Η στιγμή που περιμέναμε παιδιά, μαμάδες και παιδαγωγοί ήρθε! Σήμερα ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί. Λόγω της πανδημίας είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε πολλές ώρες στο σπίτι μαζί με τα παιδιά. Οπότε, λόγικό οι μαμάδες να ανησυχούν για ένα μόνο πράγμα, τη προσαρμογή. Οι στιγμές που βρισκόμασταν με άλλα άτομα πλην της οικογένειας ήταν ελάχιστες. Τα σχολεία ήταν κλειστά, οι παιδικές χαρές άδειες και οι περισσότεροι δεν είδαμε ούτε τους παππούδες μας. Πώς τα παιδιά θα προσαρμοστούν ξαφνικά στη νέα πραγματικότητα, δηλαδή στο παιδικό σταθμό;

bruno nascimento eo11MS0FSnk unsplash

Οδηγίες προς ναυτιλώμενους

Αρχικά η προσαρμογή (και για τον Σεπτέμβρη) πρέπει να αρχίσει σταδιακά την εβδομάδα πριν αρχίσουν τα σχολεία και όχι την τελευταία μέρα. Φροντίζουμε σίγα σιγά τα παιδιά, να επιστρέψουν στα ωράρια του σχολείου, δηλαδή η ώρα του ύπνου να επανέλθει στην ώρα που ήταν πριν το κλείσιμο. Επιπλέον, προσπαθούμε να παίξουμε με τα παιδιά παιχνίδια ρόλων με θέμα το σχολείο. Μέσα από το παιχνίδι αναπαριστούμε τη ρουτίνα, την τάξη με τους συμμαθητές του, ώστε το παιδί να επεξεργαστεί το άγχος του αποχωρισμού. Επιπλέον διαβάζουμε σχετικά παραμύθια όπως «Το σχολείο πάει σχολείο» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος ή το «Πάμε σχολείο» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τέλος, φτιάχνουμε με το παιδί μια δικιά μας ρουτίνα για να πούμε αντίο, κάποιο δικό μας αποκλειστικό συνθηματικό.

Την Κυριακή φτιάχνουμε μαζί με το παιδί την τσάντα του με τα ρούχα που παίρνει για αλλαγή. Πάντα δίνουμε δύο επιλογές σε ρούχα για να διαλέξει. Φυσικά ετοιμάζουμε και τα ρούχα που θα φορέσει τη Δευτέρα. Αν ο παιδικός σταθμός δεν περιλαμβάνει τη σίτιση, τότε επιλέγουμε μαζί με το παιδί το κολατσιό του.

backtoschool

Την πρώτη μέρα:

  1. Ξυπνάμε το παιδί και το αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να ξυπνήσει να κάνει ότι εκείνο επιθυμεί (να δει παιδικά, να παίξει με τα παιχνίδια του κλπ)
  2. Του δίνουμε το πρωινό τονίζοντας του πόσο ενθουσιασμένοι είμαστε που θα δει τους φίλους και την δασκάλα του μετά από τόσο καιρό.
  3. Εξηγούμε τη διαδικασία του αποχωρισμού. «Θα έρθει το σχολικό…» ή «Θα πάμε με το αυτοκίνητο στο σχολείο και η μαμά/ο μπαμπας θα σε αφήσει στη δασκάλα…»
  4. Δείχνουμε κατανόηση στα συναισθήματα του παιδιού. «Είναι εντάξει να νιώθεις λυπημένος/η που η μαμά/ο μπαμπάς θα φύγει. Κι εγώ νιώθω το ίδιο. Θα γυρίσω μετά το φαγητό

Tip: Μάθετε τη ρουτίνα του παιδικού σταθμού ώστε να είστε περισσότερο ακριβής στο πότε θα ξαναβρεθείτε. Επιπλέον δεν βοηθάει να τους πείτε την ακριβή ώρα που θα τα ξαναδείτε διότι τα παιδιά στη νηπιακή ηλικία δεν έχουν κατακτήσει ακόμα την αίσθηση του χρόνου. Η κατάκτηση αφηρημένων εννοιών όπως ο χρόνος συμβαίνει μετά τα 6 έτη. Είναι καλύτερο να προσδιορίσετε την ώρα που θα γυρίσουν στο σπίτι με κάποια δραστηριότητα.

Την ώρα του αποχωρισμού:

Την ώρα που αφήνετε το παιδί στο σχολείο ή το παραδίδετε στο σχολικό προσπαθήστε να μην νιώθετε έντονο άγχος διότι τα παιδιά είναι συναισθηματικά ραντάρ, δηλαδή αντιλαμβάνονται πολύ εύκολα, το άγχος και την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθετε. Προσπαθήστε με σταθερή και ήρεμη φωνή να πείτε: «Είναι ώρα για σχολείο. Η μαμά/ο μπαμπάς σε αγαπάει πάρα πολύ. Θα έρθω μετά το φαγητό» Επιπλέον μπορείτε να επαναλάβετε τον δικό σας ιδιαίτερο χαιρετισμό. Ο δικός σας κώδικας επικοινωνίας, είναι αυτός που θα κάνει το παιδί να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη, ότι θα έρθετε όντως να το παραλάβετε από το σχολείο.

sai de silva YLMs82LF6FY unsplash

Μετά το σχολείο:

Με την επιστροφή του παιδιού στο σπίτι μην το ρωτήσετε αμέσως «Πώς πέρασες σήμερα;». Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι πολύ γενική και τα παιδιά είτε θα δυσκολευτούν να σας απαντήσουν ή θα σας απαντήσουν μονολεκτικά. Αντιθέτως, δώστε στο παιδί λίγο χρόνο να αποφορτιστεί από την πρώτη μέρα στο σχολείο και στη συνέχεια πείτε: «Πέρασες όμορφα βλέπω.  Φοβήθηκες το πρωί αλλά τώρα είσαι χαρούμενος/η γιατί περάσατε καλά με τη κυρία και επειδή γύρισες σπίτι.  Για πες μου τι παραμύθι είπατε σήμερα;» «Ποιους από τους φίλους σου είδες;», «Τι παιχνίδια παίξατε;» Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι αντιμετώπισαν το άγχος αποχωρισμού και ότι εσείς τηρήσατε την υπόσχεσή σας ότι θα επιστρέψετε να τα πάρετε από το σχολείο.

Σαν μια τελευταία συμβουλή είναι καλό πάντα να ρωτάτε συγκεκριμένα πράγματα για την καθημερινότητα στο σχολείο διότι έτσι τα παιδιά είναι πιο εύκολο να σας περιγράψουν την μέρα τους και να ξεκινήσει η συζήτηση.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, θα δείτε ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο πιο ήρεμα, γιατί εσείς θα τους έχετε μεταδώσει ένα κλίμα κατανόησης και ασφάλειας. Η δική σας συμπεριφορά και τα δικά σας συναισθήματα καθρεπτίζονται στο παιδί, όποτε ας χαρούμε την επιστροφή στην κανονικότητα.

Καλή επάνοδο!

Για περισσότερες συμβουλές δείτε το προφιλ μου thekids.society

 

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροPancakes με σάλτσα φράουλας από την Σεφ Νικόλ Μαρίνου
Επόμενο άρθροΕπιλεκτική αλαλία ή βωβότητα: μια αγχώδη διαταραχή της παιδικής ηλικίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.