Τα Βασικά Συστατικά Για Να Μεγαλώσετε Ευτυχισμένα Και Υγιή Παιδιά.

6 πράγματα που τα παιδιά πραγματικά χρειάζονται

Θα αφήνατε τα παιδιά σας να παίξουν χωρίς επιτήρηση; Θα τους επιτρέπατε να πάνε στο σχολείο μόνα τους; Στην εποχή των πραγματικά πολλών πληροφοριών, συμβουλές για το πώς θα γίνετε καλοί γονείς υπάρχουν παντού. Κάντε μια έρευνα στο διαδίκτυο και θα βρείτε ένα παλιρροιακό κύμα από συμβουλές για το πώς θα μεγαλώσετε τα παιδιά σας. Όμως τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζονται;

Πάνω απ’ όλα τα παιδιά χρειάζονται κοινή λογική από τους γονείς τους, οι οποίοι δεν είναι ότι δεν τα αγαπούν, αλλά είναι μπερδεμένοι στην προσπάθειά τους να τα αναθρέψουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενώ αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να επικεντρωθούν στο να κάνουν τα παιδιά τους να νιώθουν συνδεδεμένα με την οικογένειά τους και το περιβάλλον τους και μετά όλα τα άλλα θ’ ακολουθήσουν.

Και για να συμβεί αυτό χρειάζονται έξι απλά βήματα:

1. «Σ’ αγαπώ»

Φυσικά και αγαπάτε τα παιδιά σας. Θυμάστε, όμως, να τους το λέτε; Και είναι πολλά παραπάνω από μια απλή λέξη. Δείξτε τους το ενδιαφέρον σας, την στοργή σας και την ανησυχία σας . Καλό θα είναι, να τους δίνετε κάθε μέρα μια ¨δόση¨ αγάπης. Καθίστε μαζί τους, αγκαλιάστε τα, χαϊδέψτε τα, συζητήστε για διάφορα θέματα και πείτε τους πόσο τυχεροί είστε που τα έχετε. Όμως για πολλούς γονείς, ιδιαίτερα όταν τα παιδιά τους μεγαλώνουν, και είναι περισσότερο απασχολημένα και λιγότερο επικοινωνιακά, είναι πιο εύκολο να δείξουν την αγάπη τους όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Όταν τα παιδιά είναι στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, ιδιαίτερα τα αγόρια, θεωρούν ένδειξη αδυναμίας το ν’ αφήσουν τους γονείς τους να φερθούν στοργικά απέναντί τους. Σ’ αυτή την περίπτωση, μάθετε για τα πράγματα που είναι σημαντικά γι’ αυτούς και δείξτε τους ενδιαφέρον για τους φίλους τους, τα χόμπι τους και τις καθημερινές τους ασχολίες. Προσπαθήστε, με αυτό τον τρόπο να τους δείξετε, πως είστε πάντα παρών γι’ αυτά, να τα στηρίζετε και να τ’ αγαπάτε.

2. Κανόνες και όρια

Έχετε βρεθεί ποτέ σε κάποιο εστιατόριο, όπου το παιδί που κάθετε στο διπλανό τραπέζι είναι εκτός ελέγχου, πετάει πράγματα και αρνείται να κάτσει στη θέση του; Εν τω μεταξύ, οι γονείς του, που είναι μαζί, αγνοούν την συμπεριφορά του και αναρωτιέστε ¨Τι συμβαίνει εδώ¨;
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί, ότι υπάρχει μια σύγχυση των ορίων μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους, κάτι που κάνει τους γονείς πιο ¨απρόθυμους¨ να επιβάλουν την εξουσία τους. Πολλές φορές, οι γονείς φοβούνται πως τα παιδιά τους θα θυμώσουν, αν προσπαθήσουν να τους επιβληθούν. Όμως, ο θυμός τους είναι προσωρινός. Άλλωστε, η δουλειά τους είναι να διδάσκουν τα παιδιά τους κι όχι να είναι φίλοι τους. Οι κανόνες που βάζουμε στα παιδιά, όταν αυτά είναι μικρά, είναι αυτοί με τους οποίους τελικά θα μάθουν να ζουν.

