Μάθετε 6 εύκολους και γρήγορους τρόπους, για να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει.

6 Συμβουλές για την ενθάρρυνση της πρώτης γλώσσας στα παιδιά.

1. Σχολιάστε το τι κάνουν

Ως ενήλικες, έχουμε την τάση να θέτουμε πολλές ερωτήσεις στα παιδιά μας, ειδικά την ώρα που προσπαθούμε να τους ενθαρρύνουμε για να μας μιλήσουν (να παράγουν λόγο).

Ένα ωραίο tips είναι για να τα ενθαρρύνετε την ώρα που παίζουν ή κάνουν κάτι να το σχολιάζετέ. Αν υποθέσουμε ότι  το παιδί σας δεν μιλάει ακόμα ή έχει μεμονωμένο λεξιλόγιο. Μπορείτε παραδείγματος χάρη την ώρα που κρατάει το αυτοκινητάκι του να του πείτε: “αυτοκίνητο”. “κάνει brrm brrm”. “Είναι αυτοκίνητο οδήγησης”. ” Έχουμε και εμείς ένα αυτοκίνητο”. “Το αυτοκίνητό μας είναι μαύρο”. “Το αυτοκίνητο έχει πάντα τέσσερις ρόδες ”  (δείξτε τις ρόδες).

2. Προσθέστε 2 – 3 λέξεις σε αυτό που λένε

Εάν το παιδί σας λέει κάτι, μπορείτε να το επαναλάβετε ξανά. Αυτό έχει ως στόχο να ξανά ακούσει το παιδί την λέξη που σας είπε αλλά και να του δώσετε την ευκαιρία να μάθει  μια, δύο ή και περισσότερες νέες λέξεις που θα προσθέσετε κατά την επανάληψη.

Π.χ. εάν το παιδί σας πει “αρκουδάκι”, μπορείτε να του πείτε “ναι, αρκουδάκι”, “αρκουδάκι κοιμάται”, “το αρκουδάκι κοιμάται”.

6 Συμβουλές για την ενθάρρυνση της πρώτης γλώσσας στα παιδιά.

3. Τραγουδήστε

Τα τραγούδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος εκμάθησης λέξεων. Μην ανησυχείτε για το πως θα ακούγεται η φωνή σας. Μπορείτε την ώρα που τραγουδάτε να χρησιμοποιείτε παράλληλα και κινήσεις χεριών, ποδιών κτλ. με αυτό τον τρόπο το παιδί θα μπορέσει να θυμηθεί κάποιες λέξεις ή σημεία του τραγουδιού. Κάποια από τα τραγούδια που αγαπούν οι μικροί μας φίλοι είναι: α) αχ κουνελάκι, β) ήταν ένας γάιδαρος, γ) ο μπάρμπα Μπίλλιος, δ) περνά περνά η μέλισσα, ε) πλάθω κουλουράκια, στ) βγαίνει η βαρκούλα του ψαρά κτλ. !!! Μπορείτε εναλλακτικά να φτιάξετε και δικά σας τραγούδια με ομοιοκαταληξίες και να σταματήσετε σε ένα σημαντικό σημείο για να δείτε αν το παιδί σας μπορεί να συνεχίσει την συμπλήρωση λέξεων.

4. Παραμύθι

Λίγο πριν κοιμηθεί το παιδί σας διαβάστε του ένα παραμύθι π.χ. την κοκκινοσκουφίτσα.  Διαβάστε την ιστορία σιγά και καθαρά και δείξτε της εικόνες. Στην συνέχεια μπορετέ να του πείτε να σας δείξει τι φοράει η κοκκινοσκουφίτσα, να σας πει τι χρώμα είναι η κάπα της κτλ.!!! Για μια εβδομάδα θα του λέτε το ίδιο παραμύθι με σκοπό να το κατανοήσει και να μάθει την ιστορία. Αφού βεβαιωθείτε ότι το παιδί ξέρει τους ήρωες, την ιστορία και τα χρώματα (πχ κάπα της κοκκινοσκουφίτσας) μπορείτε ένα απόγευμα την ώρα που παίζετε να τον ρωτήσετε για εκείνη την ιστορία πχ. Θυμάσαι την κοκκινοσκουφίτσα? Γιατί πήγε στο δάσος? Έφτασε στο σπίτι της γιαγιάς?

6 Συμβουλές για την ενθάρρυνση της πρώτης γλώσσας στα παιδιά.

5. Κινούμενα σχέδια

Μπορεί σαν ενήλικες να μην έχετε πολύ χρόνο όμως πιστέψτε με πως ένα μικρό βίντεο π.χ. της Ντόρας της μικρής εξερευνήτριας ή της πέπα το γουρουνάκι μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να παράγει λόγο. Ένα ωραίο tips είναι ότι την ώρα που βλέπετε κάτι μαζί με το παιδί σας να σταματάτε το βίντεο και να του λέτε π.χ. σήμερα η πέπα φοράει ένα κόκκινο παντελόνι και μια μπλε μπλούζα. Πάνε να πετάξουν τον χαρταετό. Που πάνε; Με αυτόν τον τρόπο θα δουλέψετε την μνήμη αλλά και την παραγωγή νέων λέξεων.

6. Εικόνες flashcards

Αγοραστέ διάφορες εκπαιδευτικές κάρτες (με ζώα, αντικείμενα κτλ.) Και πείτε τι ζώο ή τι αντικείμενο δείχνει η κάθε εικόνα με στόχο να ενισχύσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας.

 

Υ.Γ. μην ξεχνάτε να περνάτε χρόνο με το παιδί σας. Σας έχει ανάγκη.!

Μαίρη Κουτσοπετάλου

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή για Φθινοπωρινή Τάρτα με Σύκα και Αχλάδια, από την Νικόλ Μαρίνου
Επόμενο άρθροΣυνταγή για Αλμυρό Κέικ με πιπεριές Φλωρίνης, από την Νικόλ Μαρίνου
Μαίρη Κουτσοπετάλου
Λογοθεραπεύτρια και Ειδικός του TEACCH program, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα για την επικοινωνία και την εκπαίδευση παιδιών με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.