Οι επιπτώσεις του καπνίσματος πριν και κατά την διάρκεια της κύησης

Γύρω μου ακούω, ¨έλα μωρέ ένα τσιγάρο κάνω δεν είναι και κάτι¨, κι όμως είναι. Το κάπνισμα όπως όλοι μας γνωρίζουμε σκοτώνει, όχι αμέσως – σίγουρα, αλλά αργά χωρίς να το αντιληφθούμε τις περισσότερες φορές καν.

Στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό καπνιστών είναι γυναίκες, το οποίο αντί να μειώνεται ολοένα και αυξάνεται σε εφηβικές ηλικίες. Πολλά από τα προβλήματα λοιπόν των βρεφών οφείλονται στο κάπνισμα πριν και κατά την διάρκεια της κύησης. Έρευνες και μελέτες Πανεπιστημίων και του Υπουργείου της Αγγλίας δείχνουν πως το κάπνισμα όχι μόνο βλάπτει την υγεία της εκάστοτε γυναίκας, αλλά και του μωρού της. Οι έγκυες καπνίστριες δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως θέτουν το έμβρυο σε κίνδυνο, με επιπτώσεις καταστροφικές πολλές φορές για την υγεία του, ακόμα και περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου. Καλό θα ήταν να σκεφτούμε πως δεν είμαστε μόνες μας, έχουμε μια ζωή μέσα μας, ένα δώρο Θεού, του οποίου η ζωή του  και η υγεία του εξαρτάται από μας.

Επιπτώσεις του καπνίσματος  κατά την διάρκεια της κύησης:

Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που περιέχει ο καπνός, μειώνουν την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο.

Στο κάπνισμα σχετίζονται οι ανωμαλίες στο στόμα και στο πρόσωπο του εμβρύου.

Άλλη μια πάθηση είναι η συγγενής καρδιοπάθεια, η οποία σχετίζεται ξεκάθαρα με το κάπνισμα κατά την κύηση.

Το κάπνισμα ευθύνεται πολλές φορές για περιστατικά θνησιγένειας (όταν το μωρό πεθαίνει στην μήτρα ή κατά την διάρκεια του τοκετού).

Πολλές φορές το κάπνισμα οδηγεί σε πρόωρο τοκετό.

Σε καπνίστριες έγκυες παρατηρήθηκε αποκόλληση πλακούντα.

Μην ξεχνάμε επίσης πως επιβλαβές για το έμβρυο είναι και το παθητικό κάπνισμα.

Πως το κάπνισμα επηρεάζει την σύλληψη

Επίσης αυτό που δεν ανέφερα καθόλου είναι, πως το κάπνισμα σε γυναίκες οι οποίες θέλουν να μείνουν έγκυες, κυρίως με τεχνητή γονιμοποίηση, δυσκολεύονται στην σύλληψη. Για να μην ξεχνάμε και τους συντρόφους μας, το κάπνισμα στους άνδρες έχει δείξει πως μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και επιδρά αρνητικά στην κινητικότητα και μορφολογία του σπέρματος.

Επιπτώσεις στο νεογνό, παιδί:

Τα νεογνά γυναικών καπνιστριών έχουν επίπτωση στο βάρος τους, το οποίο πολλές φορές είναι κάτω του 2500gr.

Τα παιδιά καπνιστριών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από παθήσεις του αναπνευστικού.

Η φυσική και η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών καπνιστριών καθυστερεί, σε σύγκριση με των μη καπνιστριών.

Πολλά παιδιά επίσης εμφανίζουν μαθησιακά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς.

Διαβάζοντας αυτές τις έρευνες καπνίστριες μανούλες και μέλλουσες μανούλες, επιλέξτε εσείς για την ¨οδό¨ που θα ακολουθήσετε.

Κλείνοντας θέλω να σας πω, πως κι εγώ είμαι δυστυχώς παθητική καπνίστρια, ευτυχώς βέβαια που κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου και από την πρώτη στιγμή που ο μπομπιράκος μας πάτησε το ποδαράκι του, δεν καπνίζει κανένας μέσα στο σπίτι μας. Αν δεν μπορούν κάποιοι από σας να το κόψουν ας σεβαστούν τουλάχιστον αυτούς που δεν καπνίζουν.

Mama’Sou

Διαβάστε επίσης τις επιπτώσεις κατανάλωσης αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

➡ Ακολουθήστε το mamasou στο Instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για τα Instagram giveaways και ότι άλλο δεν χωράει εδώ!

➡ Και μην ξεχνάτε! 👍Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για όλα τα νέα μας άρθρα αλλά και Διαγωνισμούς, Κληρώσεις και Δώρα! 

Προηγούμενο άρθροΒαλίτσα για το μαιευτήριο… Τι να πάρω μαζί μου;
Επόμενο άρθροΜωρά με τρεις γονείς
mama'Sou
Είμαι η Sou μαμά του Νίκου και της Βαλέριας! Αγαπώ τα βιβλία, την μουσική και το φαγητό! Μου αρέσει να γράφω και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου ως μαμά!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.