Εγκυμοσύνη: Διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η σωστή διατροφή έχει πρωταρχικό ρόλο. Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως η διατροφή της μητέρας, πριν και κατά την διάρκεια της κύησης, πιθανόν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού. Η προδιάθεση για ορισμένες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης, παθήσεις των αγγείων ξεκινάει από την διατροφή και τις συνήθειες διαβίωσης της μητέρας. Η σωστή διατροφή στην διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει την μητέρα, ώστε να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη και έναν ευκολότερο τοκετό. Η υπερβολική αύξηση του βάρους θα δυσκολέψει την εγκυμοσύνη και μετέπειτα τον τοκετό. Φροντίζοντας λοιπόν τον εαυτό σας, φροντίζετε και το παιδί σας. Η δίαιτά σας, καλό θα είναι να συμπεριλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως τρώτε για δύο.

10 βασικές συμβουλές για την διατροφή στην εγκυμοσύνη

  1. Τρώτε ήρεμα χωρίς να βιάζεστε.
  2. Μασάτε καλά μέχρι να γίνει χυλός η κάθε μπουκιά, και αφού καταπιείτε και αδειάσει το στόμα σας, τότε βάλτε την επόμενη.
  3. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να αποφεύγετε τις δυσπεψίες και τις καούρες.
  4. Σταματήστε το φαγητό, αν νιώσετε κορεσμό.
  5. Μην πίνετε υγρά ή νερό κατά την διάρκεια του γεύματος και αμέσως μετά. Κατά την διάρκεια όμως της ημέρας, πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά, γιατί η αφυδάτωση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει σε διάφορα προβλήματα.
  6. Τρώτε άπαχο κρέας, που είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη την περίοδο της εγκυμοσύνης.
  7. Τρώτε ψάρια. Τα λιπαρά οξέα τύπου Ω-3 που περιέχουν είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης του μωρού. Οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός είναι πολύ πλούσια σε Ω-3 λιπαρά.
  8. Τρώτε τροφές με μικρότερη δυνατή επεξεργασία. Όσο μικρότερη είναι η επεξεργασία μιας τροφής, τόσο πιο πλούσια είναι σε βιταμίνες και μέταλλα.
  9. Τρώτε φρέσκιες τροφές της εποχής. Φρούτα εποχής και σαλάτες εποχής (καλά πλυμένα), είναι πλούσιες βιταμινούχες τροφές.
  10. Τρώτε όσπρια, που είναι και αυτά πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, φυτικές ίνες και ασβέστιο.

 

 8 τροφές που αποφεύγουμε στην διάρκεια της εγκυμοσύνης

  1. Τροφές κονσερβοποιημένες ή συντηρημένες με χημικά συντηρητικά.
  2. Την άσπρη ζάχαρη (σε υπερβολικές δόσεις).
  3. Την κατανάλωση αλκοόλ.
  4. Τον καφέ, τα αναψυκτικά. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, ευθύνεται για την γέννηση λιποβαρών εμβρύων.
  5. Ωμά ή μισοψημένα κρέατα. Σαλάτες όχι καλά πλυμένες. Ευθύνονται για τοξόπλασμα.
  6. Φαγητά ή γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά, υπάρχει κίνδυνος για σαλμονέλα.
  7. Οστρακοειδή, κίνδυνος για δηλητηριάσεις και αλλεργίες.
  8. Μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα, κίνδυνος για τοξόπλασμα.

Τέλος, οι συμβουλές και οι κατευθύνσεις του γυναικολόγου σας θα σας βοηθήσουν στην σωστή και υγιή, για σας και το μωρό σας, διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

mama’Sou

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.