Είμαι έγκυος τελικά;

Λέτε να είμαι έγκυος; Είμαι έγκυος τελικά; Μήπως δεν είμαι έγκυος; Το τεστ εγκυμοσύνης δείχνει θετικό! Παρόλα αυτά εγώ δεν νιώθω τίποτα! Θα πρέπει να νιώθω κάτι; Υπάρχουν συμπτώματα αν είσαι έγκυος; Αν ναι, ποια είναι; Όλες αυτές οι ερωτήσεις βασανίζουν τις μέλλουσες μανούλες. Όλες μας περιμένουμε με αγωνία, το τεστ που θα δείξει θετικό. Το τεστ που θα μας αλλάξει την ζωή!

Όταν θέλουμε να μείνουμε έγκυες μιας πιάνει μια ανησυχία. Θα μείνουμε τελικά; Όλες μας έχουμε απογοητευτεί, κάνοντας προσπάθεια να μείνουμε έγκυες, να έρθει κανονικά η έμμηνος ρήση με αποτέλεσμα να απογοητευόμαστε.

Δεν θα πρέπει όμως, κατά την γνώμη μου, να μας πιάνει πανικός. Καλό θα είναι να μην έχουμε άγχος, όλα γίνονται και αν πάλι δεν γίνονται,  μην απογοητεύεστε έχει προχωρήσει πολύ η επιστήμη.

Υπάρχουν όμως συμπτώματα εγκυμοσύνης; Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν. Αν πάλι όμως δεν υπάρχουν, δεν σημαίνει πως δεν είμαστε έγκυες, ούτε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός, γιατί δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τα συμπτώματα εγκυμοσύνης που έχουν παρατηρηθεί στις περισσότερες μέλλουσες μανούλες. Σίγουρα δεν παρατηρούνται όλα σε καθεμιά ίσως κάποια, ή και τίποτε από αυτά.

Για αρχή, υπολογίστε τις γόνιμες μέρες σας. Υπολογίζοντας τις γόνιμες ήμερες είναι πιο εύκολο να μείνετε έγκυες.

Αν έχετε καθυστέρηση, το πρώτο που έχετε να κάνετε, είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Αν πάλι το τεστ δεν σας καλύπτει, μπορείτε να κάνετε μία εξέταση αίματος που λέγεται β-χοριακή.

Στο εμπόριο υπάρχουν τεστ εκυμοσύνης που μπορούν να γίνουν ακόμη και από την 5η μέρα της σύλληψης. Αλλά, καλύτερα δείχνουν τα τεστ που γίνονται μετά την πρώτη μέρα της καθυστέρησης. Ακόμη και αν το τεστ βγει αρνητικό και εξακολουθείτε να έχετε καθυστέρηση, επαναλάβετε το μετά από λίγες ημέρες. Αν βγεί πάλι αρνητικό, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τέστ εγκυμοσύνης

Συμπτώματα εγκυμοσύνης:

Απουσία περιόδου

Εάν έχετε φυσιολογικό έμμηνο κύκλο, αυτό είναι συχνά το πρώτο σωματικό σύμπτωμα. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να έχετε ελαφριά αιμορραγία ή κηλιδώσεις περίπου στο χρονικό διάστημα της περιόδου σας ακόμα και εάν είστε έγκυος, και όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στη μήτρα σας.

Εάν οι κύκλοι σας δεν είναι φυσιολογικοί μπορεί να παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης προτού παρατηρήσετε μια απουσία περιόδου.

Κόπωση

Είναι πιθανό να αισθανθείτε ασυνήθιστη κούραση τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης στο σώμα σας, καθώς διατηρεί το εσωτερικό στρώμα της μήτρας σας για να βοηθήσει στην υποστήριξη της εγκυμοσύνης.

Ναυτία/Πρωινή αδιαθεσία

Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ναυτία, και ακόμη τάση για εμετό μεταξύ της 2ης και 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αυτό συνήθως περνάει την 16η εβδομάδα. Αν και αυτό ονομάζεται συνήθως “πρωινή αδιαθεσία” μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας – και μπορεί ακόμα και να σας επηρεάζει όλη την ώρα.

Υπερέμεση της εγκυμοσύνης

Περίπου μία στις 200 έγκυες γυναίκες μπορεί να υποφέρει από υπερέμεση της εγκυμοσύνης. Συνεχίζοντας και πέρα από το πρώτο τρίμηνο (12 με 13 εβδομάδες), η υπερέμεση της εγκυμοσύνης προκαλεί τόσο συχνό και σοβαρό έμετο που καμία τροφή ή υγρό δεν μπορεί να κρατηθεί μέσα στο στομάχι.

