Μωρά με τρείς γονείς

Μωρά με τρεις γονείς….. μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι αληθινό! Για να ακριβολογούμε λοιπόν, τα πρώτα παιδιά με τρεις γονείς πρόκειται να γεννηθούν στην Αγγλία μέσα στο 2015.

Λύση σε σοβαρές γενετικές παθήσεις έρχεται να δώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, που στόχος του είναι, να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως, που επιτρέπει μια νέα παραλλαγή της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η ανατρεπτική αυτή μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει στόχο, να αποτρέψει στην μέλλουσα μαμά την μεταφορά κληρονομικών ασθενειών στο μωρό. Το πανεπιστήμιο του Newcastle σε έρευνά του γύρω από τις ανίατες ασθένειες που προκαλούνται από τα μιτοχόνδρια, οι οποίες επηρεάζουν ένα στα 6.500 μωρά και ευθύνονται για 50 γενετικές ασθένειες, ανέπτυξε τεχνικές κατά τις οποίες¨ απομάκρυναν¨ τα ¨χαλασμένα¨ μιτοχόνδρια και τα αντικατέστησαν από μια υγιή γυναίκα δωρητή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα υγιές γενετικά παιδί. Το μωρό που θα γεννηθεί μέσω αυτής της μεθόδου, θα φέρει των γενετικό κώδικα των δύο γονιών του και μόνο το 0,2% των γονιδίων του θα προέρχεται από την δότρια.

Οι επικριτές της νέας τεχνολογίας, κάνουν λόγο για «μωρά κατά παραγγελία», οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν την ιδέα καθώς η μέθοδος αφορά την αντικατάσταση λίγων μόνο γονιδίων και σε περιπτώσεις σοβαρών γενετικών παθήσεων.

Οι ανίατες μεταλλάξεις των μιτοχονδρίων μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμη καρδιοπάθεια, ηπατική ανεπάρκεια, διαταραχές του εγκεφάλου, τύφλωση και μυϊκή δυστροφία.
Τα μιτοχόνδρια είναι τα μόνα οργανίδια των κυττάρων που διαθέτουν το δικό τους γενετικό υλικό, διαφορετικό από το γενετικό υλικό στον κυτταρικό πυρήνα. Το μιτοχονδριακό DNA περιέχει όμως μόλις 36 γονίδια, συγκριτικά με τα 20.000 γονίδια του πυρηνικού DNA.
Η νέα μέθοδος έχει διάφορες παραλλαγές, ουσιαστικά όμως αφορά τη μεταφορά υγιών μιτοχονδρίων από το ωάριο μιας δότριας στο ωάριο της μητέρας, πριν ή μετά τη γονιμοποίησή του με το σπέρμα του πατέρα (τα μιτοχόνδρια κληροδοτούνται μόνο από τη μητέρα και όχι από το σπερματοζωάριο).

Αυτό λοιπόν σημαίνει πως το έμβρυο φέρει μερικά γονίδια της δότριας του ωαρίου, και μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει «τρεις γονείς».

Η Σάλι Ντέιβις, αρχίατρος της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η μέθοδος αυτή θα επέτρεπε την τεκνοποίηση σε γυναίκες με σοβαρές μιτοχονδριακές παθήσεις, ενώ παράλληλα η Βρετανία θα ήταν πρωτοπόρος στον χώρο των επιστημονικών εξελίξεων.

Η Αρχή Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας της Μ. Βρετανίας κοινοποίησε την πρόθεση να δοθεί το πράσινο φως, για την εφαρμογή της μεθόδου πριν λίγους μήνες, και παρά τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν, οι πρώτες αντιδράσεις της κοινής γνώμης ήταν θετικές.

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.