Πρώτος Μήνας Ανάπτυξης Παιδιού

Πρώτος μήνας ανάπτυξης παιδιού

1ος Μήνας Ανάπτυξης – Νεογέννητο

Ο πρώτος μήνας είναι και ο μήνας προσαρμογής, όχι μόνο για το νεογέννητο, αλλά και για σας. Όλα τα μωρά με το που γεννιούνται το πρώτο που κάνουν για να επικοινωνήσουν είναι το κλάμα. Όταν λοιπόν πεινάει, είναι βρεγμένο, πονάει ή απλώς θέλει αγκαλιά, κλαίει. Το κλάμα σε κάθε από αυτές τις περιπτώσεις είναι διαφορετικό και σιγά σιγά θα αρχίζετε να το καταλαβαίνετε.

Το μωρό στον 1ο μήνα δεν μπορεί να ελέγχει το κεφάλι του, τα χέρια και τα πόδια του είναι λυγισμένα, όπως ήταν και στην μήτρα (εμβρυϊκή στάση). Αν του δώσετε να κρατήσει κάτι στις παλάμες του (π.χ. το δάχτυλό σας) το κρατάει σφιχτά.

Το νεογέννητο βλέπει μόνο αχνές σκιές, μπορεί όμως να εστιάσει την προσοχή του, όταν πλησιάσετε στα 30 περίπου εκατοστά.

Αν σας ακούσει μπορεί να στρέψει το βλέμμα του προς το μέρος που βρίσκεστε.

Το χαμόγελο του οφείλεται σε συσπάσεις του προσώπου του.

Τα γεύματά του μωρού αποτελούνται αποκλειστικά από γάλα, η συχνότητα τους είναι περίπου ανά 3 ώρες (και την νύχτα).

Τα περισσότερα μωρά, στην ηλικία των 15 ημερών περίπου, έχουν ενοχλήσεις του εντέρου τους (οι λεγόμενοι βρεφικοί κολικοί. Αυτό το καταλαβαίνετε, όταν το μωρό κλαίει έντονα, λυγίζει τα πόδια προς την κοιλίτσα του και σφίγγεται (περισσότερα στο βρεφικοί κολικοί).

Του αρέσει να το κρατάτε αγκαλιά και να ακούει οικείες φωνές.

 

Προσοχή:
Οι μήνες-στάδια ανάπτυξης που αναφέρουμε παραπάνω, βασίζονται στον μέσο όρο των παιδιών. Εάν το δικό σας μωρό αποκλίνει από αυτά, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, γιατί το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Σε περίπτωση όμως, που παρατηρήσετε οτιδήποτε σας φαίνεται ανησυχητικό επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Με την συνεργασία του Παιδιάτρου-Εντατικολόγου Αριστείδη Μητρόπουλου
E-mail: [email protected]

2ος Μήνας Μήνας Ανάπτυξης >>