Συνήθως, η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, και μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις θα προκαλέσει επιπλοκές για την εγκυμοσύνη, αλλά ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν υποφέρετε από σοβαρή ναυτία.

Αλλαγές στους μαστούς σας

Οι μαστοί σας μπορεί να διογκωθούν και να γίνουν ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Οι φλέβες στους μαστούς σας μπορεί να γίνουν πιο ευδιάκριτες και οι θηλαίες άλω σας (θηλές) να γίνουν πιο σκουρόχρωμες.

Πολύ συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Περίπου 6 με 8 εβδομάδες μετά από τη σύλληψη μπορεί να έχετε την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα. Αυτό ευθύνεται στη μήτρα σας που μεγαλώνει και πιέζει την κύστη σας.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η μήτρα ανεβαίνει σε υψηλότερο σημείο της κοιλιάς κι έτσι μειώνεται η πίεση που ασκεί στην ουροδόχο κύστη.

Συναισθηματική αστάθεια

Οι μεταβαλλόμενες ορμόνες σας μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική αστάθεια στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης – μπορεί μέχρι και να βρεθείτε να κλαίτε χωρίς να γνωρίζετε πραγματικά το γιατί.

Αλλαγές στις προτιμήσεις για τροφές (έντονες επιθυμίες) και ευαισθησία στις μυρωδιές

Μπορεί να μην σας αρέσουν ορισμένα πράγματα όπως το τσάι, ο καφές ή τα λιπαρά τρόφιμα και να αρχίσετε να επιθυμείτε πράγματα που δεν σας αρέσουν κανονικά.

Μπορεί να αηδιάζετε όταν μυρίζετε επίσης ορισμένα πράγματα – όπως καφέ, κρέας ή αλκοόλ.  Διαβάστε για την διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τι κάνει καλό και τι να αποφεύγετε.

Κράμπες

Μπορεί να παρουσιάσετε κράμπες στα πόδια στο πρώτο τρίμηνο και ορισμένες φορές σε μεταγενέστερο στάδιο της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται το ασβέστιο.

Πόνος στη μέση/ κοιλιά

Για τον πόνο στην μέση ευθύνεται η ορμόνη προγεστερόνη. Οι πόνοι που έχετε χαμηλά στην κοιλιά ευθύνεται το μεγάλωμα της μήτρας.

Τα παραπάνω συμπτώματα εγκυμοσύνης δεν επιβεβαιώνουν από μόνα τους μια εγκυμοσύνη. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, εάν νιώθετε πως είστε έγκυες, είναι το τεστ εγκυμοσύνης, είτε εξετάσεις αίματος που δείχνουν το πόσο έγκυος είστε και εννοείται πως πρέπει να επισκεφτείτε και τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας συμβουλέψει για τα πάντα.

Εάν είστε καπνίστριες, διαβάστε σχετικά άρθρα για το κάπνισμα είναι ένας καλός λόγος για να το κόψετε.

Δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί η εγκυμοσύνη για το πώς θα συμπεριφερθείτε από εδώ και πέρα, εάν είναι όλα φυσιολογικά, πέρα από κάποιες αλλαγές στο σώμα σας και μικρο-αλλαγές στην καθημερινότητά σας (π.χ. δεν χρειάζεται να βάζετε κάθε μέρα ηλεκτρική σκούπα, ούτε να σηκώνεται πολλά βάρη) όλα θα κυλούν όπως πριν.

Κάντε τον υπολογισμό εγκυμοσύνης και μάθετε πόσο καιρό είστε έγκυος.

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Εάν έχετε ήδη κάνει ένα τεστ, μπορεί να έχετε ανακαλύψει ότι είστε έγκυος και αυτό δεν ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις διαθέσιμες επιλογές για εσάς.

Θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνη – καθημερινά εκατοντάδες γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ίδια κατάσταση και, εξοπλισμένες με τις σωστές συμβουλές και υποστήριξη, μπορούν να επιλέξουν την καταλληλότερη γι’ αυτές πορεία δράσης. Πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθρο8 Έξυπνα Gadgets για Μωρά και Νέους Γονείς
Επόμενο άρθροΟδηγίες για αγορές μέσω Amazon και Amazon UK
mama'Sou
Είμαι η Sou μαμά του Νίκου και της Βαλέριας! Αγαπώ τα βιβλία, την μουσική και το φαγητό! Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου ως μαμά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.