3. Συζήτηση

Βρείτε χρόνο να ακούσετε, τι πραγματικά θέλουν τα παιδιά σας, αυτό θα τα κάνει να σας μιλάνε πιο συχνά. Ρωτήστε τους για ότι τα ενδιαφέρει και ακούστε τις απαντήσεις τους. Πολλοί γονείς βιάζονται να δώσουν λύση στα προβλήματα των παιδιών τους, χωρίς να αναρωτηθούν αν είναι η σωστή γι’ αυτά. Τους λένε απλά τι πρέπει να κάνουν, αντί να τα ακούνε και να καταλαβαίνουν τι θέλουν χωρίς να είναι επικριτικοί. Αντί να δώσετε μια συμβουλή στα παιδιά σας, κάντε τους ερωτήσεις και βοηθήστε τους να φτάσουν μόνοι τους σε κάποιο συμπέρασμα. Αλλά πως θα κάνετε τα παιδιά σας να σας ανοιχθούν; Ιδιαίτερα για τους έφηβους είναι φυσικό να θέλουν περισσότερη απομόνωση απ’ όση όταν ήταν παιδιά. Αν, όμως, συμμετέχετε στους προβληματισμούς τους με ειλικρινή ενδιαφέρον, τότε τα παιδιά σας θα μιλήσουν. Καλό θα είναι να μην μένετε στις καθημερινές τους δραστηριότητές , όπως είναι το σχολείο, αλλά προσπαθήστε να μάθετε για το τι πραγματικά τους απασχολεί και ποια είναι τα θέματα πάνω στα οποία ψάχνουν απαντήσεις. Να έχετε στο νου σας, ότι για να είναι πετυχημένη η προσπάθειά σας για διάλογο, θα πρέπει να είστε παρών. Οπότε, κανονίστε ανάλογα τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας.

4. Κάτι κοινό

Είχατε μια στιγμή σήμερα που να σας συνδέει πραγματικά με το παιδί σας; Μοιραστήκατε ένα αστείο, μια αγκαλιά; Είναι εύκολο, και σύνηθες, να περάσει μια μέρα που δεν έχετε καμία ουσιαστική επαφή με το παιδί σας, παρά μόνο να του λέτε το τι να κάνει και τι όχι. Όταν τα παιδιά σας είναι συνδεδεμένα με σας, μαθαίνουν πώς να συνδέονται και με τους ανθρώπους έξω από την οικογένειά τους και να δημιουργούν πραγματικές και ουσιαστικές σχέσεις. Η επαφή με τα παιδιά σας πρέπει να συμβαίνει φυσικά στην καθημερινή σας ζωή. Ένα οικογενειακό δείπνο, μια βόλτα ή οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να προσφέρουν χαρά που σας φέρνει πιο κοντά. Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν την ανατροφή των παιδιών τους σαν αγγαρεία. Σαν μια δουλειά που θέλει πολύ κόπο. Αυτό, όμως, που χρειάζονται και οι δύο πλευρές για να αισθάνονται καλά μεταξύ τους, είναι να διασκεδάζουν. Οπότε προγραμματίστε οικογενειακές δραστηριότητες, κοινές προκλήσεις ή και τακτικά δείπνα για να δώσετε μια αίσθηση διασκέδασης και χαράς. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν ανατραφεί με αυτό τον τρόπο είναι πιο κοινωνικά, έχουν καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους και σκέφτονται το σπίτι σαν καταφύγιο, όταν αντιμετωπίζουν κάποια δυσκολία.

