και τα μικρότερα παιδιά συνήθως θαυμάζουν τα μεγαλύτερα και τα έχουν ως πρότυπο, αφού έχουν από αυτά την αμέριστη προσοχή τους.
Έχετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το μωρό, ιδίως τις ώρες που το πρώτο παιδί πηγαίνει στο σχολείο. Μπορείτε να το παίρνετε όση αγκαλιά επιθυμείτε χωρίς να νιώθετε τύψεις προς το άλλο σας παιδί. Επίσης, με το μεγάλο έχετε αναπτύξει ήδη τις μεθόδους επικοινωνίας, συμπεριφοράς και κατανόησης.

Η κατάλληλη διαφορά ηλικίας για το πρώτο και δεύτερο παιδί

«Ιδανική»; Διαφορά Ηλικίας

Οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι και αναπτυξιολόγοι λένε, πως η «ιδανική» διαφορά ηλικίας είναι τα 3 έτη. Αυτό γιατί, το πρώτο παιδί έχει περάσει το στάδιο του ναρκισσισμού, που είναι τα 1 με 2 έτη. Στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του το παιδί αναζητά την προσοχή όλων, θέλει να είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν μπορεί να καταλάβει και να συνειδητοποιήσει τον ερχομό ενός δεύτερου παιδιού. Νιώθει πως ο κόσμος όλος του ανήκει, πως όλα είναι δικά του. Και το βασικότερο όλων, δεν θέλει να μοιραστεί την μαμά του με κανέναν. Ενώ στα 3 έτη το παιδί είναι σε θέση να καταλάβει το τι είναι «δικό του» ή «δικό σου». Έτσι είναι σε θέση να κατανοήσει και να αποδεχθεί ευκολότερα την ύπαρξη ενός νέου μωρού μέσα στην οικογένεια.
Για εμάς δεν υπάρχουν ταμπέλες ιδανική και μη ιδανική διαφορά ηλικίας. Γι’ αυτό και τα εισαγωγικά στην κεφαλίδα. Όποτε νιώσει ο καθένας έτοιμος μπορεί να το κάνει! Εξάλλου, κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι μας να τα κανονίσουμε. Έρχονται εκεί που δεν το περιμένεις. Ο ερχομός ενός δεύτερου ή και τρίτου παιδιού μόνο ευτυχία και ευλογία θα φέρει στην οικογένεια. Όπως λέει και ο άντρας μου «Ποτέ δεν μετανιώνεις για την ζωή που φέρνεις. Μετανιώνεις όμως, για την ζωή που δεν μπόρεσες να φέρεις».
Μην σας πιάνει λοιπόν πανικός και άγχος για το πότε θα κάνετε το δεύτερο παιδάκι σας. Όλα έρχονται στην ώρα τους.

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.