Δήλωση Γέννησης – Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης.

Η γέννηση ενός παιδιού είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μιας γυναίκας, πλέον μητέρας και ενός άνδρα, που πλέον γίνεται πατέρας. Οι πρώτες μέρες στο μαιευτήριο είναι γεμάτες χαρά και ευτυχία, οικεία πρόσωπα και μόνιμα χαμόγελα.

Το μόνο που μπορεί να σας ενοχλήσει λίγο σε αυτές τις στιγμές είναι (τι άλλο) …η ελληνική γραφειοκρατία. Θα σας ζητηθεί να κάνετε Δήλωση γέννησης του παιδιού σας, να πάρετε Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης, να εκδώσετε ΑΜΚΑ στο νεογέννητο και διάφορα άλλα. Μην αφήσετε όμως αυτές τις διαδικασίες να σας χαλάσουν τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας.

Συνήθως το βάρος για αυτές τις διαδικασίες πέφτει στον πατέρα (ή άλλο μέλος που έχει εξουσιοδοτηθεί) που έχει περισσότερο χρόνο, μια και η μητέρα ασχολείται με τη φροντίδα του μωρού, ειδικά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του.

Αντιμετωπίστε την γραφειοκρατία μετά την γέννηση του παιδιού σας.

Σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία κάθε γέννηση που λαμβάνει χώρα στα γεωγραφικά-διοικητικά όρια ενός δήμου πρέπει να δηλώνεται στο ληξιαρχείο του οικείου δήμου.

Δικαιολογητικά για την Δήλωση Γέννησης Τέκνου – Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσετε στο ληξιαρχείο, συγκεκριμένα στο τμήμα Γεννήσεων (ή Βαπτίσεων) για τη δήλωση γέννησης του μωρού σας είναι:

  1. Τα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας των 2 γονέων (πρωτότυπα και φωτοτυπίες) ή διαβατήρια σε ισχύ. Αν πρόκειται για αλλοδαπούς γονείς τότε χρειάζεται η άδεια παραμονής – VISA του ατόμου που κάνει τη δήλωση
  2. Αίτηση (την προμηθεύεστε από το ληξιαρχείο)
  3. Δελτίο Γέννησης – Πιστοποιητικό από τον γυναικολόγο-μαιευτήρα ο οποίος δηλώνει πότε και που έγινε ο τοκετός. Σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης του παρόντος πιστοποιητικού χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση τρίτου ατόμου που παραστάθηκε στον τοκετό.
  4. Αντίγραφο Ληξιαρχικής πράξης γάμου (όπου θα αναφέρεται το επίθετο που θα πάρει το παιδί) ή Σύμφωνο Συμβίωσης των γονέων για δήλωση γέννησης τέκνου εκτός γάμου
  5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
  6. Σε περίπτωση εξώγαμου τέκνου πιστοποιητικό γέννησης της μητέρας
  7. Σε ορισμένα μαιευτήρια μπορεί να σας ζητηθεί ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Συνήθως μετά από 2 εργάσιμες μέρες από την κατάθεση των δικαιολογητικών και της αίτησης παραλαμβάνετε την Ληξιαρχική Πράξη γέννησης του τέκνου σας.

Αυτό το ξέρατε;
Αν γεννήσετε κατά τη διάρκεια ταξιδιού με τρένο, με αυτοκίνητο, με αεροπλάνο ή ελικόπτερο,  αρμόδιο Ληξιαρχείο για τη δήλωση της Γέννησης είναι το Ληξιαρχείο του τόπου αποβίβασης.

Σε μερικά ιδιωτικά μαιευτήρια της Αθήνας λειτουργούν παραρτήματα ληξιαρχείου εντός αυτών (Γραφείο Δήλωσης Νεογνών – Αναγγελίες) οπότε μπορείτε να κάνετε εκεί την αίτηση, να προσκομίσετε τα δικαιολογητικά και να παραλάβετε από εκεί την Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης, γλιτώνοντας όλη αυτή την γραφειοκρατία.

Στο «ΜΗΤΕΡΑ», το «ΛΗΤΩ», το «ΓΑΙΑ» και το «ΙΑΣΩ» λειτουργεί παράρτημα του ληξιαρχείου Αμαρουσίου (Βασ.Σοφίας 9 & Δημ.Μόσχα τηλ. 2132038030 έως 037 email: lixiarxeio@maroussi.gr), ενώ για τους τοκετούς που γίνονται στα υπόλοιπα μαιευτήρια της Αθήνας «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» και «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» χρειάζεται η δήλωση γέννησης στο ληξιαρχείο του Δήμου Αθηναίων ( Τμήμα Γεννήσεων Διευθ. Μητροπόλεως 60, τηλ 210 5277934, 2105277939, 210 5277940, 210 5277974, 210 5277990, 210 5277985 e-mail: gennisis@cityofathens.gr).

Για το μαιευτήριο «ΡΕΑ» οι γεννήσεις δηλώνονται στο παράρτημα του ληξιαρχείου Παλαιού Φαλήρου (Διευθ. Τερψιχόρης 51 & Αρτέμιδος τηλ.213-2020219, 213-2020221, 213-2020361, 213-2020214 φαξ.213 2020350), που λειτουργεί εντός του μαιευτηρίου.

 

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Έχετε μόνο 10 μέρες προθεσμία για την δήλωση της γέννησης του παιδιού σας στο ληξιαρχείο, μετά την πάροδο των 10 ημερών θα σας επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωσης όπου ανάλογα με το Ληξιαρχείο μπορεί να είναι ύψους έως €100 για δήλωση της γέννησης έως 100 μέρες από τον τοκετό, και έως €300 εφόσον καθυστερήσετε να δηλώσετε την δήλωση της γέννησης του μωρού σας στο ληξιαρχείο μετά την πάροδο των 100 ημερών. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα πρόστιμα εδώ.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε ΑΜΚΑ για το νεογέννητο σας δείτε τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά εδώ.

Με την Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης αποκτάει το παιδί σας νομική υπόσταση και με αυτή την πράξη μπορείτε να ασφαλίσετε έμμεσα το παιδί σας στο μητρώο ασφαλισμένων του ασφαλιστικού σας φορέα αλλά και ακόμα για να το ασφαλίσετε σε κάποια ιδιωτική ασφάλεια. Αυτό το χαρτί θα σας χρειαστεί πολλές φορές και θα χρειαστεί να κάνετε και μεταβολή της Ληξιαρχικής Πράξης Γέννησης όταν θα το βαπτίσετε ( θα κάνετε Δήλωση Βάπτισης στο Ληξιαρχείο που εκδόθηκε η Ληξιαρχική Πράξη γέννησης) ή αν αποφασίσετε να κάνετε Πράξη Ονοματοδοσίας (να του δώσετε όνομα χωρίς να το βαπτίσετε). Θα σας χρειαστεί επίσης και σε άλλες υποθέσεις όπως για την εγγραφή του σε βρεφονηπιακό σταθμό, για να το εγγράψετε στα μητρώα αρρένων και την οικογενειακή μερίδα θα χρειαστεί να προσκομίσετε Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης στον Δήμο που ανήκετε.

Tip: Βγάλτε μπόλικες φωτοτυπίες! Θα σας χρειαστούν.

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΔικαιολογητικά για την έκδοση ΑΜΚΑ νεογέννητου – Διαδικασία
Επόμενο άρθροΕυχές για Νεογέννητο Αγοράκι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.