5. Παιχνίδι

Η απώλεια του ελεύθερου παιχνιδιού είναι η μεγαλύτερη απώλεια στη σύγχρονη παιδική ηλικία. Ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες που έχουν σήμερα τα παιδιά, χρειάζονται και χρόνο για να παίξουν. Κι αυτό όχι μόνο επειδή διασκεδάζουν με το παιχνίδι, αλλά κι επειδή τα βοηθάει ν’ αναπτύξουν το μυαλό τους .Το παιχνίδι είναι η κινητήριος δύναμη της παιδικής ηλικίας. Κι αυτό επειδή τα βοηθάει να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, την εφευρετικότητά τους, την ικανότητά τους να λύνουν προβλήματα και να συνεργάζονται με τους άλλους. Επιπλέον, το παιχνίδι εξασκεί τη φαντασία τους, την δημιουργικότητά τους, ενώ τους μαθαίνει πώς να χάνουν χωρίς κανείς να τους κρίνει. Κι όλα αυτά τα κάνει να είναι καλύτεροι, γιατί τους δίνει την δυνατότητά να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετικές πλευρές. Άρα την επόμενη φορά που θα θέλετε, να γράψετε το παιδί σας σε κάποια δραστηριότητα, δείτε αν έχει αρκετό χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να παίξει και να διασκεδάσει.

6. Ανεξαρτησία

Οι περισσότεροι γονείς σήμερα δεν προετοιμάζουν τα παιδιά τους για την ενήλικη ζωή. Τα συνοδεύουν σε κάθε τους δραστηριότητα, στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο παιχνίδι και δεν τους δίνουν την δυνατότητα να κάνουν κάποια πράγματα μόνα τους. Το να κάνει κάτι ανεξάρτητο είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί, γιατί έτσι αισθάνεται σίγουρο και υπεύθυνο. Αφήστε το να πάει μέχρι κάποιο μαγαζί μόνο του, δείχνοντάς του ότι πιστεύεται σ’ αυτό. Ή να κάνει μια εργασία για το σχολείο χωρίς τη δική σας ανάμιξη. Φυσικά θα τον βοηθήσετε να συλλέξει τις εμπειρίες που χρειάζεται, θα το μάθετε πώς να είναι προσεκτικός, αλλά θα τον αφήσετε να έχει και την ευθύνη. Έτσι το παιδί σας, θα αισθάνεται την ικανοποίηση ότι έχει δημιουργήσει κάτι από μόνο του.

 

Κάτι Που Τα Παιδιά Δεν Χρειάζονται:¨ Περισσότερα¨ Υλικά Αγαθά

Σήμερα, τα παιδιά έχουν πάρα πολλά παιχνίδια. Αυτό τα κάνει ν’ αναζητούν το επόμενο, αντί να χαίρονται αυτό που ήδη έχουν. Αν ψάχνουν μόνο τα υλικά αγαθά για να ψυχαγωγηθούν, σύντομα θα βαρεθούν. Είναι εύκολο να αντικαταστήσετε την αγάπη και την προσοχή με τα καινούρια παιχνίδια ή τα καινούρια ρούχα. Επειδή παίρνει πολύ λιγότερο χρόνο, να αγοράσετε κάτι για το παιδί σας, παρά να περάσετε ένα απόγευμα μαζί του κάνοντας κάτι διασκεδαστικό ή διδακτικό.

 

Δοκιμάστε Αυτά Τα Δωρεάν «Δώρα»:

1. Κάποιες ώρες όπου θα δείτε τα οικογενειακά βίντεο και τις παιδικές φωτογραφίες των παιδιών σας.
2. Μια μέρα στην οποία τα παιδιά σας θα διαλέξουν τι θα κάνετε.
3. Ένα απόγευμα που θα μαγειρέψετε μαζί, θα κάνετε ποδήλατο ή θα φτιάξετε ένα πάζλ ή κάποιο άλλο παιχνίδι.
4. Μια μέρα που θα τους υποσχεθείτε πως δεν θα γκρινιάξετε για τις εργασίες, τις δουλειές του σπιτιού και ότι άλλο ¨πρέπει¨.
5. Μια ημέρα αφιερωμένη στον αθλητισμό. Πάρτε μια μπάλα ή ότι άλλο εξοπλισμό χρειάζεστε, και βγείτε από το σπίτι για να παίξετε με το παιδί σας.

                                                                                                                                                                   Μάνεση Αγγελική

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΟρόσημα Ανάπτυξης: Από Βρέφος 0 Μηνών έως Νήπιο 5 ετών
Επόμενο άρθροΕπίδομα Κυοφορίας – Λοχείας – Συμπληρωματικές Παροχές Μητρότητας ΟΑΕΔ 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.