Παραδοσιακή Λαδένια Κιμώλου

Την λαδένια την έφτιαχναν οι κάτοικοι του νησιού της Κιμώλου, για γρήγορο φαγητό με υλικά που είχαν στο σπίτι τους και στον κήπο τους. Είναι κάτι σαν νηστίσιμη πίτσα. Η γεύση της θα σας ταξιδέψει στις κυκλαδίτικες μυρωδιές του καλοκαιριού. Ευχαριστώ την θεία του άντρα μου, Καίτη για την συνταγή!!! Δοκιμάστε να την φτιάξετε.. δεν σας σας πάρει πάνω από 2 ώρες..

Υλικά:

Για το ζυμάρι

300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300γρ αλεύρι καλαμποκιού

1 κουτ. γλ. αλάτι

Λίγο χλιαρό νερό (όσο πάρει για το ζύμωμα)

1 φακελάκι μαγιά

 

Για την γέμιση

4-5 ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες

3-4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες

2 κουτ. της σούπας πελτέ, κατά προτίμηση σπιτικό

Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (προαιρετικά)

½ κούπα του τσαγιού λάδι

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και μέσα ρίχνουμε την μαγιά, την οποία έχουμε διαλύσει σε ένα ποτήρι με λίγο από το χλιαρό νερό, ώστε να διαλυθεί. Ρίχνουμε το αλάτι γύρω στο αλεύρι (ώστε να μην πέσει μέσα στην μαγιά, γιατί θα κόψει και δεν θα φουσκώνει). Κατόπιν ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό και ξεκινάμε το ζύμωμα. Όταν το ζυμάρι γίνει μαλακό και ξεκολλάει λίγο από τα χέρια, το κάνουμε μια μπαλίτσα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένο με μία πετσέτα, ώστε να φουσκώσει για καμιά ώρα περίπου.

Αφού έχει φουσκώσει το ζυμάρι, μετά από καμιά ώρα, ρίχνουμε το λάδι στο ταψί, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Τοποθετούμε το ζυμάρι στη μέση του ταψιού και απλώνουμε με τα χέρια, πιέζοντας το σιγά σιγά από το κέντρο προς τα τοιχώματα. Όταν το ζυμάρι πάρει σχήμα πίτσας, βάζουμε τον πελτέ, μετά στρώνουμε τα κρεμμύδια και από πάνω τις ντομάτες. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 200°C κατόπιν κατεβάζουμε στους 180°C και ψήνουμε για καμιά ώρα περίπου, αναλόγως τον φούρνο. Καλή επιτυχία!!!

Tips: αν σας δυσκολεύει το ζυμάρι αγοράστε από τον φούρνο της γειτονιάς σας έτοιμο ζυμάρι για χωριάτικο ψωμι..

Mama’Sou